Článek
Velikonoční nádivka s čerstvou kopřivou
INGREDIENCE:
- 5 ks jarní cibulky
- svazek čerstvých kopřiv
- koriandr
- 6 vajec
- 8 starších rohlíků
- 400 g uzeného boku
- máslo
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Uzený bok nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájené pečivo, jarní cibulku a nasekané bylinky. Osolíme a opepříme. Vše smícháme.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme do nádivky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej spojíme s dalšími surovinami.
- Pekáč vymažeme tukem a nádivku rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180 °C asi 15 minut.
Velikonoční nádivka se špaldou podle Karolíny Kamberské
INGREDIENCE
- 50 g másla
- 2 hrsti spařených kopřiv
- 400 g uzeného masa
- 4 vejce
- 4 lžíce hladké špaldové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce smetany
- menší hrst kadeřavé petrželky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- plátky mandlí
K podávání
- smetana ke šlehání
- 3 cm čerstvého křenu
- sůl
POSTUP:
- Máslo si rozpustíme v kastrůlku.
- Kopřivy propláchneme a spaříme horkou vodou. Pak z nich scedíme vodu, změklé položíme na prkýnko a nasekáme najemno.
- Uzené nakrájíme na malé kostičky.
- Z pečicího papíru s alobalem si složíme zapékací mističky o rozměru asi 10x10 cm (na jednu mističku bude potřebovat cca 25 cm). Když budou mističky větší, nádivka bude zbytečně nízká. Vymažeme je troškou rozpuštěného másla.
- Troubu si rozpálíme na 170 °C (horkovzdušná).
- V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymícháme hladkou kašičku. Přidáme maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřeháníme, uzené bývá dost slané.
- Bílky ušleháme do pevného sněhu a ten pak opatrně vmícháme ke směsi. Rozdělíme ji do mističek. Povrch posypeme plátky mandlí a dáme péct na 20-25 minut (nádivka vyskočí a zezlátne).
- Mezitím si ušleháme smetanu, vmícháme do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podáváme ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.
Velikonoční nádivka
INGREDIENCE
- 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
- 0,5 l mléka
- 5 vajec syrových
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
- jarní cibulka (asi 3 ks i se zelenými výhonky)
- 30 g másla
- 250 g čerstvého špenátu
- 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod.)
- petrželová nať
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
POSTUP:
- Rohlíky nakrájíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme chvíli odstát.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
- Ve velkém hrnci si podusíme bylinky a špenát (do hrnce dáme kousek másla, přidáme omytý špenát s bylinkami, zamícháme a pár minut podusíme).
- Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekáme sekáčkem.
- Všechny přísady postupně přidáváme k rohlíkům (kromě syrových vajec, ta si vyšleháme zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmícháme do směsi).
- Směs osolíme dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Vše pak rovnoměrně rozprostřeme do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečeme v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu.