Článek
INGREDIENCE
- 30 g citronové kůry
- 30 g pomerančové kůry
- 150 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- 35 g čerstvého droždí
- 100 g másla
- 600 g hladké mouky
- větší špetku soli
- 100 g rozinek (případně i kandované ovoce)
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 50 g mandlí na posyp
- 1 vejce na mašlování
POSTUP:
- Do misky dáme mouku, uděláme důlek, do něj dáme droždí, špetku cukru, trochu vlažné vody. Z droždí, mouky a vody uděláme jemné řídké těstíčko. Můžeme dělat z celého množství mouky, nebo jen z části, záleží, jak moc bude husté/řídké. Nakonec ale stejně smícháme vše dohromady.
- Toto těstíčko neboli omládek necháme kynout 10-15 minut.
- Když omládek nakyne, začneme míchat, přidáváme opět vodu, vejce, máslo.
- Pomalu mícháme zhruba 4 až 5 minut, aby se vše správně promíchalo.
- Poté mícháme 4 minuty rychleji, abychom do těsta dostali trochu vzduchu a bylo kypřejší.
- Na závěr míchání přidáme kandované ovoce a rozinky.
- Po rozmíchání necháme těsto 20-30 minut odpočinout někde v teplém nevětrném prostředí, nejlépe pod utěrkou.
- Poté těsto nadělíme na zhruba stejné kusy, ručně je stočíme, vytvoříme hezký bochánek, který má celistvý tvar a dáme ho na plech.
- Necháme 30-40 minut kynout.
- Po nakynutí namašlujeme rozmixovaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi a nastřihneme nahoře ve tvaru kříže nebo hvězdičky, aby měl mazanec při pečení ještě šanci se nafouknout a nepraskl.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba hodinu.
Může se vám hodit na Zboží.cz: