Hlavní obsah

Na návštěvě v zahradě s hrnečkovým stromem

Právo, Adéla Mclintock

Nekvete, přesto je pěkně barevný. Nepadá z něj listí a v zimě je plný ptáčků. Že jste o něm ještě neslyšeli? Je to unikát živený fantazií keramičky Denisy Chvátalové z Horních Pasek u jihomoravských Osvětiman.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Utopené v zeleni. Stromy a keře obklopují stoleté, z gruntu opravené stavení ze všech světových stran.

Článek

O tom, že jednou bude vyrábět hrnečky, talíře, džbánky a spoustu dalších předmětů z keramiky, věděla Denisa už od první třídy.

A o tom, že jednou bude pěstovat stromy a chovat kozy, za ni v roce 1997 rozhodla povodeň. Velká voda ji vyhnala z domku u řeky do pohádkově krásných chřibských vrchů, jež se staly ideální kulisou pro zahradu, kde fantazie a radost z jara zírá odevšad.

Vábivý pohled do korun

Čas tu plyne neuchvátaným krokem, občas se dokonce zdá, že se úplně zastavil, abyste si mohli dosyta vychutnat pohled do rozkvetlých korun zlatic a ovocných stromů. Záplava třešňových kvítků člověku zvedne náladu i v bláznivém aprílovém počasí. Nelení hrušně, švestky ani stařičké, důkladně prořezané jabloně.

Co strom, to nevěsta ve svatebním. Z výšky patnácti metrů je sleduje bříza, odnepaměti považovaná za symbol bezpečí, a tiše závidí. Co vyvolává závist u zahrádkářů, to je kaštanovník, který začal plodit v patnácti letech, a vzácný morušovník z Íránu, obsypaný v létě voňavým šťavnatým ovocem, které vás prý po ochutnání zavede do říše fantazie.

Svídy umí vykouzlit pestrou tečku na konci zimy

Zahrada

Odtamtud pochází i nevšední hrnečkový strom stojící v závětří jen pár kroků od keramické dílny. Tělo má z tlustého špalku a korunu z kostrbatých větví, ověnčených hrnečky v barvách odkoukaných od tulipánů kvetoucích všude okolo.

Dobře si rozumí s komulí, růží, žlutou plnokvětou zákulou a šeříkem zastřešeným višní. V zimě ho navštěvují sýkorky, hýlové a brhlíci, jimž z malovaných bucláků servíruje výživná semena.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hrnečkový strom. Vznikl z fantazie, starého dřeva a vyřazených hrnečků. Jak originální! V zimě supluje krmítko pro ptáčky.

Kozy místo sekačky

I když o sobě Denisa prohlašuje, že není velká zahrádkářka, a kytičky najdete spíš než v záhonech na jejích ručně malovaných výrobcích, působí velkorysá zahrada úpravně a spořádaně. Golfový pažit ani geometricky střižené živé ploty tady ale nenajdete.

Místo sekačky uslyšíte pomlaskávat kozí slečny Blaženu s Julčou a kozla Kubu. Svobodně se tu pasou a trávník prokvetlý sedmikráskami udržují v přijatelné výšce. „Lehká divokost mu sekne víc,“ myslí si Denisa, která zahradu vycvičila tak, aby na ní nemusela otročit.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pohádkový sad. Květy slibující štědrou úrodu, spokojené kozy a sochy andělů dokreslují romantickou jarní náladu ovocného sadu.

„Neroste tu nic, co je zhýčkané, vyžaduje neustálou péči a neporadí si se suchem. S tím se potýkáme každý rok, protože jsme na skále. Je tu jen metr hlíny. Ke všemu písčité, takže voda z deště rychle odtéká.“

Největším oříškem byly gurmánské záhony. Při zakládání spolykaly asi tunu chlévského hnoje. Za vynaložené úsilí se rodině odměňují štědrou úrodou jahodníky, fazole, ředkvičky, rybízy.

A ta rebarbora! Nad mohutným trsem sladkokyselých řapíků se podivuje nejen jelen, kterého šikovná majitelka stloukla z kusů dřeva, ale i rodinní mazlíci Majda a Pajda. Ti se za drátěným plotem mají jako v ráji a každému, kdo je přijde podrbat po rypáčku, názorně předvádějí dokonale zrytou zem, jak se na divoké čuníky sluší a patří.

Keramika, kam se podíváš

Červeně natřený plaňkový plot, oddělující vesnické stavení od obecní cesty, výtvarnice pasovala do role výkladní skříně. V ní kolemjdoucím prezentuje všelijaké tvary, velikosti a motivy autorských hrnečků.

Objevte všechny krásy borovice

Zahrada

Od vrátek k zápraží u domu, kde se před plůtkem s vistárií rozkošnicky protahují kocouři, vede kamenná cestička z placáků. Roubí ji vysloužilé kastroly, ve kterých modře kvetou pomněnky a voní bylinky. A nebyla by to Denisa, kdyby kreativně nevyužila i vykotlané pařezy z lesa. Pomocí netřesků a keramických figurek z nich vykouzlila pohádkové krajinky.

V ovocném sadu vás zase pobaví sošné duo Anděl s Andělou, symbolizující všecky nadpozemské slasti. Těch je v této romantické zahradě nepočítaně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Starému mlýnu vládne romantika a břečťan

Velkolepý Stříbský mlýn ční nad levým břehem řeky Jihlavy už od časů, kdy se v nedalekých moravských Ivančicích překládala Bible kralická. Nahlédněte s námi do...

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách...

Výběr článků

Načítám