Hlavní obsah

Záchranář Zdeněk ochrnul po mrtvici. Díky čtenářům Novinek má šanci, že bude chodit

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Zdeněk Mikula z Úsobrna na Blanensku pracoval jako záchranář, jeho práce pro něj byla vším. Při cestě ze služby ale dostal mozkovou mrtvici, skončil ochrnutý a nemohl nijak komunikovat. Lékaři tehdy jeho manželce sdělili, že nemá šanci přežít. Ta se ale nevzdala a založila sbírku, do které rovněž přispěli čtenáři Novinek a rodina tak mohla začít s rehabilitacemi, díky kterým se Zdeňkův stav rapidně zlepšuje. Podle primářky kliniky by měl do jednoho roka sám chodit!

Po mrtvici mu dávali tři dny života. Nyní má záchranář díky sbírce, na kteru přispěli i čtenáři Novinek, šanci opět choditVideo: Novinky

 
Článek

Přestože se po Zdeňkově mrtvici lékaři shodli, že nemá šanci, díky bojovnosti jeho ženy je nyní mnohem dál, než by si kdo na začátku vůbec pomyslel. V létě minulého roku rodina založila sbírku, aby si mohli dovolit rehabilitace, které pojišťovna nehradí. Už tehdy, když s rodinou Novinky natáčely reportáž, byly vidět velké pokroky. [celá zpráva]

Paní Mikulová navíc nebyla jediná, která věřila, že lze Zdeňkovi pomoci.

Foto: Novinky

Zdeněk Mikula býval záchranář, mrtvice ho ale upoutala na invalidní vozík.

„Když jsem ho vyšetřila, zjistila jsem, že je tam obrovský potenciál. Proto jsem se rozhodla k tomu, abychom začali s panem Mikulou pracovat. Jsem přesvědčená o tom, že je opravdu schopen začít chodit,“ uvedla Jarmila Zipserová, primářka kliniky Axon.

Nově vyvinutý čip by mohl rozpoznat hrozbu cévní mozkové příhody

Věda a školy

Tehdy se podařilo i díky čtenářům Novinek vybrat na 600 tisíc korun. Ty rodina využívá především na rehabilitace. „Teď jdou peníze na intenzivní rehabilitace na klinice a na ubytování, protože jsme se museli přestěhovat do Prahy. Rehabilitace stojí přes 100 tisíc měsíčně,“ řekla Novinkám paní Mikulová.

Celkové zlepšení

„S klidným srdcem můžu říct, že se velice zlepšuje. Předtím sám vůbec neseděl, teď dokáže sám sedět, což je úžasné. Více se zlepšuje i hybnost rukou, i jídlo a pití je lepší, což jsem minule zmiňovala, že nám ještě moc nešlo. Celkově mně přijde, že je uvolněnější, má větší sílu v rukou a pokračuje to velice dobře,“ dodala.

Foto: Novinky

Zdeněk Mikula na speciálním přístroji, který  mu pomáhá s chůzí.

Rehabilitace Zdeněk podstupuje každý den a trvají několik hodin. Vedle intenzivního cvičení, které trvá každý den tři hodiny, dochází i na hodinová sezení na logopedii. Cvičí také na Lokomatu, který mu pomáhá znovu vytvářet stereotyp chůze.

Pomáhala v boji s covidem. Když přišla o manžela, pomáhají kolegové jí

Domácí

Jedná se o pohyblivý chodník, nad kterým je pacient zavěšen a je možné regulovat, jak velkou částí své váhy se dotýká pásu. Nohy jsou upnuté ve speciálních ortézách, tím pádem se nemohou vychýlit ze správné pozice a mozek pacienta si neustálým opakováním vytváří novou paměťovou stopu správného pohybu, zároveň jsou zatěžovány a posilovány správné svaly.

Foto: Novinky

Bývalý záchranář denně cvičí a rehabilituje.

Rehabilitace je však potřeba podstupovat nepřetržitě každý den, a bude ještě trvat, než se Zdeněk postaví na nohy a bude schopný sám chodit. K tomu ale rodina potřebuje další peníze, aby mohla rehabilitace zaplatit.

Kristýna žije již 18 let s rovnátky. Úlevu by jí přinesla operace, tu ale pojišťovna nehradí

Zdraví

„Z celého srdce čtenářům Novinek děkujeme za vybrané peníze v předchozí sbírce, protože nám to moc pomohlo, a pomáhá. Bohužel k návratu Zdeňka do života bude zapotřebí ještě spoustu času a dalších rehabilitací. Proto budeme moc rádi, když by nás i nadále lidé podpořili,“ dodává s nadějí v hlase paní Mikulová.

Veškeré informace o sbírce naleznete zde.

Reklama

Související články

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak urychluje vývoj aterosklerózy v tepnách. A takto poškozené tepny mohou, především v důsledku neléčeného nebo špatně...

Výběr článků

Načítám