Článek
Přestože sice o schválení zažádal, dosud jej ale nedostal. „Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost,” uvedl Majer.
Jak ukázala kontrola provedená veterinárními inspektory za asistence policistů a celníků minulý pátek, provoz stále nesplňuje některé požadavky pro zacházení s živočišnými produkty.
„Není zcela dostavěn, nemá zajištěno nakládání s živočišnými odpady, není chráněn proti průniku hlodavců,” upřesnil mluvčí.
Hygienickým požadavkům při kontrole podle něj neodpovídaly ani pracovní oděvy zaměstnanců, byly zjištěny i další závady v provozní hygieně. Z těchto důvodů nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin.
V prostoru se v době kontroly nacházelo více než 2,5 tuny hovězího masa ve čtvrtích a částečně bouraného masa uloženého v plastových přepravkách.
Původ masa provozovatel doložil. Dodavatelem větší části masa byla slovenská firma, menší část dodala česká jatka.
„Část masa vykazovala smyslové změny u další části byla zjištěna nehygienická manipulace v neschválené bourárně. Z těchto důvodů bylo zhruba 150 kg masa neškodně odstraněno na náklady provozovatele,” uzavřel mluvčí.
Provozovateli hrozí za činnost bez schválení a porušení požadavků na bezpečnost potravin sankce až do výše 50 milionů korun. Obvykle ale padají pokuty řádově nižší.