Článek
„Vzhledem k tomu, že pro provoz bourárny masa neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, veterinární inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku,“ uvedla SVS.
Prostor, kde se maso porcovalo, zakázali veterináři nadále používat. „Při kontrole byl zajištěn navíc také jeden přepravce s masem připraveným k odvozu,“ dodala SVS.
Až padesátimilionová pokuta hrozí i přepravci.
Českem v posledních týdnech rezonuje kauza polského hovězího, na jejímž začátku byla tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek.
Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka. Veterináři později v Česku odhalili závadnou šarži v objemu 1164 kilogramů, kde se vyskytla bakterie salmonely.