Článek
Václavík byl neodmyslitelně spjatý se Spa hotelem Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde vařil celkem 22 let. V roce 2005 mu bylo nabídnuto, aby se jako šéfkuchař podílel na utváření zcela nového stylu gastronomie, čehož se také odvážně chopil. Od počátku si dával záležet na spolupráci s regionálními producenty. Přitom tehdy regionální produkci hosté ještě příliš nevyžadovali.
Velký příznivec moderní zážitkové gastronomie z čerstvých a lokálních surovin mnoho let působil na Valašsku jako přízrak. Ač je tento přístup dnes už považován skoro za samozřejmost, v té době šlo o poměrně odvážný počin, protože zbytek regionu tehdy ještě podobné trendy zdárně ignoroval.
Pavel Václavík byl také u zrodu soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší sýr. V Lanterně na konci října tohoto roku jako šéfkuchař končil, žezlo nad kuchyní předal Josefu Tydlačkovi, který vaří v hotelu 15 let a v poslední době dělal Václavíkovi zástupce. Ten se chtěl začít po odchodu z hotelu věnovat vlastnímu podnikání, především v oblasti kuchařských show, gastronomického poradenství a prezentací.