Hlavní obsah

Google chtějí rozdělit

Americké ministerstvo spravedlnosti aktuálně zvažuje možnost požádat soudce o rozdělení společnosti Google, jednoho z technologických gigantů. Tento krok by mohl zásadně ovlivnit nejen budoucnost samotného Googlu, ale také celý technologický sektor. Upozornil na to server BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prohlášení zástupci ministerstva spravedlnosti uvedli, že je ve hře přijetí „strukturálních opatření“, která by Googlu „zabránila dále udržovat svůj monopol v oblasti internetového vyhledávání“.

V praxi by takové omezení podle BBC znamenalo, že Google by nemohl využívat své další produkty k preferování svého vyhledávače a souvisejících služeb, jako jsou internetový prohlížeč Chrome, obchod Play či operační systém Android.

Ministerstvo spravedlnosti se nechalo slyšet, že plánuje „předložit konkrétní návrhy na nápravná opatření do 20. listopadu“. Ta mají „zabránit Googlu v dalším posilování své dominance“.

Otevřete svůj obchod s aplikacemi konkurentům, nařídil soud Googlu

Software

Google dostane měsíc

Google pak bude mít možnost reagovat na návrh do 20. prosince, zástupci společnosti budou mít možnost během jednoho měsíce předložit své vlastní návrhy.

Ti však již nyní varovali, že zamýšlené změny mohou mít negativní dopad na americké firmy a spotřebitele. Viceprezidentka Googlu pro regulační záležitosti Lee-Anne Mulhollandová označila navrhovaná opatření za „přesah pravomocí vlády“.

Diskuse o možném rozdělení Googlu se rozběhla po srpnovém soudním rozhodnutí, podle kterého si Google nezákonnými praktikami udržoval dominantní postavení na trhu vyhledávání. Rozsudek byl tehdy velkou ránou pro Alphabet, mateřskou společnost Googlu.

Žalobci v deset týdnů trvajícím procesu poukazovali především na to, že Google každoročně vyplácí miliardy dolarů společnostem, jako jsou Apple či Samsung, aby zůstal výchozím vyhledávačem na jejich zařízeních.

Špička ledovce

I když se to nemusí na první pohled zdát, ve hře je toho daleko více než jen otázka dominance Googlu na trhu. Případný verdikt v USA ohledně společnosti Alphabet by se totiž mohl dotknout i dalších velkých technologických společností.

Americké úřady totiž vedou podobné soudní spory proti dalším technologickým gigantům, jako jsou Meta (vlastník Facebooku), Amazon a Apple. Tyto společnosti čelí obvinění z protisoutěžních praktik na trhu.

Žalobci se podle svých dřívějších vyjádření snaží „posílit konkurenci v technologickém sektoru a omezit moc velkých firem nad trhem“. Vše tedy nasvědčuje tomu, že Google bude jen špičkou ledovce.

Pokud by skutečně došlo k rozdělení Googlu, šlo by o jeden z největších zásahů do struktury globálních technologických firem v moderní historii.

Epic obvinil Google a Samsung z omezování konkurence

Internet a PC

Výběr článků

Načítám