Hlavní obsah

Rozdělí se Google? Americké úřady to kvůli dominantnímu postavení zvažují

Americké ministerstvo spravedlnosti a tamní generální prokurátoři řeší, co dělat dál s dominantním postavením společnosti Google v oblasti internetového vyhledávání. Ve hře je i případné rozdělení této společnosti.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Logo firmy Google

Článek

Píše o tom list New York Times. „Minulý týden se zjistilo, že Google porušil antimonopolní zákon tím, že si nezákonně udržoval monopol na internetové vyhledávání. Nyní začaly diskuse o tom, jak tato porušení napravit,“ uvedl list.

Úředníci ministerstva spravedlnosti zvažují, o jaké opravné prostředky proti této společnosti mají požádat federálního soudce, napsal list s odvoláním na tři zdroje obeznámené s jednáním.

Google si nezákonně udržuje monopol, rozhodl americký soud

Ekonomika

Dva z nich uvedly, že se diskutuje o různých návrzích včetně odtržení částí Googlu, jako jsou jeho prohlížeč Chrome nebo operační systém Android pro chytré telefony.

„Mezi další zvažované scénáře patří donucení Googlu, aby zpřístupnil svá data konkurentům, nebo nařízení, aby upustil od dohod, které z jeho vyhledávače učinily výchozí možnost na zařízeních, jako jsou iPhone, uvedli lidé, kteří odmítli být identifikováni, protože proces je důvěrný,“ dodal New York Times.

Vláda se podle něj schází s dalšími společnostmi a odborníky, aby prodiskutovala jejich návrhy na omezení moci Googlu. Jednání jsou v rané fázi.

Technologičtí giganti čelí antimonopolním žalobám v USA i EU

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám