Článek
Když se řekne moderní kuchyně, vybaví se většině lidí varné desky a vestavné trouby. Jistě, v nabídce výrobců dnes převažují. Nezapomínejme ovšem ani na volně stojící sporáky našlapané moderními technologiemi. Na výběr jsou také ze dvou šířek: 50 nebo 60 cm.
K dostání jsou tedy sporáky se všemi typy varných desech – indukčními, elektrickými i plynovými.
Neúspornější jsou indukční desky. Indukce totiž dodává teplo okamžitě a nádoby se tak zahřejí rychle. Jakmile stisknete ovládací prvky, varná deska vám rychle dodá přesně takový tepelný výkon, jaký potřebujete. Kromě vynikající účinnosti mají ale indukční desky i pokročilé funkce. Jediným dotykem třeba můžete přemostit dvě kruhové varné zóny do jedné větší oválné, abyste mohli vařit i ve velkých nádobách. Např. u sporáků značky Mora je tato funkce označovaná jako ConnectZone, u Gorenje jako BridgeZone. Další funkce zase dokáže zajistit extra rychlý ohřev např. velkého množství vody.
Mezi novinkami ale nechybějí ani sporáky s moderními sálavými sklokeramickými deskami s výkonnými Hi-Light zónami s plynulou regulací intenzity ohřevu či dvojitými zónami pro úsporné vaření v menších či větších nádobách.
A v sortimentu jsou také sporáky s plynovými deskami. Mřížky u těchto moderních desek jsou velmi stabilní, takže po nich můžete nádobí směle posouvat, aniž by se převrhlo.
Nadstandardní trouby
Nová generace sporáků přichází s inovovanými multifunkčními elektrickými troubami s velkým objemem. Ty největší mají objem až 74 l. V takových troubách snadno připravíte najednou větší množství jídla, velké porce masa. A bez potíží se do nich vejde třeba i celá velká husa.
Moderní trouby mají horní a spodní ohřev, kruhové topné těleso s ventilátorem pro horkovzdušné pečení na více úrovních najednou. Díky moderním technologiím, které tlačí pomocí ventilátoru horký vzduch kolem celého vnitřního prostoru trouby, totiž pečou i velké trouby opravdu rovnoměrně ze všech stran i bez otáčení plechů. Např. u sporáků Gorenje tuto funkci označuje název MultiAir.
Ve výbavě sporáků nechybí ani velký a malý gril.
Mnohé mají také nové speciální funkce. Velmi oblíbené jsou např. programy s párou. U sporáků AEG a Electrolux ji hledejte pod označením Steam Bake, u Gorenje jako Extra Steam, u Mora prostě Extra pára. Díky tomu můžete mít krásně nadýchané pečivo, svěží zeleninu či opravdu šťavnatou pečeni.
Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo zcela bez tuku. Jestli tedy máte rádi hranolky nebo smažené kuřecí nugetky, ale vyhýbáte se jim kvůli tukové náloži, nové trouby nabízejí zdravou alternativu.
Nové trouby mají plynulé nastavení teploty s přesností na jeden stupeň, a to v naprosto mimořádném rozsahu od 50 do 275 °C. Zvládnete tak vše od rovnoměrného rozmrazování až po přípravu pravé pizzy, na kterou některé trouby mají speciální program. A např. trouba indukčního sporáku od Electrolux má i sušicí funkci s nízkou teplotou od 50 do 100 °C. Snadno v ní tak usušíte ovoce, zeleninu i houby.
Komfort ve všech směrech
K pohodlí přispívá i tlumené zavírání dvířek trouby se speciální mechanikou, která se ovládá pouze jemným tahem. Žádné vrzání ani hlučný doraz tak u nejmodernějších sporáků při zavírání nečekejte. Potěší i speciální teleskopické rošty, které snadno vysunete i s pokrmem, a ten pak vyjmete bez naklánění do trouby a rizika popálení. Praktický je i digitální časový spínač s hodinami. Spoustu práce ušetří i programy pro čištění vnitřního prostoru.
Ve spodní části pod troubou je praktický úložný prostor – přihrádka nebo zásuvka pro příslušenství. A ta je u mnoha sporáků ve velikosti XXL. Navíc většina modelů z nové generace sporáků patří do energetické třídy A.