Článek
Chytré indukční varné desky nabízejí praktické funkce. Asistují si při nich samy a my se můžeme v klidu věnovat třeba krájení zeleniny.
Samy si hlídají, kdy voda dosáhne v hrnci bodu varu, a nikdy nepřetečou. Při jeho dosažení je totiž teplota automaticky regulována a vaření brambor dále pokračuje, aniž by vytekla voda a my následně museli čistit špinavý povrch desky.
Pro každý pokrm si deska umí nastavit ideální stupeň např. při smažení a udržuje ho po celou dobu. Nemusíme tedy neustále kontrolovat, zda má pánev a olej při smažení požadovanou teplotu. Nic se nepřipálí, každý lívaneček je stejný.
Některé indukční desky mají i bezdrátový snímač, jenž měří teplotu ve středu pokrmu. Vaří i smaží s velkou přesností a my si můžeme směle dovolit i metodu sous-vide, která vyžaduje konstantní řízenou teplotu.
Indukční varné desky
Fungují na principu elektromagnetické indukce, v místě kontaktu reagují na speciální nádobí s kovovým dnem.
Výhodou je, že se neohřívá samotná deska, ale vždy jen dno nádobí, které se ho dotýká. Okolí varné desky nepálí, je bezpečné. A to zejména pro neposedné děti.
Další výhodou je, na rozdíl od sklokeramických i plynových desek, úžasná rychlost vaření.
Teplotu změníte dotykem během pár sekund, dokonce s přesností na jeden stupeň. A to je pro kulináře při vaření specialit podstatné!
Indukční deska spíná okamžitě a po sundání pánvičky či hrnce se okamžitě ochladí na původní teplotu. S tím souvisí i minimální spotřeba energie.
Na indukční varné desce lze i grilovat. Stačí si pořídit přídavný prvek, který se položí na desku. Není problém mít i tzv. tepan.
Plynové desky
Někteří dávají přednost plynovým hořákům, které mají rovněž spoustu předností. Vaření lze dobře regulovat, je rychlé a efektní.
Plynové sporáky jsou nabízeny v nadčasovém designu, například s povrchem z tvrzeného skla a litinovou mřížkou. Některé modely mají i extra velký trojitý hořák s výkonem až 3,3 kW.
Hospodyňky oceňují i pojistku StopGas, která automaticky zavře přívod plynu při náhodném zhasnutí plamene hořáku. To se stává při nechtěném přetečení obsahu hrnce či průvanu.
Výhodou jsou desky s vertikálním plamenem, který oproti cirkulárnímu plameni snižuje rozptyl tepla do stran, a je tak mnohem úspornější.
Velmi praktické je i integrované zapalování hořáků v knoflíku. Takže už nemusíme pokaždé hledat sirky nebo zapalovač. Stačí jen prostě otočit knoflíkem.
Může se vám hodit na Zboží.cz: |
Varné desky |
Tipy pro vás
Úprava sous-vide je způsob pomalého vaření masa ve vakuu. V důsledku toho je maso daleko šťavnatější, zachová si daleko víc přírodní chuť.
Tepan: je to jistý druh grilování na železném plátu. Lze na něm pokrmy dusit, grilovat i flambovat bez tuku. Některá provedení se dají zabudovat přímo do kuchyňské desky.
S varnou deskou komunikuje i digestoř neboli odsavač par. Je zabudovaný do pracovní desky, vysune se a automaticky zapne odsávání podle intenzity našeho vaření.