Článek
Stolní nádobí, to je mnohem víc než jen talíře a misky na servírování jídla. Správné nádobí totiž jídlo doplňuje, podtrhuje. Stačí se podívat na Instagram na ty spousty fotek s prezentací jídel mnoha vášnivých kuchařů a kuchařek. Talíř a jídlo prostě z určitého úhlu pohledu tvoří jeden celek.
I doma u stolu jídelní servis vytváří tu správnou náladu a pomáhá vám vyjádřit váš osobní styl. Fantazii se v tomto směru žádné meze nekladou.
Je libo bílá, či něco extravagantního?
Faktem ale je, že u talířů převládá bílá barva. Ta byla, je a nejspíš i do budoucna stále bude módní. Nejlépe totiž jídlo vynikne právě na bílém talíři. Kdo má rád klasiku, může sáhnout po jídelním servisu se vzorem nebo třeba i pozlacením.
Na trhu jsou ovšem k dostání i talíře jiných barev. K aktuálním trendovým barvám patří antracitová, tyrkysová a zelená. Nouze na trhu není ani o extravagantní kousky.
Jaký materiál je ten pravý?
Kromě designu je ale dobré se při výběru talířů či jídelního servisu zaměřit i na materiál, z něhož jsou vyrobené. Materiálů je totiž více a každý z nich má své výhody i nevýhody.
Oblečte stůl i sebe do svátečního
Tvrdý porcelán
Nejběžnějším materiálem pro průmyslovou výrobu nádobí je tzv. hard porcelán či chcete-li tvrdý porcelán. Výchozími materiály pro jeho výrobu jsou kaolín, živec a křemen, které se dále zpracovávají a vypalují při vysokých teplotách.
Díky tomu je porcelán odolný proti poškození, neotlouká se a jen tak snadno nepraskne. Může do mikrovlnné trouby i do myčky.
Prémiový porcelán
I ten je určen pro každodenní použití. Díky trochu jinému složení je ještě o něco odolnější. „Vypaluje se 6 až 8 hodin při vysoké teplotě 1230 °C, posléze se zhruba v půli vypalovacího procesu zchladí na 650 °C. Tím získává silnou strukturu a odolnost, nepraská,“ popisuje Michaela Plesarová, produktová manažerka značky Villeroy & Boch.
„Po vypálení se výrobek glazuje a opět vypaluje pro atraktivní lesklý vzhled. Po nastříkání či ruční aplikaci dekoru dochází ještě ke třetímu vypalování po dobu 75 minut.“
Dekor je tak stálobarevný a netrpí používáním v myčce. Neglazované části porcelánu se totiž leští diamantovým pásem. Nemohou tedy poškrábat stůl či glazuru při stohování talířů.
Bone China aneb kostní porcelán
Pomyslný vrchol představuje kostní porcelán, někdy označovaný také jako Bone China.
„Prémiový kostní porcelán je specifický tím, že se při jeho výrobě nahrazuje 48 % surovinové směsi kalcinovaným kostním popelem ze skotu,“ popisuje Michaela Plesarová. Ten dodává výslednému materiálu odolnost a umožňuje tak výrobu porcelánu s tenčí stěnou, a tedy i nižší váhou, jenž je vhodný pro každodenní použití.
Výrobní postup je ovšem stejný jako u prémiového porcelánu. „Při dekorování platinou nebo zlatem se ale výrobek vypaluje čtyřikrát. Vypálený platinový či zlatý dekor se nazývá zaglazovaný,“ doplňuje Plesarová.
Do mikrovlnné trouby ovšem tyto talíře použít nelze. Mytí v myčce ale možné je, jen je třeba používat šetrný mycí program a kvalitní mycí prostředky.
Připravte si dokonalou vánoční tabuli
I to ale výrobci zdokonalují. „Postupně se proto začíná přecházet na novou technologii Inglaze, která umožňuje, aby se exkluzivní 20karátový zlatý dekor doslova vpil do glazury během procesu vypalování,“ přibližuje inovaci manažerka.
Odolná glazura pak pečlivě ochrání zlatý dekor. Takové nádobí tak lze bez obav mýt v myčce nádobí a není třeba se bát ani každodenního používání.
Kamenina
Vedle porcelánu se i dnes vyrábí nádobí také z kameniny, která na rozdíl od porcelánu nemá tak jemnou strukturu. Složení materiálů je tu jiné. Je to především kaolín (hlína). Proto jsou talíře či misky z kameniny hodně křehké, a ne tak odolné jako porcelán. Kameninové nádobí může být jednoduché, ale i velmi exkluzivní.
Jídelní příbory
Vedle jídelního nádobí se stolování neobejde ani bez jídelních příborů. Dnes se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli. Příbory z ní se snadno udržují a jsou odolné.
Pokud byste chtěli mít opravdu kvalitní kousky, ptejte se po výrobcích z prémiové nerezové oceli 18/10 (obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu).
Koupit můžete samostatně jednotlivé části, tedy lžíce, vidličky, nože, dezertní lžičky a vidličky či kávové lžičky. Praktičtější je ale sáhnout po některé z kompletních sad.
Můžete mít také opravdové rodinné stříbro. Pravé stříbrné příbory nejsou jen ozdobou historických interiérů. Např. francouzská firma Christofle je vyrábí dosud.
„Tato značka má téměř dvě století dějin a zkušeností. Mezi jejich prestižní klienty patřil např. Ludvík Filip nebo Napoleon III., který si u nich objednal veškeré své reprezentativní stříbro,“ říká Petra Kopecká ze společnosti Potten & Pannen - Staněk. A oblíbené jsou dodnes.
„Ve Francii děti v mnoha rodinách dostávají první kousky už při narození a další postupně, takže v dospělosti mají kompletní výbavu,“ dodává Kopecká.
Tato firma má ale v nabídce i kompromis – příbory z nerezové oceli, postříbřené technologií Christofle Silver.