Článek
Základem je udržovat hygienicky čistou pracovní desku. Proto vybírejte materiál, který je odolný, má dlouhou životnost, ale především se snadno udržuje.
Spokojenost najdete s pracovní deskou z neporézního technického kamene nebo kompaktního laminátu, jež mají antibakteriální úpravu v celé tloušťce desky.
Preferujte snadnou údržbu
Je užitečné vědět, jaké materiály napomáhají udržet hygienu na uzdě. V kuchyni jsou to třeba i obkladové panely. Mají minimum spár a dobře se čistí.
Oceníte i desky z lamina a laminátu či moderní skleněné obklady z kaleného skla.
Antibakteriální úpravy najdete i ve vnitřních prostorech chladničky, vybírejte si také dřezy z neporézních materiálů, baterie, které reagují na pohyb rukou a vodu spustí samy. Na senzor fungují i koše na odpadky, světla lze ovládat dálkově, nejen dotykově.
Zaměřte se také na podlahovou krytinu, která zabírá největší plochu v interiéru. Ideální jsou bezespárové podlahy, jako jsou stěrky, marmoleum či linoleum. Jsou ze své podstaty antimikrobiální a hypoalergenní.
Do namáhaných prostor volte materiály dobře čistitelné, třeba dlažbu nejlépe s velkoformátovými díly, které mají minimum spár. Dokonce i vypínače, zásuvky a kliky mohou mít antibakteriální úpravu.
Hygiena potravin
Koupit si kvalitní a zdravou potravinu je důležité, stejně jako umět ji správně skladovat. Jedině tak zůstane její nutriční hodnota zachována. Moudré je proto pořídit komfortní a dobře vybavenou chladničku.
Moderní výrobky nabízejí spoustu zajímavých a užitečných funkcí. Zabraňují např. tvorbě nežádoucích mikroorganismů, zajistí uchování původní chuti a vzhledu potravin, mají přímý vliv na množství živin, vitaminů a minerálních látek.
Základem je správná teplota v chladničce. Ideální by měla být pod 5 °C a v mrazicí části minus 15 °C. Potraviny přehledně rozdělte a uspořádejte je tak, aby měly dostatek místa a studený vzduch mohl volně proudit.
Nejdůležitější je uchování ovoce a zeleniny, na to jsou určené speciální boxy, kam tyto potraviny vždy patří.
Do spodní části chladničky je vhodné dávat maso, které teprve budeme zpracovávat, ale vždy musí být v uzavřené nádobě! Horní část ledničky je vyhrazena na mléčné výrobky.
Nová generace spotřebičů ušetří váš čas i energii
Samostatným místem je mrazicí část, kam patří pouze potraviny balené. Pamatujte, již jednou rozmrazené potraviny se nesmí znova mrazit!
Anketa
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.