Článek
Kuchyň lze vyrobit od truhláře na míru, ale praktickou variantou jsou i sektorové kuchyně. Ušetří starosti s plánováním jednotlivých polic, umístěním spotřebičů, světel a dalších detailů.
Kuchyň na míru naopak nabízí větší variabilitu a uspořádání podle jednotlivých zón, můžete lépe realizovat své představy. Vyplatí se v místnosti s netypickým půdorysem, kdy se pomocí vhodně zvolené kombinace kuchyňských dvířek a spotřebičů může lehce docílit i optického zvětšení místnosti.
Stylově a prakticky
Kuchyňská sestava může být rustikální, romantická, retro, moderní a nadčasová. Záleží na tom, jaký vybereme materiál, povrch a odstín dvířek, včetně provedení různých detailů (frézování, úchytky, osvětlení).
Velmi oblíbené jsou rustikální kuchyně v kombinaci s moderními prvky: používá se dřevo, kámen, keramika, porcelán i sklo. Barevně se preferuje bílá nebo dekor dubu, buku. Často se k sobě používají dubové skříňky a pracovní deska v provedení přírodního kamene. Vypadá to nejen moderně, ale zároveň i tradičně.
Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek
K typu sestavy lze stylově ladit i jednotlivé spotřebiče - digestoř, chladnička, mikrovlnná trouba, pečicí trouba, varná deska, to vše může být (i nemusí) klidně v retro designu.
Kam s ní?
Co varná zóna zahrnuje? Varnou desku, sporák, pečicí troubu a odsavač par. Je to místo, kde se budeme nejdéle „zdržovat”, kde má být vše prakticky při ruce a rovněž pro nás bezpečné. Základem je tedy zvolit správné umístění, což je dané typem kuchyně.
V malých bytech se vyplatí sestava lineární. Dbejte na vestavné spotřebiče, které šetří místo, a varné centrum umístěte do středu linky nebo blíže k okraji, nikdy však přímo na stěnu! Stejné pravidlo uplatníte i v paralelní kuchyni.
Oblíbené jsou sestavy do tvaru L a U, které nabízejí předpisový pracovní trojúhelník. Varné centrum je šikovné umístit na delší rameno sestavy a ponechat si dostatečné místo i na tzv. přípravnou plochu: pracovní i odkládací.
Nejpraktičtější je kuchyně s ostrůvkem, ovšem vyžaduje velkorysý prostor. Když ho máte, využijte ho. Ostrůvek poskytuje uživatelům nejvíce úložného prostoru, je to dominantní prvek. Slouží i jako alternativní jídelní stůl, varné či mycí centrum.
Nezapomeňte na vhodnou vzdálenost mezi samotnou linkou a ostrůvkem, která má být minimálně 1,2 m.
Rady a tipy |
---|
Varné centrum nikdy nepatří do rohu, nedostanete se pohodlně k jednotlivým plotýnkám. Určitě potřebujete alespoň 20-30 cm ode zdi či konce linky. |
Varnou desku situujte tak, abyste mohli bezpečně manipulovat i s velkými hrnci a pánvemi. |
Plynové varné desky nepatří přímo pod okno, hrozí sfouknutí plamene. |
Mezi varným a mycím centrem udržujte vzdálenost 90 cm a podle prostorových možností i více. |
Pamatujte na tzv. ideální pracovní trojúhelník, který vymezuje v kuchyni pohyb při vaření. Jeho obvod má být maximálně 8 m. |
Anketa
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.