Hlavní obsah

Trio pokojovek s designovou hodnotou

Právo, Adéla Mclintock

Starček, svícník, fitonie. Tyhle tři druhy vás přesvědčí, že se i z pokojových rostlin mohou stát designové objekty. Uchvacují barvami a nevšedními tvary.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Fitonie (Fittonia) vnáší oživení do polostinných až stinných koutů. Při pravidelném zaštipování zůstane hustá a kompaktní.

Článek

Že jejich jména neslyšíte poprvé? Nejde o novinky. Svícník dokonce býval oblíbeným spolubydlícím našich prababiček. Pak ale jako by se po něm slehla zem. Také starček s pestrou fitonií se velmi špatně sháněly.

Dnes jsou tahle přírodní umělecká dílka v kurzu a každý si je doma může vystavit. Napřed se ale seznamte s jejich zvyklostmi a nároky na péči. Nejsou totiž nejlevnější.

Závěsy z hrášku

Kuriózní starček (Curio rowleyanus), donedávna vystupující pod latinským jménem Senecio, skutečně připomíná čerstvé kuličky hrášku, navlečené na tenkých šňůrkách.

Nejsou to plody, jak by se mohlo zdát, nýbrž sukulentní listy, které ohromují jedinečným tvarem i genialitou. Slouží jako nádržky na vodu, což rostlině pomáhá přežít v jižní Africe, odkud pochází.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listy starčku jsou kuriózním dílem přírody. Velikostí, texturou i barvou připomínají čerstvě vyloupaný hrášek.

Pro nás to znamená, že se při zálivce držíme zkrátka! Starček je nesmírně háklivý na přelití. Už po pár dnech strávených v mokrém substrátu jeho poměrně mělké kořeny zahnívají a na kříšení bývá pozdě. Nechat ho na suchu se ale také nevyplácí. Zapomeneme-li na zálivku opakovaně, najdeme jen scvrklé ostatky.

Starček chce teplo, rozptýlené světlo a místo hodně vysoko, aby nic nestálo v cestě až 1 m dlouhým hráškově zeleným závěsům. Stonkovými řízky si ho snadno namnožíme do zásoby.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Starček (Curio rowleyanus) je famózní převislý sukulent. K jeho zavilým nepřátelům patří stálá vlhkost, ale i delší sucho.

Varování: Kuličky dužnatých listů jsou toxické jak pro člověka, tak domácí mazlíčky!

Co se starým šuplíkem? Vyrobte z něj stolek s minizahrádkou

Zahrada

Barevná fantazie

Nepřehlédnutelná fitonie (Fittonia) probouzí fantazii. Tak schválně, co vidíte, když se podíváte na její žilkované listy? Říční deltu, kořeny, koruny stromů? Jako by to nestačilo, uchvacuje tahle kompaktní pokojovka z Afriky ještě rafinovanými barvami. Na jedné odrůdě se střídá jedlově zelená s červenou, na jiné olivová se stříbrnou, další je skoro celá starorůžová.

Kdo holduje zářivým odstínům pop-artu, ten si zamiluje „modelku“ z naší fotografie. Plameňákově růžová na mechově zeleném podkladu roznítí energii v každém bytě, lhostejno, zda v moderním květináči, či proutěném košíku po babičce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listy fitonie jsou hotová abstraktní dílka podněcující fantazii. Jejich neonové barvy si zamilují nejen příznivci pop-artu.

Kdyby na sebe měla fitonie vyzradit nějakou nedokonalost, pak tu, že nesnáší průvan a suchý vzduch. Proto ji pravidelně mlžíme nebo rovnou pěstujeme v uzavíratelné skleněné nádobě. Jako jedna z mála pokojovek toleruje stín.

Bezva soused: Díky plazivým výhonům, které můžeme nařízkovat k množení, se výborně hodí k podsadbě pokojových stromků.

Řetízek se srdíčky

Něžný svícník (Ceropegia woodii) by se vyjímal na dámském krčku se stejnou grácií, s jakou zdobí police, parapety, skříně či závěsné nádoby. Jeho niťovité stonky jsou opentlené srdíčky listů a po zastřihnutí se bohatě rozvětvují. Přirůstají rychle až do délky 2 m.

Na rozdíl od křehkého starčku je lze ovíjet kolem drátěné konstrukce ve tvaru kruhu nebo třeba srdce. To by byl dárek z lásky!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Svícník (Ceropegia woodii) nadchne něžným vzhledem a malými nároky. Můžeme ho nechat splývat nebo vést po drátěné opoře.

Svícník se pěstuje snadno i ve váze s vodou, do které občas přimícháme trochu živin, nebo jako epifyt na větvi v teráriu.

Potřebuje dostatek světla, nikoli sluneční úpal, jenž stírá mramorovou kresbu listů.

Se zálivkou čekáme, až horní vrstva substrátu proschne. Riziko dlouhodobého přemokření, které rostlinu ničí, obejdeme tak, že ji hned po zakoupení přesadíme do porézní terakotové nádoby se vzdušným substrátem pro kaktusy. Gratis sazeničky získáme ze stonkových řízků či hlízek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listy svícníku zaujmou srdíčkovým tvarem i krásným mramorováním. Z dlouhověké pokojovky dělají ideální dárek z lásky.

Původ jména: České jméno dostal podle fialovohnědých květů, které trčí vzhůru jako svíčky na vánočním stromečku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Aloe je ideální parťák pro zapomnětlivé

„Konečně ta pravá!“ pomyslí si každý, kdo v honbě za kytkou skromných kvalit natrefí na aloe. Čím nedbalejšího opatrovníka tahle cizokrajná kytka má, tím je...

Jonátka obdaří byt náručí květů

Je mezi námi kytkomilci mnoho těch, kteří se s jonátkou kamarádí už od dětství. Listy má jako ze semiše a květy chrlí jeden za druhým takřka bez ustání. Kdo by...

Vilín se zimy nebojí

Urostlý keř s poetickým jménem vilín nečeká, až mu nad hlavou zakrouží první žluťásek, a rozkvete klidně už na Tři krále, mrazu navzdory.

Výběr článků

Načítám