Hlavní obsah

Černá kostka je ve skutečnosti výjimečným plovoucím domem

Dům, který pluje na jednom z kanálů v nizozemském Amsterdamu, navrhli architekti z tamního ateliéru i29. Je součástí nově vytvořené plovoucí vesnice nazvané Schoonschip, kterou tvoří dohromady 46 plovoucích domů. Tento patří k nejvýraznějším, nepochybně i díky černé, dřevem obkládané fasádě, která chrání jeho interiér před příliš zvědavými pohledy, ať již ze souše, či z vody.

Foto: Ewout Huibers

Dům je součástí plovoucí vesničky v Amsterdamu.

Článek

Klienti studia i29 přišli za svými architekty s neobvyklou prosbou. Chtěli postavit dům na pozemku, který nebyl na souši, ale tvořila jej plošina plovoucí na jednom z amsterdamských kanálů. Plošina byla připojena k molu, k němuž je připojeno dalších pět domů, které rovněž plují.

Tento pozemek má poměrně prominentní polohu, protože je nejvysunutější do vody. Bylo jasné, že obyvatelé tak budou mít nejlepší výhled od okolí na kanál a zároveň si také nejvíce užijí všudypřítomné vody.

Výhodou bylo, že architekti měli relativně hodně volné ruce při vytváření návrhu stavby. Ačkoli je dům připojen k molu s ostatními pěti, nebylo naprosto potřeba držet jednotný vzhled, a tak naopak vznikly různorodé „hrozny” staveb připojených pomocí mol k nábřeží.

Klienti architektům zadali, aby navrhli dům, jenž jim na plovoucí ploše s omezenou velikostí nabídne maximum prostoru a zároveň bude mít neobvyklý tvar.

Foto: Ewout Huibers

Architekti byli schopni vymyslet takový dům, který má i venkovní prostory.

Dům má tři podlaží. Dispozice je rozšířena o mezipodlažní připojení k terase lodžie těsně nad vodní hladinou. Interiér a fasáda si pohrávají s pohledy ven, které se mění, objevují a mizí při pohybu domů.

Suterén nabízí přímý výhled na hladinu vody, z obývacího pokoje je vidět do okolí pouze při posezení v salonku a okna kuchyně v nejvyšším podlaží směřují přímo na jižní a severní stranu kanálu.

V nejvyšším podlaží výřez ze střechy odkrývá lodžii a otevřenou terasu orientovanou na západ, kde je výhled na přístav.

„Plovoucí dům je extrémně energeticky efektivní, ekologický a je postaven s malými rozměry. Udržitelnost jde ještě na vyšší úroveň díky implementaci plovoucí vesnice v inteligentní síti. Energie může být ještě cennější, když ji sdílíte,” vysvětlují architekti.

Plovoucí vesnice Schoonschip

Dům je součástí zajímavého projektu nazvaného Schoonschip. Jde o malou vesnici tvořenou 46 domácnostmi, které sídlí v domech plovoucích na vodním kanálu.

Tyto domy jsou postavené jako trvale udržitelné stavby, které spolu sdílí energie a díky tomu se vzájemně podporují. Zároveň jsou všechny postaveny s maximální ohleduplností k okolnímu prostředí.

Anketa

Líbí se vám představa bydlení v plovoucí vesničce?
Ano, to by bylo moc pěkné.
61,8 %
Možná by to mohlo být prima.
12,6 %
Neumím si to moc představit.
4,9 %
Spíš ne.
4,6 %
Ne, to mě vůbec neláká.
16,1 %
Celkem hlasovalo 1576 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Je to kolo, nebo loď? Je to i příbytek

Srdce milovníků nejrůznějších samohybů a nevšedních vozítek si okamžitě získává tzv. Z-Triton. Říci, že jde o upravené kolo, by bylo hrubou urážkou čtyřletého...

Výběr článků

Načítám