Článek
1. Nabízejí komplexní proteiny
Jedno vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin (všech 9 druhů), tedy základních složek bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je tak zapotřebí je získávat stravou.
Vaječný bílek navíc obsahuje asi polovinu bílkovin a pouze malou část tuku a cholesterolu.
2. Důležité živiny
Kromě bílkovin vejce obsahují hned několik vitaminů a minerálů. V jednom vajíčku tak naleznete:
- vysoce kvalitní protein
- selen
- fosfor
- cholin
- vitamin B12
- antioxidanty, které pomáhají udržovat buňky zdravé
Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu? Pak vám chybí bílkoviny
3. Pomáhají „dobrému” cholesterolu
Hladina dobrého cholesterolu odborně nazývaného HDL stoupá v okamžiku, sníte-li 3 a více vajec denně. Samozřejmě společně s ním stoupá i tzv. špatný cholesterol LDL. Podle odborníků se ale zvětšují i jednotlivé částice LDL cholesterolu, díky čemuž jsou méně nebezpečné.
Menší LDL částice se snadno shlukují a jsou příčinou chronické zánětlivosti, zatímco větší LDL částice takto nepůsobí.
4. Mohou snižovat hladinu triglyceridů
Kromě HDL a LDL cholesterolu lékaři ještě sledují tzv. triglyceridy, které se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.
Z pohledu zdraví je důležité mít hladinu triglyceridů nižší. Vejce přitom obsahují určité mastné kyseliny, jako jsou např. omega-3 kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů.
Hladinu cholesterolu neovlivňuje jen to, co jíme, ale především čas, kdy tak činíme
5. Snižují riziko mrtvice
Podle nejnovější čínské studie lidé, kteří konzumují jedno vejce denně, mají téměř o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí na mrtvici než ti, kteří se vejcím v jídelníčku vyhýbají.
6. Benefity pro srdce
Jak ukázalo hned několik výzkumů, lidé, kteří jedí více vajec denně, mají menší riziko onemocnění srdce. Platí to dokonce i pro lidi s prediabetem či cukrovkou 2. typu.
7. Zasytí
Vejce dokážou i díky vysokému obsahu bílkovin velmi dobře zasytit. Jsou tedy vhodná i při hubnutí, kdy lidem pomáhají jíst méně. Pokud si dospívající dopřeje k snídani vejce, pak je jeho oběd v průměru o 130 kalorií dietnější.
8. Pomáhají očím
Vejce také obsahují antioxidanty, jako je lutein a zeaxanthin, které chrání oči před onemocněním, jako je šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace. Tyto antioxidanty obsahuje i listová zelenina, jako je špenát a kapusta, ale tím, že zelenina neobsahuje i tuk, živiny se v těle hůře vstřebávají.
Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu
9. Zbystří mozek
Vejce obsahují také vitamin D, který potřebuje šedá hmota mozková, a také cholin, který pomáhá nervovým buňkám v lepší komunikaci mezi sebou. Cholin je navíc také velmi důležitý v těhotenství a u kojících žen, protože hraje velkou roli ve vývoji dětského mozku.