Hlavní obsah

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Nedokážete odolat chutím na sladké, které se během chladných měsíců ještě zvyšují? Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se jedná o přirozené sacharidy, a navíc příjem vyvažujete pohybem, není důvod si sladké jídlo odpírat.

Foto: Profimedia.cz

Mlsání v rozumné míře, ideálně ve zdravější formě, nepředstavuje obvykle problém.

Článek

Mlsání v rozumné míře, ideálně ve zdravější formě, nepředstavuje obvykle problém, dokonce nemusí znamenat ani přibírání na váze. Pokud na vás však útočí neovladatelné chutě příliš často, je na čase začít hledat příčinu.

„Nekončící chutě na sladké může způsobovat příliš velký kalorický deficit, špatný poměr živin v jídelníčku, nedostatek komplexních sacharidů, málo bílkovin nebo nadbytek jednoduchých cukrů,“ vysvětluje odbornice na výživu Michaela Ryglová.

Příčinou chutí na sladké může být ale i stres, špatná nálada, nedostatečný spánek a únava. V případě žen hraje roli také menstruační cyklus, tedy hormony.

Řešením není odpírání dobrot

Výše zmíněné situace patří mezi ty nejčastější, které chutě na sladké spouštějí. Pokud se v některé z nich najdete, je dobré se zastavit a uvědomit si, že kyblík čokoládové zmrzliny nejspíš není to, co vám v dané situaci vlastně chybí. Na druhou stranu není řešením ani věčné odpírání si dobrot.

„Důležité je najít balanc a naučit se na své chutě vyzrát, a to například tak, že dáte přednost zdravější variantě něčeho sladkého,“ radí výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Zdraví

Dobrý řešením je také si rozvrhnout jídlo na celý den a nezapomínat na snídaně. Po dlouhé noci, kdy tělo intenzivně regenerovalo a nabíralo energii pro další den, jsme ráno žízniví a hladoví. Právě začátek nového dne ovšem vyžaduje jistá pravidla, která by se měla dodržovat, aby tělo po zbytek dne hezky fungovalo.

Takové pravidlo se týká i obyčejné vody, kterou byste rozhodně neměli pít studenou. Proč? Zbytečně zatíží organismus, který zažije šok a musí začít „makat“ na tom, aby vodu zahřál do tělesné teploty. Ani snídaně by neměla být studená, ale „ujíždíte-li” např. na rozpečených toustech s marmeládou, rozhoupete si hladinu krevního cukru hned zkraje dne. Bílá mouka a cukr se o to spolehlivě postarají. Na klouzačce neovladatelných chutí na sladké se pak vezete celý den.

Ráno se proto vyplatí sáhnout po pořádné porci kvalitních obilovin plných vlákniny. „Příznivci sladkých snídaní neudělají chybu, když sáhnou po teplé ovesné kaši, posypané kokosem a hrstí borůvek nebo předem namočené sušené goji,” doporučuje nutriční specialistka Hanka Střelečková.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Dělejte si během dne i pauzy na svačiny. Místo sladkostí si ale raději dopřejte ořechy nebo ovoce, lépe spíš dopoledne než večer. Večerní konzumace většího množství některého typu ovoce (banány, hroznové víno) totiž není ideální.

„V případě, že nemáte dostatečně pevnou vůli, zvolte raději menší zlo – pokud nutně potřebujete čokoládu, tak 1-2 kostičky, pokud sušenku, raději tu bez čokolády a krému. A pokud zákusek, tak je lepší ten s tvarohem a ovocem,“ doporučuje nutriční terapeutka Jitka Jirků z Canadian Medical.

„Je lépe tělu dopřát, čeho si žádá, ale upozornit ho, že ten, kdo volí čas a porci, jsem já,” dodává.

Několik tipů na zdravější mlsání

Vafle s pohankovou vlákninou

Foto: Bonavita

Vafle s pohankovou vlákninou

Vafle s pohankovou vlákninou jsou zdravější alternativou ke klasickým belgickým vaflím, které se dělají z hladké mouky a jsou plné bílého cukru. Pohankové vafle poslouží jako vynikající dezert, ale i snídaně či svačina. Nejlépe chutnají s čerstvým sezonním ovocem.

INGREDIENCE

  • 60 g ovesných vloček
  • 40 g javorového sirupu
  • 30 g kakaa
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • špetka prášku do pečiva
  • ½ lžičky kokosového oleje
  • 40 g bílého jogurtu
  • 40 g polotučného tvarohu
  • kůra z bio citronu

POSTUP:

  • Nejprve rozmixujeme ovesné vločky na mouku.
  • Pak je smícháme s kakaem a práškem do pečiva.
  • Poté k sypké směsi přidáme vejce, jogurt a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
  • Vaflovač vymažeme kokosovým olejem a nalijeme do něj připravenou směs.
  • Necháme cca 4 minuty zapékat.
  • Pak už jen dozdobíme jogurtem, tvarohem, pohankovou vlákninou a kůrou z citronu.
  • Nakonec ještě přidáme borůvky či jiné ovoce.

Banánové muffiny

Foto: Semix

Banánové muffiny

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • 3 zralé banány
  • 120 g bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g klíčených ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky pečicí sody
  • 1 lžička skořice
  • 60 g třtinového cukru
  • 100 g vysokoprocentní čokolády

POSTUP:

  • Vejce vyšleháme společně s cukrem. 2,5 banánu rozmixujeme společně s bílým jogurtem dohladka. Půlku banánu si necháme na zdobení.
  •  Rozmixovaný banán s jogurtem přilijeme k vyšlehanému vejci společně s kokosovým olejem a promícháme.
  • Ovesné vločky umixujeme na mouku, smícháme s práškem do pečiva, sodou na pečení, skořicí a přidáme společně k mokrým surovinám.
  • Nakonec přidáme mléko a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí. Čokoládu nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta.
  • Připravíme si formu na muffiny a pečicí papír.
  • Z pečicího papíru nastříháme čtverce o velikosti cca 15 cm x 15 cm. Budeme jich potřebovat celkem 12, jelikož těsto vychází na 12 muffinů. Dále si připravíme sklenici se dnem stejně velkým, jako je dno formy na muffiny. Sklenici překlopíme dnem nahoru.
  • Střed papíru položíme na dno převrácené sklenice a začneme papír skládat kolem dokola. Papír po stranách překládáme, aby nám vzniknul košíček, který vložíme do formy.
  • Poté košíčky plníme těstem. Takto pokračujeme i u dalších košíčků. Naplněné papírové košíčky ještě ozdobíme kolečkem banánu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na dobu cca 30 minut.
  • Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny vychladnout, poté si můžeme užít jejich skvělou chuť.

Malinové sušenky ze špaldové mouky

Foto: Bonavita

Malinové sušenky

Pokud si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě, upečte si „zdravé“ sušenky ze špaldové mouky.

„Špaldová mouka má ve srovnání s klasickou bílou moukou mnohem vyšší podíl vlákniny a obsahuje i řadu dalších prospěšných látek. Patří mezi ně například hořčík, draslík, fosfor, zinek, vápník či vitamíny skupiny B, A a E,“ tvrdí Věra Burešová.

INGREDIENCE

  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 120 g müsli s malinami Bonavita
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 60 g medu
  • 60 g másla
  • 60 g bílého jogurtu
  • sušené maliny
  • na potření: 1 čajová lžička medu, 1 čajová lžička másla, 1 čajová lžička šťávy z citronu

POSTUP:

  • Nejprve v připravené míse smícháme celozrnnou a špaldovou mouku, müsli s malinami a kypřicí prášek.
  • Pak přidáme vejce, bílý jogurt a med s máslem, který rozpustíme ve vodní lázni.
  • Poté tvoříme koule, které pomocí prstu rozmačkáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme při 220 stupních 15 minut.
  • Mezitím si smícháme med, máslo a citronovou šťávu na potření.
  • Potřeme sušenky v polovině pečení.
  • Po upečení posypeme sušenými malinami.

Čokoládové muffiny plné vlákniny

Foto: Bonavita

Čokoládové muffiny plné vlákniny

Vláknina je skvělým pomocníkem při ovládání chutí na sladké. Navíc má výbornou sytící schopnost a pochutnají si na ní i vaše střevní bakterie. Ty, když se jim daří, dopomáhají ke zdravějšímu zažívání.

„Vlákninu je vhodné jíst především ve formě čerstvé zeleniny a ovoce. Nachází se ale i v ovesných vločkách, velmi bohatým zdrojem vlákniny je kvalitní hořká čokoláda,“ doplňujeme Michaela Ryglová.

Čokoládové muffiny z ovesných vloček s hořkou čokoládou tak uspokojí nejen vaše chuťové buňky, ale jsou i zdraví prospěšné.

INGREDIENCE

  • 220 g ovesných vločky s vlákninou
  • 70 g vysokoprocentní čokolády
  • 270 g bílého jogurtu
  • 130 g medu
  • 2 vejce
  • 2 banány
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • na dozdobení: tvaroh, javorový sirup, čerstvé ovoce, nasekaná čokoláda

POSTUP:

  • Nejprve rozmixujeme ovesné vločky na mouku. 
  • Pak je smícháme s kypřicím práškem a důkladně promícháme. 
  • Poté přidáme bílý jogurt, med, vejce a banány.
  • Vše ještě jednou pomocí tyčového mixéru rozmixujeme.
  • Čokoládu nasekáme na menší kousky, pak přimícháme do směsi.
  • Hotovou směs nalijeme do košíčků na muffiny a pečeme při 200 stupních cca 15 minut.
  • Hotové muffiny můžeme dozdobit polotučným tvarohem oslazeným javorovým sirupem, čerstvým ovocem a nasekanou čokoládou.

Výběr článků

Načítám