Hlavní obsah

Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné a jednoduché

Praha

V horkých letních dnech máme často chuť na nějaký osvěžující a lehký pokrm. Veronika Břicháčková, která je spoluautorkou dvou kuchařek - Velká obědová bichle a Velká svačinková bichle - nám ukázala recept na čerstvý sýr, který lze pouze s pár surovinami jednoduše vyrobit i doma.

Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné a jednoduchéVideo: Novinky

Článek

Kromě nádobí budete na výrobu sýra potřebovat pár dalších pomocníků. „Můžete si zakoupit sadu na výrobu sýra nebo vám postačí kelímek od jogurtu, je lepší širší a nižší,“ radí Břicháčková.

Kelímek je na dně potřeba proděravět, aby z něj mohla později odtékat přebytečná tekutina.

Podívejte se, jak vznikají pravé špekáčky

Zdraví

Zapotřebí je také menší plátýnko, které seženete v obchodě a zavařovací sklenice naplněná vodou, která bude sloužit jako těžítko.

INGREDIENCE (150-200 g sýra)

  • 1 litr plnotučného mléka
  • syřidlo: 40 ml šťávy z citronu nebo 25 ml octa
  • špetka soli

K dochucení

  • bazalka, petržel
  • sušená rajčata
  • olivy černé či zelené
  • kuličky zeleného pepře
  • ořechy
  • pro sladkou variantu – jahody, třešně, broskve, mandarinky či cokoli dle chuti

POSTUP:

  • Jako první zahřejeme litr mléka na 92 °C. Teplotu je potřeba hlídat, proto je nezbytné použití kuchyňského teploměru.
  • Než se mléko zahřeje, bylinky nasekáme na hrubo. „Bylinky můžete použít jakékoliv, já mám ráda bazalku a hladkolistou petržel,” dodává autorka.
  • Poté, co je mléko ohřáté, nalijeme do něj 40 ml citronové šťávy, směs zamícháme a půl hodiny necháme odpočívat. Tak dojde ke sražení mléka a vznikne sýrovina.
  • Po třiceti minutách dojde k oddělení syrovátky od sýřeniny, kterou slijeme přes cedník a necháme odkapávat asi 10 minut.
  • Vzniklou sýřeninu ochutíme solí a přidáme nasekané bylinky. „Sýřeninu si můžete ochutit dle libosti, lze použít i česnek nebo sušená rajčata,” říká Břicháčková.
  • Následně vložíme plátýnko do proděravěného kelímku a sýřeninu do něj napěchujeme. Autorka radí sýřeninu přitlačovat, aby odtekla přebytečná voda a sýr byl tak kompaktnější.
  • Plátýnko lehce přehneme a s pomocí zatěžkávací sklenice sýřeninu stlačíme. Takto zatěžkaný sýr necháme ještě hodinu v pokojové teplotě, poté ho dáme chladit do lednice.
  • V lednici sýr necháme alespoň 3 hodiny, nejlépe ale čtyřiadvacet hodin, bude pak uleželejší.
  • Až bude sýr dostatečně vychlazený, plátýnko rozbalíme a sýr z kelímku vytáhneme.

TIP: Pro výrobu sýra můžete použít také ocet. Bude pak kompaktnější. Pokud použijete citronovou šťávu, sýr bude naopak vláčnější a jemnější.

Sýr je lehký a svěží, proto se skvěle hodí do salátů, připravovat se dá celoročně. Jeho výroba může být zábavnou aktivitou jak pro dospělé, tak pro děti.

Foto: archiv Veroniky Břicháčkové

Autorky knihy Velká svačinová bichle Veronika Břicháčková a Pavlína Mähringová

Související témata:

Výběr článků

Načítám