Hlavní obsah

Superpotraviny vhodné pro ženy

Novinky, Bohumila Kunertová

Zdravé stravování je důležité pro každého. Některé potraviny ale především něžnější pohlaví ocení o něco více. A to převážně kvůli problémům či stavům, které se právě žen týkají, jako jsou křehké kosti, těhotenství či rakovina prsu.

Foto: Profimedia.cz

Kadeřávek

Článek

Tzv. superpotraviny bohaté na mnohé živiny jsou vhodnou součástí jídelníčků všech. Pomáhají chránit tělo a udržovat jeho správnou funkci, bojují i proti stárnutí. Jaké z nich by v jídelníčku žen neměly chybět?

Edamame – nezralé sójové boby

Nezralé sójové boby se někdy též označují jako sladké sójové boby. Na rozdíl od zralých, které jsou světle hnědé, jsou ty nezralé zelené. Prodávají se v syrovém stavu, ve kterém se nekonzumují – jako lusky, případně vyloupané, někdy i mražené. Dají se vařit, připravovat v páře či smažit, bývají častou součástí salátů.

Foto: Profimedia.cz

Edamame – nezralé sójové boby

Jsou plné vlákniny, dobrých tuků a sloučenin podobných estrogenu zvaných isoflavony. Ty mohou být dobrým pomocníkem především při menopauze, pomáhají s návaly horka.

Kadeřavá kapusta – kadeřávek

Kadeřávek je plný vitamínu K, který společně s vápníkem a vitamínem D udržuje zdravé a silné kosti. Jedna porce obsahuje více než 20 procent doporučeného denního množství vitamínů A a C.

Chřest

Chřest je další superpotravinou, která je podle lékařky Jennifer Robinsonové bohatá na vitamín K a pomáhá tak udržovat kosti zdravé, uvádí webMD. Půl šálku denně (větší hrst) pokryje třetinu potřebného množství. Je také bohatý na foláty (vitamín B9), které pomáhají předcházet některým vrozeným vadám.

Foto: Profimedia.cz

Chřest je kromě vitamínu K bohatý také na vitamíny skupiny B.

Fazole

Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Mohou snižovat vyšší krevní tlak, hladinu cukru v krvi i srdeční frekvenci – tedy aspekty, které mohou vést k onemocnění srdce.

Foto: Profimedia.cz

Fazole pomáhají například se snížením krevního tlaku.

Grapefruit

Grapefruit je bohatý na flavonoidy, které pomáhají u žen snižovat některé druhy mrtvice, rovněž pomáhají srdci. Nesnese se ale s některými léky, proto pokud nějaké berete, přeptejte se raději svého lékaře na vhodnost jeho konzumace.

Foto: Profimedia.cz

Grapefruit snižuje riziko mozkové mrtvice.

Bobulovité a peckovité plody

Třešně, rybíz, maliny, borůvky a další podobné plody jsou bohaté nejen na barvy, ale především flavonoidy a antioxidanty, které chrání zdravé buňky v těle před poškozením.

Bobulové ovoce navíc pomáhá udržovat mozek v kondici, jak stárnete. Vitamín C je pak nápomocný při tvorbě kolagenu, který pomáhá udržovat pevnou a hladkou pokožku.

Foto: Profimedia.cz

Třešně, jahody, maliny, borůvky a další pomáhají udržovat nejen mozek v dobré kondici.

Nízkotučný jogurt

S přibývajícími roky potřebuje tělo více vápníku. S tím může pomoci například i nízkotučný jogurt. Pokud bude navíc obohacený o vitamín D, pomůže tělu tento minerál lépe vstřebat.

Pět bylin pro zdravé kosti

Zdraví

Sardinky

Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D i vápník. Mohou zlepšit kvalitu mateřského mléka, pokud je matka užívá už během těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Grilované sardinky

Lněné semínko

Mleté lněné semínko je doslova nabité vlákninou a lignany, rostlinnými sloučeninami, které působí jako estrogen. Jeho konzumace může pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny (podobně jsou na tom i vlašské ořechy), včetně prsu.

Lněný olej je pak bohatým zdrojem omega-3 kyselin. Lněné semínko ale může ovlivňovat účinnost některých léků, proto je vhodné se opět poradit s lékařem.

Avokádo 

Avokádo je samo o sobě tučné, jde ale o tuky zdravé. Různé studie ukazují, že diety bohaté na avokádo pomáhají snižovat poměr břišního tuku, chrání rovněž oči či pokožku. Jeho konzumace rovněž snižuje hladinu tzv. „špatného” cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu toho „dobrého”.

Foto: Profimedia.cz

Avokádo je bohaté na tuky, ale především ty zdravé.

Sladké brambory

U nás ne tolik využívané sladké brambory nebo také batáty jsou bohatým zdrojem mědi, vlákniny, vitamínu B6, draslíku či železa.

Navíc obsahují i betakaroten, který například v těhotenství a při kojení zajišťuje dobrý vývoj a funkci plic dítěte.

Proč je dobré do jídelníčku zařadit batáty neboli sladké brambory

Zdraví

Špenát

Je bohatým zdrojem folátů (vitamín B9, kyselina listová). Pomáhá v prenatálním období při vývoji plodu, rovněž později snižuje riziko rozvoje demence, srdečních chorob či rakoviny tlustého střeva.

Také obsahuje lutein, antioxidant, který chrání čočku a sítnici v oku. Bohatým zdrojem folátů jsou rovněž například hovězí játra.

Pět zdravotních benefitů listového špenátu

Zdraví

Libové hovězí maso

Červené maso je bohaté především na železo, dále obsahuje i potřebný zinek či vitamín B. Ženy starší osmnácti let železa potřebují mnohem více než muži. S jeho konzumací to ale není vhodné přehánět. Nadmíra může naopak škodit a způsobovat vznik tzv. děložních myomů (fibroidů), nezhoubných nádorů.

Reklama

Související články

Superpotraviny, díky kterým zhubnete

Superpotraviny pomáhají udržovat zdravé kosti, zabraňují chronickým onemocněním, zlepšují zrak, dokonce dokážou udržet i bystrou mysl. Věděli jste, že některé...

Výběr článků

Načítám