Článek
Citrusové plody
I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody, může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny.
„Ovoce obsahuje spoustu vitaminů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař Tomáš Machač, odborný garant značky Splat.
Největší problém pak podle něho představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. To ale neznamená, že nesmíte jíst citrusy. Stačí je jíst s mírou, po každé konzumaci si vypláchnout ústa vodou a nechat ústa a zuby tzv. vzpamatovat.
Věděli jste, že když sníte kyselé ovoce, měli byste chvíli počkat, než si vyčistíte zuby? Kyseliny obsažené v ovoci při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny. |
Čistíme krátce a jenom někde. Jaké zlozvyky praktikujeme v péči o zuby
Žvýkací a tvrdé bonbony
Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím.
„Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbony se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu, a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje Tomáš Machač.
Lépe na tom však nejsou ani tvrdé (cucací) bonbony, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují je po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.
Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.
Sladké limonády
Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů.
„Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.
V případě, že se bez těchto limonád nedokážete obejít, vypláchněte si poté ústa vodou nebo si je dejte společně s obědem, který kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Nejvhodnější je pro tyto účely čerstvý salát.
Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrup
Kyselé okurky
Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup.
„Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Zuzana Heiník Bělová. Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví.
Není nutné se jim zcela vyhýbat. Doporučením je nejíst kyselé okurky či jiné pokrmy naložené v octu každý den, ale hlavně si po každém takovém jídle vypláchnout ústa vodou.
Slané pokrmy
Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy.
„Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.
Věděli jste, že pro zuby je nebezpečné i celozrnné pečivo? Z nutričního hlediska je kvalitní celozrnné pečivo tou nejlepší volbou, ale obsahuje i spoustu sacharidů a k tomu semínka, která zůstávají v mezizubních prostorech. Pokud je včas neodstraníte, mohou být příčinou odvápnění skloviny, důsledkem pak může být vznik zubního kazu. |
Káva a čaj
Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Nejde ale pouze o estetickou stránku věci. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku.
„Pokud u vás po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to pro vás být signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Použitím kvalitních zubních past ale můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje,“ doporučuje Machač.
Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti
Červené a bílé víno
Pozor si dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, které zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak mají sklon se více zabarvovat.
Zubní lékař Tomáš Machač však upozorňuje na to, že není pravda, že špatný vliv na zuby má pouze pití červeného vína.
„Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám. Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny. Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech, umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ uzavírá odborník.