Článek
Marinované jablko s čerstvým kozím sýrem a plátkem špeku
INGREDIENCE
- 1 jablko, ideálně jihotyrolskou odrůdu Golden Delicious
- 180 g čerstvého kozího sýra
- 4 plátky špeku srolované do růžiček
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce květového medu
- 1 větvičku čerstvého tymiánu
- 1 malou cibuli
- 50 g vlašských ořechů najemno nadrcených
- bylinkovou sůl a špetku pepře
POSTUP:
- Jablko nakrájejte na 1 cm tlusté plátky.
- Promíchejte med s citronovou šťávou a tymiánem. Vznikne marináda, kterou přelejete přes plátky jablka a necháte přes noc odstát. Čerstvý kozí sýr nechte oschnout v sítku.
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky, poduste na olivovém oleji a nechejte vychladnout.
- Přimíchejte ji spolu s nadrcenými ořechy k čerstvému kozímu sýru a dochuťte citronovou šťávou, bylinkovou solí a pepřem.
- Ze vzniklé hmoty vytvořte čtyři pralinky, každou položte na plátek marinovaného jablka a ozdobte špekovou růžičkou.
Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky
Zdraví
Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
INGREDIENCE
- 60 g sýru gorgonzola piccante
- 1 lžička bílého vinného octa
- 300 g špaldy
- 1 lžíce medu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 hrušky
- svazek rukoly
- sůl, pepř
POSTUP:
- Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut.
- Slijte a nechte vychladnout.
- Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou.
- Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte.
- Gorgonzolu nakrájejte na kostičky.
- Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky.
- Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.
Makové lívance se švestkovou omáčkou
INGREDIENCE
- 180 g hladké mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžíce mletého máku
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 250 g zakysané smetany
- slunečnicový olej
- sklenice švestek s portským vínem
POSTUP:
- Nejdříve smíchejte všechny sypké suroviny a dobře promíchejte.
- Poté přilijte mléko, a nakonec přidejte vejce. Těsto dobře propracujte a nechte 20 min. odstát.
- Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejte v malém rendlíku.
- Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečte do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.
- Ještě horké lívance zalijte švestkovým rozvarem, nahoru dejte nok ze zakysané smetany.
Podzimní kulinářské variace z hub, zvěřiny a hrušek
Móda a kosmetika
Švestkový kynutý knedlík – Germknödel
INGREDIENCE na knedlík
- 250 g hladké mouky Pernerka
- 25 g droždí
- 125 ml mléka
- 25 g cukru
- 1 ks vejce
- 25 g másla
- špetka soli
Na náplň
- švestková povidla nebo vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky
Omáčka
- vanilkový pudink
- mléko
- cukr
- máslo
Na posypání
- mletý mák
POSTUP:
- Trochu vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte cca 15 minut vzejít kvásek.
- Rozehřejte máslo. Smíchejte všechny ostatní ingredience, přidejte rozehřáté máslo + kvásek a vypracujte hladké těsto.
- Z těsta udělejte 5 hromádek, do kterých zabalte švestky, případně povidla a udělejte knedlík.
- Nechte na pomoučeném vále kynout cca 30 minut.
- Vařte v osolené vroucí vodě. Nejdřív 5 minut pod pokličkou, poté otočte a vařte 5 minut bez pokličky.
- Knedlíky při vaření hodně nabydou, proto vařte po malém množství.
- Omáčka: Uvařte si řídký pudink, který poté zjemníte máslem.
- Na talíř nalijte řídký pudink, položte knedlík a posypte mákem.
- Mák můžete smíchat s moučkovým cukrem, aby byl víc sladký.
Recepty na pravé italské těstoviny
Zdraví
Smažené knedlíčky s hruškovým želé a brusinkami (4 porce)
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 1 dl mléka
- 1 žloutek
- 1 dl oleje
- půl kostičky droždí
- půl sáčku kypřicího prášku
- 50 g cukru
- sůl
- olej na smažení
- Želé: 2 hrušky, 100 g brusinek, 1 sáček žlutého želé, 2 lžíce meruňkové marmelády
POSTUP:
- Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte půlku cukru a nechte vzejít.
- Z kvásku i zbylých surovin umíchejte hladké těsto a dejte na 30 minut kynout.
- Z těsta tvořte kuličky (průměr 3 cm), osmažte je na oleji z obou stran.
- Hotové osušte na ubrousku.
- Želé připravte podle návodu, přidejte marmeládu a lehce povařte s oloupanými hruškami i brusinkami.
- Dejte zchladnout a ozdobně vykrájejte.
Tip: Knedlíčky lze podávat i studené jako lehké letní jídlo. Želé zajímavě ochutí zázvor.
Recepty pro milovníky sýrů
Móda a kosmetika
Jablečný štrúdl podle jihotyrolské kuchařky Andrei Müller z farmy Pirchhof, Roter Hahn
INGREDIENCE - těsto na 2 štrúdly
- 500 g hladké mouky
- 1 balení pečicího prášku
- 4 vejce
- 200 g cukru
- vanilkový cukr
- mléko k potírání
Na náplň
- 10–12 jablek
- cukr
- vanilkový cukr
- rozinky
- rum (podle libosti)
POSTUP:
- Smíchejte mouku, pečicí prášek, vejce, cukr a vanilkový cukr.
- Vytvořte dokonale hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočívat.
- Potom si připravíte náplň – oloupejte jablka, nařežte je na malé kousky a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a s rozinkami.
- Můžete přidat i kapku rumu, pro lepší vůni.
- Těsto rozdělte na dvě půlky a vyválejte ho do potřebného tvaru.
- Krásně vyválené pláty těsta naplňte a opatrně srolujte.
- Nakonec vytvořené štrúdly potřete studeným mlékem a dejte péct.
- V horkovzdušné troubě pečte na 180 °C asi 45 minut.
- Ještě teplý štrúdl pocukrujte a servírujte například s vanilkovým přelivem.
Jablečné řezy se zakysanou smetanou
INGREDIENCE na piškot
- 4 vejce
- 200 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 8 lžic slunečnicového oleje
- 8 lžic vlažné vody
- 1 kypřicí prášek
- tuzemák
Na krém
- 2 zakysané smetany
- 1 bílý jogurt
- 1 vanilkový cukr
- 4 jablka
- 2 pytlíky želatiny
- tuzemák
POSTUP:
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte vodu, tuzemák a znovu šlehejte.
- Pomalu přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Až se směs spojí, začněte pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přilévejte olej.
- Těsto vlijte do menšího pekáče na pečicí papír.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
- Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem.
- Jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu, ve které rozpusťte želatinu (můžete přilít trochu jablečného džusu).
- Na upečený piškot rozetřete zakysanou smetanu. Poté opatrně pokládejte nastrouhaná jablka, a nakonec nalijte želatinu (můžete si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).
Pivní recepty z naší chalupy
Móda a kosmetika
Švestková bublanina
INGREDIENCE
- cca 450 g vyloupaných bio švestek
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 40 g bramborového škrobu
- 1 lžička bio prášku do pečiva
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 2 ks bio vejce
- 4 lžíce bio mléka
POSTUP:
- Ovoce omyjte a vypeckujte.
- Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej.
- Směs umíchejte do pěny.
- Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem.
- Dobře zamíchejte.
- Poté so připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem.
- Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku.
- Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete.
- Nahoru přidejte ovoce.
- Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.
Hruškové čatní
INGREDIENCE
- 1 šálek hrušek loupaných a nakrájených na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka kurkumy
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky prolisovaného česneku
- ¼ šálku propláchnutých rozinek
- špetka soli
- ½ lžíce medu
POSTUP:
- Na rozehřátém oleji orestujte hrušky, přidejte ostatní ingredience kromě medu, opékejte asi 15 minut na mírném ohni.
- Nechte 20 minut stydnout, poté přimíchejte med.
- Dobře promíchejte a podávejte.
Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin
Zdraví
Jablečný džem provoněný skořicí
INGREDIENCE
- asi 1 kg oloupaných bio jablek, nakrájených na kostičky
- 40 ml šťávy z bio citronu
- kůra z jednoho bio citronu
- 120 g třtinového cukru
- 200 ml jablečného moštu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
POSTUP:
- Do většího hrnce přidejte jablečný džus, citronovou šťávu, kůru, cukry a skořici.
- Nakonec vmíchejte také jablíčka.
- Směs přiveďte k varu a nechte vařit přibližně čtvrt hodiny.
- Následně snižte teplotu a vařte dalších 15 minut, dokud směs nezhoustne.
- Horký džem přelijte do sklenic, dobře uzavřete a nechte zcela vychladnout.
- Doporučujeme skladovat v chladu a tmavé místnosti.
Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí
INGREDIENCE
- 2 kg zralých hrušek
- ovocný pektin
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml vody
- 3 lžíce medu
- 4 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 1 tyčinka celé skořice
- kůru z 1,5 citronu
POSTUP:
- Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhané hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchejte s ovocným pektinem.
- Vše za stálého míchání rozvařte na hustou kaši (cca 10 minut).
- Z hotového džemu vyjměte koření a plňte do sklenic.
- Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
Hruškové smoothie
INGREDIENCE na 1. variantu
- 2 hrušky
- 2 kusy řapíkatého celeru
- 1 list kapusty
- 1 hrst zelené petrželky
INGREDIENCE na 2. variantu
- ½ hrnku borůvek
- 1 okurka
- 1/4 limetky
- 1 hruška
POSTUP:
- U každé varianty rozmixujte všechny ingredience dohromady a vlijte do sklenice.
Hrušková mimosa
INGREDIENCE
- Cava Freixenet Carta Nevada
- 500 ml hruškového džusu
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky
- 3 celé skořice + další na ozdobu sklenic
- snítky tymiánu na ozdobu
POSTUP:
- Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout.
- Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus.
- Dolijte cavou a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu.
- Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.