Hlavní obsah

Recepty s vůní moře

Restauratér a executive chef průhonické restaurace Hliněná bašta Hynek Vávra vás dnes naladí na prázdninovou atmosféru u moře, a to jak ve Středomoří, tak u severnějších pobřeží. Na jeho báječných receptech z ryb a darů, jež nám slané vody poskytují, si jistě pochutnáte.

Foto: Petr Horník, Právo

Středomořská rybí polévka

Článek

Středomořská rybí polévka

Obdoba maďarské halászlé, ta se ovšem vaří ze sladkovodních ryb.

INGREDIENCE

  • 1 kg mořských ryb (například pražma, vlk, losos)
  • 250 g mořských plodů
  • 500 g mušlí slávek
  • 1 cibule
  • 1/2 fenyklu
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 500 g kořenové zeleniny
  • 500 g drcených rajčat v konzervě
  • 50 ml rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml bílého vína
  • olivový olej
  • čerstvý kopr
  • listová petržel
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Ryby očistěte a vykostěte.
  • Hlavy a páteř nechte zvolna vařit v osolené vodě (cca 2,5 litru) s kořenovou zeleninou.
  • Po hodině a půl přeceďte přes jemné sítko, aby neprošly rybí kosti.
  • Vykostěné syrové filety ryb nakrájejte na větší kousky a zatím odložte stranou.
  • Na olivovém oleji orestujte cibulku, fenykl nakrájený na proužky, nasekaný česnek.
  • Základ zalijte vínem a počkejte, až se víno odvaří.
  • Přidejte rajčata a protlak, nechte chvíli probublávat a zalijte rybím vývarem.
  • Polévku přiveďte k varu, přidejte mořské plody, proprané mušle, vařte 5 minut, a přidejte připravené rybí maso, nasekaný kopr, sůl, pepř a nechte ještě dalších pět minut vařit.
  • Polévku lze konzumovat s pečivem jako hlavní jídlo.

Recepty na pravé italské těstoviny

Zdraví

Lososové karbanátky

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 300 g lososa bez kůže (může být ořez)
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z limetky
  • nať koriandru
  • listová petržel
  • olivový olej (na smažení může být i z pokrutin)
  • pepř (nejlépe citronový)
  • sůl

POSTUP:

  • Lososa nasekejte na malé kostičky a 50 g masa z něj namelte nebo rozmixujte.
  • Koriandr s petrželí nasekejte nadrobno.
  • Připravené maso v míse zakápněte olivovým olejem, limetkovou šťávou, přidejte utřený česnek, vajíčko, osolte, opepřete a vše řádně promíchejte.
  • Vytvarujte karbanátky a smažte je na olivovém oleji z každé strany asi dvě minuty.
  • Podávejte s lehkým salátem nebo bramborovou kaší.

Tip: Karbanátky můžete před smažením obalit ve strouhance.

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Zdraví

Paella

Foto: Petr Horník, Právo

Kdo neochutnal paellu, nebyl ve Španělsku! V každé rodině, v každé restauraci se vaří trochu jinak, nebude tedy vadit, když zaimprovizujete a vynecháte třeba tygří krevety nebo nahradíte chorizo jiným paprikovým salámem.

Následující recept od Hynka Vávry je ale nedostižný.

INGREDIENCE

  • 800 g kulatozrnné rýže na paellu
  • 4 kuřecí stehna (můžou být i prsa)
  • 200 g mořských plodů a krevet
  • 200 g mušlí slávek
  • 6–8 velkých tygřích krevet ve schránce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kapie
  • 2 oloupaná rajčata
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g choriza
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • olivový olej
  • šafrán
  • sůl
  • citron k podávání
  • pánev na paellu o průměru 34-46 cm

POSTUP:

  • Kuřecí stehna i s kůží rozpulte v kloubu opečte je v hluboké pánvi na olivovém oleji ze všech stran, aby kůže zezlátla.
  • Vyndejte je a na výpeku krátce do rozvonění osmahněte plátky česneku, přisypejte najemno nakrájenou cibuli, promíchejte a přidejte proužky kapie, po chvilce i rajčata, předem spařená, oloupaná a nasekaná na kousky.
  • Na základ nasypejte rýži, minutku dvě restujte a míchejte.
  • Vývar smíchejte se špetkou šafránu, zalijte jím rýži a řádně promíchejte.
  • Osolte, přidejte mořské plody, kuře, fazolky, nakrájené chorizo, znovu promíchejte a duste přiklopené na mírném plameni asi 20 až 30 minut.
  • Kontrolujte, aby se rýže nepřipálila, občas promíchejte, podle potřeby podlijte.
  • Rýže v paelle má být měkká, ne na skus, jako je tomu v italském risottu.
  • Zatímco se rýže dusí, uvařte zvlášť ve slané vodě slávky.
  • Nejdříve je ponořte do studené vody a očistěte, použijte jen ty, které zůstanou zavřené.
  • Po uvaření naopak použijte slávky, které se během varu otevřou.
  • Na olivovém oleji opečte tygří krevety i se schránkou, na ozdobu.
  • Jakmile rýže změkne, je paella hotová.
  • Zapíchejte do ní krevety a slávky a pánev položte doprostřed stolu na prkénko.
  • Podávejte s citronem. Každý si nabere sám na talíř.

Hynek Vávra zdobí paellu raky. Podle sezony používá místo fazolek lusky mladého hrášku (přidávají se ke konci, aby zůstaly svěží).

Krevety s avokádem

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 2 zralá avokáda
  • 200 g středních krevet
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pálivá paprička nebo troška chilli v pastě
  • 50 g sýru Philadelphia
  • čerstvý koriandr
  • limetka
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • (kopr)
  • citron na servis

POSTUP:

  • Krevety vyloupejte, nařízněte na hřbetu a vyndejte střívko.
  • Očištěné krevety omyjte, povařte nebo spařte na páře minutu až dvě a sceďte.
  • Avokádo vydlabejte lžící, 2/3 nakrájejte na kostičky, 1/3 rozmačkejte vidličkou.
  • Rozmačkanou část spojte s Philadelphií, zakápněte olivovým olejem, limetkovou šťávou, přidejte najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr (kdo má rád kopr, přidá i kopr), sůl, pepř, chilli.
  • Nakonec přidejte vychlazené krevety a kostičky avokáda.
  • Podávejte s citronem a toastem, můžete doplnit salátkem z rukoly.
Související témata:

Výběr článků

Načítám