Článek
Středomořská rybí polévka
Obdoba maďarské halászlé, ta se ovšem vaří ze sladkovodních ryb.
INGREDIENCE
- 1 kg mořských ryb (například pražma, vlk, losos)
- 250 g mořských plodů
- 500 g mušlí slávek
- 1 cibule
- 1/2 fenyklu
- 1/2 řapíkatého celeru
- 500 g kořenové zeleniny
- 500 g drcených rajčat v konzervě
- 50 ml rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- olivový olej
- čerstvý kopr
- listová petržel
- sůl, pepř
POSTUP:
- Ryby očistěte a vykostěte.
- Hlavy a páteř nechte zvolna vařit v osolené vodě (cca 2,5 litru) s kořenovou zeleninou.
- Po hodině a půl přeceďte přes jemné sítko, aby neprošly rybí kosti.
- Vykostěné syrové filety ryb nakrájejte na větší kousky a zatím odložte stranou.
- Na olivovém oleji orestujte cibulku, fenykl nakrájený na proužky, nasekaný česnek.
- Základ zalijte vínem a počkejte, až se víno odvaří.
- Přidejte rajčata a protlak, nechte chvíli probublávat a zalijte rybím vývarem.
- Polévku přiveďte k varu, přidejte mořské plody, proprané mušle, vařte 5 minut, a přidejte připravené rybí maso, nasekaný kopr, sůl, pepř a nechte ještě dalších pět minut vařit.
- Polévku lze konzumovat s pečivem jako hlavní jídlo.
Recepty na pravé italské těstoviny
Lososové karbanátky
INGREDIENCE
- 300 g lososa bez kůže (může být ořez)
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- šťáva z limetky
- nať koriandru
- listová petržel
- olivový olej (na smažení může být i z pokrutin)
- pepř (nejlépe citronový)
- sůl
POSTUP:
- Lososa nasekejte na malé kostičky a 50 g masa z něj namelte nebo rozmixujte.
- Koriandr s petrželí nasekejte nadrobno.
- Připravené maso v míse zakápněte olivovým olejem, limetkovou šťávou, přidejte utřený česnek, vajíčko, osolte, opepřete a vše řádně promíchejte.
- Vytvarujte karbanátky a smažte je na olivovém oleji z každé strany asi dvě minuty.
- Podávejte s lehkým salátem nebo bramborovou kaší.
Tip: Karbanátky můžete před smažením obalit ve strouhance.
Lehké recepty ze středomořské kuchyně
Paella
Kdo neochutnal paellu, nebyl ve Španělsku! V každé rodině, v každé restauraci se vaří trochu jinak, nebude tedy vadit, když zaimprovizujete a vynecháte třeba tygří krevety nebo nahradíte chorizo jiným paprikovým salámem.
Následující recept od Hynka Vávry je ale nedostižný.
INGREDIENCE
- 800 g kulatozrnné rýže na paellu
- 4 kuřecí stehna (můžou být i prsa)
- 200 g mořských plodů a krevet
- 200 g mušlí slávek
- 6–8 velkých tygřích krevet ve schránce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kapie
- 2 oloupaná rajčata
- 100 g zelených fazolek
- 100 g choriza
- 800 ml kuřecího vývaru
- olivový olej
- šafrán
- sůl
- citron k podávání
- pánev na paellu o průměru 34-46 cm
POSTUP:
- Kuřecí stehna i s kůží rozpulte v kloubu opečte je v hluboké pánvi na olivovém oleji ze všech stran, aby kůže zezlátla.
- Vyndejte je a na výpeku krátce do rozvonění osmahněte plátky česneku, přisypejte najemno nakrájenou cibuli, promíchejte a přidejte proužky kapie, po chvilce i rajčata, předem spařená, oloupaná a nasekaná na kousky.
- Na základ nasypejte rýži, minutku dvě restujte a míchejte.
- Vývar smíchejte se špetkou šafránu, zalijte jím rýži a řádně promíchejte.
- Osolte, přidejte mořské plody, kuře, fazolky, nakrájené chorizo, znovu promíchejte a duste přiklopené na mírném plameni asi 20 až 30 minut.
- Kontrolujte, aby se rýže nepřipálila, občas promíchejte, podle potřeby podlijte.
- Rýže v paelle má být měkká, ne na skus, jako je tomu v italském risottu.
- Zatímco se rýže dusí, uvařte zvlášť ve slané vodě slávky.
- Nejdříve je ponořte do studené vody a očistěte, použijte jen ty, které zůstanou zavřené.
- Po uvaření naopak použijte slávky, které se během varu otevřou.
- Na olivovém oleji opečte tygří krevety i se schránkou, na ozdobu.
- Jakmile rýže změkne, je paella hotová.
- Zapíchejte do ní krevety a slávky a pánev položte doprostřed stolu na prkénko.
- Podávejte s citronem. Každý si nabere sám na talíř.
Hynek Vávra zdobí paellu raky. Podle sezony používá místo fazolek lusky mladého hrášku (přidávají se ke konci, aby zůstaly svěží).
Krevety s avokádem
INGREDIENCE
- 2 zralá avokáda
- 200 g středních krevet
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 pálivá paprička nebo troška chilli v pastě
- 50 g sýru Philadelphia
- čerstvý koriandr
- limetka
- olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- (kopr)
- citron na servis
POSTUP:
- Krevety vyloupejte, nařízněte na hřbetu a vyndejte střívko.
- Očištěné krevety omyjte, povařte nebo spařte na páře minutu až dvě a sceďte.
- Avokádo vydlabejte lžící, 2/3 nakrájejte na kostičky, 1/3 rozmačkejte vidličkou.
- Rozmačkanou část spojte s Philadelphií, zakápněte olivovým olejem, limetkovou šťávou, přidejte najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr (kdo má rád kopr, přidá i kopr), sůl, pepř, chilli.
- Nakonec přidejte vychlazené krevety a kostičky avokáda.
- Podávejte s citronem a toastem, můžete doplnit salátkem z rukoly.