Článek
Česneková pomazánka s pohankou
INGREDIENCE
- 300 g pomazánkového másla
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžička majonézy
- 50 g sýru typu eidam
- sůl a pepř
- dle chuti a na ozdobení – nasekaná pažitka, lístky rukoly, Labeta Naklíčená pohanka bio
POSTUP:
- Ve velké míse si smíchejte pomazánkové máslo a majonézu.
- Prolisujte česnek a přidejte nastrouhaný eidam.
- Pořádně promíchejte a nakrájejte nebo nastříhejte pažitku.
- Nasypte lžíci naklíčené pohanky a dochuťte solí a pepřem.
- Dozdobte rukolou a posypte semínky pohanky.
Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou
INGREDIENCE
- 5 g jarní cibulky
- 30 g sýru cottage
- 20 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 10 g pomazánkového másla
- 5 g hořčice
- sůl, pepř
POSTUP:
- Tuňáka nechte okapat, poté smíchejte s cottage sýrem, pomazánkovým máslem, hořčicí a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
- Pomazánku dochuťte pepřem a solí, pokud bude potřeba.
- Podávejte s celozrnným chlebem.
Recepty na báječné Vilémovo pečivo
Móda a kosmetika
Pomazánka z červené řepy
Málokterá potravina dokáže lidi tak rozdělit na dva nesmiřitelné tábory jako červená řepa. Zelenina plná železa a celé řady prospěšných látek. Jedni na ni nedají dopustit, druzí zase mají pocit, že ji ani nemohou vložit do úst. A přitom je to možná jenom proto, že ještě neochutnali žádný recept, který by byl tak lahodný jako tato pomazánka.
INGREDIENCE
- 125 g žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 300 g vařené řepy
- jablečný ocet
- vlašské ořechy
- med
- cukr krupice
- sůl, pepř
POSTUP:
- Vařenou řepu nastrouhejte nahrubo. Poté smíchejte žervé, sýr a řepu dohromady a vše promíchejte.
- Dochuťte octem, medem, solí a pepřem.
- Na pánvi udělejte karamel, opatrně zalijte trochou vody a přidejte ořechy.
- Vodu vyvařte, ořechy přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout.
Mrkvová pomazánka s tvarohem
INGREDIENCE
- 5 ks bio mrkve
- 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
- 100 g bio tvarohu
- 50 g bio pomazánkového másla
- šťáva z půlky bio citronu
- sůl a bio pepř na dochucení
POSTUP:
- Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C.
- Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložte na plech s pečicím papírem.
- Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte.
- Pečte asi čtvrt hodiny.
- Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citronem.
- Dochuťte solí a pepřem.
Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek
Móda a kosmetika
Pomazánka z petrželového pesta
INGREDIENCE
- 80 g bio petržele
- 150 g bio smetanového sýru
- 2 stroužky bio česneku
- 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
- 1 dcl bio mléka
- 60 g nastrouhaného bio parmezánu
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
- Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno.
- Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem.
- Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka.
- Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem.
- Dochuťte solí a pepřem.
Budapešťská pomazánka
INGREDIENCE
- 1 balení tvarohu
- 1 sklenice Papriky červené řezané
- 1 lžička sladké papriky
- špetka soli
- špetka chilli nebo pálivé papriky
- ½ bílé cibule
POSTUP:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Papriky slejte přes sítko a nakrájejte na ještě menší kostky.
- Zeleninu smíchejte v misce s tvarohem a zamíchejte společně s kořením.
- Namažte na nakrájené bagetky a podávejte.