Článek
Golubcy (zelné závitky)
INGREDIENCE
Na závitky
- hlávka bílého zelí (Poznámka šéfkuchaře: ideální je jarní křehké zelí. Pokud by zelí bylo moc tvrdé, déle ho povařte. Lze použít i čínské zelí či kapustu.)
- máslo nebo olej na vymazání pekáče
Náplň
- 500 g zadního hovězího (mleté)
- 40 g rýže
- 100 g cibule
- 40 g másla
- 50 g mléka
- sůl, pepř
Omáčka
- 300 g mrkve
- 300 g bulvy celeru nebo 300 g petržele
- 200 g cibule
- 50 g slunečnicového oleje
- 1 l vývaru (kuřecí, hovězí nebo ten ze zelí)
- 150 g rajčatového protlaku
- 30 g mouky
- 200 g zakysané smetany
- cukr
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Vařte hlávku bílého zelí s předem vykrojeným košťálem v osolené vroucí vodě. Postupně odlupujte vrchní vařené listy, přendejte je do studené vody, osušte a mírně proklepejte, aby se z nich lépe tvořily závitky.
- Náplň: Rýži uvařte do poloměkka.
- Kostičky cibule restujte na másle do měkka, ochlaďte.
- Smíchejte všechny přísady a připravte válečky o váze cca 60 g.
- Masové válečky zabalte do připravených zelných listů.
- Závitky naskládejte do pekáče vymazaného máslem a pečte při 180 °C po dobu 10 minut, poté přelijte omáčkou, přikryjte a pečte na 100 °C ještě hodinu.
- Omáčka: Očištěnou zeleninu nakrájejte na drobnější kostky a orestujte na oleji do zlatova, přidejte cibuli a smažte ji také dozlatova. Poté přidejte rajčatovou pastu, smažte, přisypejte mouku a ještě chvíli restujte.
- Základ zalijte vývarem, varem odpařte na polovinu. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Nakonec přidejte smetanu a ještě zvolna provařte. Přeceďte přes jemné síto.
- Omáčku můžete také nechat bez smetany, rozmixovat ji a smetanu nabídnout až u stolu.
Slavné ženy a jejich oblíbené recepty
Boršč
INGREDIENCE
- 500 g zadního hovězího
- 500 g červené řepy
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 250 g bílého zelí
- 400 g brambor
- 250 g paprik (ne pálivé)
- 250 g rajčat
- 50 g česneku
- 50 g kopru
- 3 l vody
- 100 g slunečnicového oleje
- 50 g jablečného octa
- 30 g cukru
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
POSTUP:
- Maso nakrájené na kostky zalijte studenou vodou a dejte vařit spolu s bobkovými listy, pepřem, solí a stonky kopru svázanými do svazku.
- Zvolna vařte, dokud maso není měkké.
- Zeleninu očistěte. Řepu nakrájejte na proužky, ty marinujte v cukru a octě 15 minut.
- Poté je smažte v oleji do tmavě vínové barvy, přidejte rajčatový protlak, zarestujte a odložte.
- Cibuli a mrkev nakrájejte na proužky, na oleji osmahněte mrkev do zlatova, přidejte cibuli a restujte, dokud cibule nezměkne, odložte stranou.
- Dále na oleji zvolna smažte nakrájené papriky, přidejte plátky česneku, orestujte, přidejte nakrájená rajčata a duste na mírném ohni 15 minut.
- Z vývaru vyjměte kopr, přidejte nakrájené brambory, povařte, po chvíli přidejte smaženou cibuli s mrkví, dušenou papriku s česnekem a rajčaty a zelí nakrájené na proužky.
- Vařte zprudka 5 minut, snižte teplotu a přidejte smaženou řepu. Pár minut povařte.
- Nakonec přidejte nasekaný kopr a polévku dochuťte solí, cukrem a octem, aby byl boršč sladkokyselý.
Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou
Vareniky s bramborem, osmaženou cibulkou a slaninou
INGREDIENCE
Na těsto
- 280 g hladké mouky
- 90 g mléka
- 90 g vody
- 10 g soli
- 30 g slunečnicového oleje
Nádivka
- 1,5 kg brambor
- 20 g soli
- (orestované houby, cibule, slanina)
K podávání
- 200 g cibule
- 50 g sádla (slaniny)
- 100 g slunečnicového oleje nebo másla
- zakysaná smetana
POSTUP:
- Těsto: Mouku prosejte na vál (na kopeček), uprostřed vytvořte prohlubeň, zalijte olejem a vroucím mlékem s vodou, míchejte špachtlí, dokud směs trochu nevychladne, poté hněťte rukama (nebo v robotu) 5 až 7 minut. Dobře propracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na půl hodiny do chladničky.
- Z vychlazeného těsta vyválejte placku o tloušťce 2–3 mm a vyřízněte kolečka o průměru 5 cm. Do každého vložte 10–15 gramů náplně, přehněte a prsty důkladně přitlačte okraje. (Můžete použít tvořítko na taštičky.)
- Vareniky srovnejte na plech posypaný moukou, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na dvacet minut do mrazničky.
- Poté vareniky vložte do vroucí osolené vody a vařte je 5 minut. Až vyplavou na hladinu, sceďte je a přeložte do mísy s rozpuštěným máslem, promíchejte.
- Náplň: Oloupané brambory nakrájejte na velké kostky, uvařte je v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte. Nechte vychladnout. Do náplně lze přidat osmažené houby, cibuli, slaninu.
- K podávání: Kostičky slaniny vyškvařte, vyndejte je a v tuku orestujte cibuli do zlatova. Cibulku promíchejte s kostičkami slaniny a směs navršte na porce vareniků. Podávejte s miskou zakysané smetany.
Recepty z tradiční thajské kuchyně
Syrniky
INGREDIENCE
- 300 g tvarohu 15%
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce krupice
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
- smetana a džem k podávání
POSTUP:
- Tvaroh nechte vykapat, poté ho smíchejte s ostatními přísadami na hladké těsto.
- Vytvořte koule, z nich pak vysoké placky.
- Syrniky osmažte ve slunečnicovém oleji z obou stran a dopečte v troubě (180 °C, 5 minut).
- Posypte práškovým cukrem a podávejte s medem, džemem a zakysanou smetanou.