Článek
Rebarbora má v jídelníčku zvláštní postavení. Jde totiž o zeleninu, která se využívá jako ovoce.
I v době sklizně je rebarbora stále poměrně kyselá, zelené řapíky o něco více než růžové a červené. Má to na svědomí velký podíl kyseliny jablečné a citronové.
V kuchyni se zpracovávají pouze řapíky. Ty jsou zásobárnou vitamínů, především skupiny B. Přímo se nabízí také vitamín C, ale jeho obsah je překvapivě malý. Vysoký je naopak obsah kyseliny listové, vápníku, manganu a draslíku.
Bohužel dozráváním se v této zelenině zvyšuje procento kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku a železa. Rebarbora by se proto vždy měla konzumovat s dostatečným přísunem mléčných výrobků, jež tento problém částečně eliminují.
Jarní radost na talíři
Rebarbora upravuje pozitivně činnost střev, dobře působí na pokožku a kvalitu vlasů. Ve 100 g přinese tělu jen 84 kJ a 3,6 g sacharidů.
Lidové léčitelství jí přisuzuje také pozitivní vliv na vitalitu. Kvůli značnému množství kyseliny šťavelové však není vhodná pro nemocné trpící žlučovými či ledvinovými kameny, překyselením žaludku a při revmatismu.
Využití v kuchyni
Nejčastěji se z ní připravují náplně do knedlíků a koláčů. Zpracovává se ale i do kompotů a nakládá jako ovocné víno.
Vyrábí se z ní džem, u nějž labužníci oceňují lahodně pikantní nakyslost stejně jako u ovocných polévek a omáček.
Pohanková mouka se hodí do sladkých i slaných receptů
Nepopře ale ani svůj zeleninový původ. Podušená reveň vytvoří zajímavou přílohu k masu, jindy je dokonce i částečně nahradí, pokud se obalí v těstíčku a usmaží.
Co je dobré vědět:
- u rebarbory se konzumují pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové;
- před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat;
- syrová i vařená reveň se dobře zmrazuje;
- při vaření nepoužívat hliníkové nádobí. Kov reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou, přechází do zeleniny, a to neprospívá zdraví;
- jídla z reveně by se měla jíst nejvýš dvakrát týdně. Při častější konzumaci může zelenina podráždit zažívací ústrojí a vyvolat bolestivé kloubní potíže.
Rebarboru do konce června seženete nejen v obchodech, ale i na farmářských trzích. Určitě stojí za to zaměřit se na kvalitu a volit bio.
Rebarborový koláč
INGREDIENCE
- 400 g rebarbory
- 100 g cukru krupice
Na těsto
- 125 g másla
- 125 g cukru krupice
- 3 vejce
- 160 g hladké mouky
- 50 g tučného tvarohu
- 20 ml mléka
Na drobenku
- 60 g cukru krupice
- 125 g mouky
- 95 g másla
- 60 g drcených mandlí
- špetka soli
POSTUP:
- Nejprve odkrojte oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchněte.
- Poté rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2cm špalíky a posypte 100 g cukru. Nechejte 30 minut odstát.
- Při přípravě těsta nejprve utřete máslo s cukrem a pak pomalu vmíchejte vajíčka v pokojové teplotě.
- Přidejte mouku, nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promíchejte.
- Pro drobenku přesejte mouku, přidejte povolené máslo a rukama dobře propracujte.
- Pak přisypte cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujte.
- Vymažte dortovou formu a dno vyložte pečicím papírem.
- Poté nalijte těsto a dobře rozprostřete.
- Přidejte rebarboru, nakonec zasypte drobenkou.
- Formu zakryjte alobalem.
- Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte hodinu a půl.
- Podávejte teplé s velkou lžící tvarohu.
Recepty s vůní moře
Rebarborový cheesecake
INGREDIENCE
- 300 g tvarohu
- 100 g cukru krystal
- 100 g vyklepnutých vajec
- 100 g zakysané smetany
- 200 g rebarbory
- 150 g strouhanky
- 200 g másla
- 5 g kakaa
- 5 g skořice
- kůra z jednoho citronu
POSTUP:
- Tvaroh, cukr, vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru zpracujte na jemné těsto, přidejte rebarboru povařenou v cukrové vodě a uložte do chladu.
- Máslo, strouhanku, kakao a skořici promíchejte a naneste na dno i boky formy (kruh na pečení dortů) obalené pergamenovým papírem.
- Pak ji vyplňte vychlazeným rebarborovým těstem a pečte 80 minut při teplotě 160 stupňů.
- Hotový dort nechte vychladnout.
Tip: Podávejte s jemně krájenými jablky, rozinkami, vlašskými jádry ochucenými mletou skořicí a vanilkovým cukrem.
Rebarborové chutney
INGREDIENCE
- 500 g bio rebarbory
- 200 g cibule
- 300 g jablek
- 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
- 300 ml vinného octa
- 300 g třtinového cukru
- 50 g strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- hrst kuliček hořčičného semínka
- pár kuliček pepře
- kůra z bio citronu
- špetka kari koření
- špetka soli
POSTUP:
- Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl.
- Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut.
- Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.
- Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě.
Tip: Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.
Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové
Rebarborový džem se zázvorem
INGREDIENCE
- 500 g rebarbory
- 200 g třtinového cukru (nebo více, dle chuti)
- 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
- šťáva z 1 citronu nebo lžička kyseliny citronové
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru nebo 1-2 cm kousek čerstvě nastrouhaného
POSTUP:
- Stonky rebarbory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte lžící vody a přidejte cukr.
- Na mírném plameni pozvolna vařte do měkka.
- Rebarbora je rozvařená během chvilky, ale můžete ji také rozmixovat (pokud máte raději rustikálnější džem s kousky ovoce, tak nemixujte).
- V závěru vaření přidejte k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, zázvor a pektin rozmíchaný s lžící cukru a povařte společně ještě dalších pět minut.
- Hotový džem, ještě horký, plňte do čistých a suchých sklenic.
- Sklenice ihned uzavřete a otočte alespoň na půl hodiny dnem vzhůru nebo džem klasicky zavařte v hrnci s vodou.
Rebarborový sirup
INGREDIENCE
- 700 g bio rebarbory
- 1 l vody
- 4 lžíce medu
- šťáva z bio citronu
- máta
POSTUP:
- Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky.
- Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut.
- Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu.
- Nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout.
Tip: Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte.