Hlavní obsah

Rakovina tlustého střeva zabíjí zbytečně, lidé podceňují prevenci

Právo, Václav Pergl

České republice patří první místo v mužích a deváté v ženách na světě v rakovině tlustého střeva a konečníku v přepočtu na 100 000 obyvatel. Bohužel navíc k lékaři přicházíme velmi pozdě a proto je na toto onemocnění i velmi vysoká úmrtnost.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou ohroženi všichni lidé nad padesát let, tedy i ti, kteří se cítí naprosto zdrávi, vůbec nic je nebolí, žádné změny na sobě nepozorují.

Článek

„Ročně více než 8300 Čechů a Češek sdělí lékaři, že onemocněli rakovinou tlustého střeva a konečníku. Na tuto nemoc ročně umírá 4000 lidí,“ soudí profesor Miroslav Zavoral, přednosta interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Na jeho pracovišti se rakovina tlustého střeva léčí.

„Kdyby se u nich nádor odhalil včas, mohli žít. Ale 54 % z nich přijde pozdě. A to je hrozné,“ tvrdí profesor.

Právě na osvětu a včasný záchyt zhoubného onemocnění se zaměřuje informační kampaň Střevotour 2010. Lidé budou moci projít obrovskou maketou tlustého střeva a vyslechnout vše o prevenci tohoto nejčastějšího zhoubného nádoru v ČR.

„Maketa má rozměr 9x4 m a dá se jí procházet jako tunelem,“ říká Pavla Šlosserová, ředitelka občanského sdružení Onkomaják, které spolu s Nadací Vize 97 tuto kampaň organizuje. Při procházení maketou uvidí nejen zdravou sliznici, ale názorně také choroby, které tlusté střevo nejčastěji postihují.

„Lékařské statistiky dokazují, že pokud je toto onemocnění zachyceno v úplně raném stadiu, až 95 % nemocných lze vyléčit,“ tvrdí Zavoral.

Češi jsou náchylnější

Náchylnost k rakovině tlustého střeva a konečníku mají Češi a Maďaři v genech. „Nikdo zatím nedokázal přesně určit proč,“ říká profesor Zavoral. Podle jeho slov ale zřejmě za to může nezdravý způsob života, obliba tučných jídel, nedostatek pohybu atd.

Podle jeho slov jíme moc živočišných tuků, červeného masa, tepelně zpracovaného smažením, pečením, a především uzenin a málo masa drůbežího a rybího. I když za posledních deset let je na našem stole více ovoce a zeleniny, stále je to ve srovnání s jinými státy málo.

Nadměrné pití piva zase může mít velký vliv na rakovinu konečníku. V pivu jsou totiž kvasinky, které mění bakteriální mikroflóru a mohou nastartovat pochody ovlivňující sliznici a vznik karcinomu.

„Samozřejmě že jedno dvě piva denně nic neznamenají. Ale ten, kdo si jich dává denně víc rok co rok, z 90 % rakovinu konečníku dostane,“ tvrdí profesor Zavoral.

K příznakům rakoviny tlustého střeva patří:
- změna ve vyprazdňování – zácpa nebo průjem trvající déle než několik týdnů;
- pocit ne zcela vyprázdněného střeva;
-  jasně červená nebo tmavě červená krev ve stolici;
- stolice užší či tenčí než obvykle;
- bolesti břicha jako například větry, nadýmání, pocit plnosti nebo křeče;
- úbytek na váze bez zřejmého důvodu;
- permanentní únava nebo schvácenost;
- chudokrevnost bez zjevné příčiny.

Na prevenci chodí stále málo lidí

Rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou ohroženi všichni lidé nad padesát let, tedy i ti, kteří se cítí naprosto zdrávi, vůbec nic je nebolí, žádné změny na sobě nepozorují. Právě u nich má ale preventivní vyšetření největší význam.

Karcinom tlustého střeva má jednu dobrou stránku: roste dlouho, zhruba šest až osm let a jeho prvním příznakem může být krev ve stolici. Už od roku 2000 mají lidé možnost takovýto test ve věku nad 50 let podstoupit a plně ho hradí zdravotní pojišťovna.

„Bohužel však stále chodí málo lidí. Programu na vyhledávání tohoto onemocnění se zúčastnilo 700 000 osob. Byly provedeny dva milióny testů na okultní krvácení do stolice a na jejich základě bylo provedeno 100 000 kolonoskopických vyšetření,“ říká docent Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK.

Přimlouvá se za to, aby praktičtí lékaři mysleli u všech svých registrovaných pacientů na toto vyšetření a pravidelně jim psaníčka i bez jejich vyžádání nabízeli.

Jednoduchý test

„Test je totiž jednoduchý. Po tři dny se nanese špachtličkou stolice ve velikosti čočkového zrnka na speciální psaníčko. Lékař pak psaníčka speciálním přípravkem vyhodnotí a zjistí, zda je krev ve stolici, či ne.

Pokud ano, neznamená to okamžitě rakovinu tlustého střeva, protože příčina může být i jinde. Pacient je však odeslán na kolonoskopické vyšetření. Přes řitní otvor lékař speciální kamerou prohlédne tlusté střevo, a pokud jsou na něm polypy, z nichž rakovina může vyrůstat, okamžitě je odstraní. Jak vypadají polypy, uvidí návštěvníci makety tlustého střeva.

„Včasná diagnostika znamená záchranu života. Proto chceme, aby osvětová kampaň zaměřená právě na včasné odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku, která bude trvat dva roky, byla úspěšná a přiměla lidi k prevenci,“ říká Pavla Šlosserová.

Na jaké vyšetření je nárok
Od 50 do 54 let – test na okultní krvácení do stolice jedenkrát ročně.
Od 55 let test na okultní krvácení do stolice jedenkrát za dva roky.
Test vydá praktický lékař nebo gynekolog. Jde o psaníčka do kterých se tři dny po sobě nanáší stolice ve velikosti zrnka čočky.
Mimo uvedenou věkovou hranici si zájemce může nechat test udělat u svého lékaře. Stojí zhruba 100 až 200 Kč.
V 55 letech možnost volby:  - primární preventivní kolonoskopie na pracovištích speciálně k tomu akreditovaných – jedenkrát za deset let;- test na okultní krvácení do stolice jedenkrát za dva roky
Kde bude maketa tlustého střeva
- OC Nisa Liberec 8.–14. 3. 2010
- Forum Ústí nad Labem 22.–28. 3. 2010
- Palác Flóra Praha 19.–25. 4. 2010
- Olympia Brno 10.–16. 5. 2010
- Olympia Olomouc 24.–30. 5. 2010
- AFI Palace Pardubice 21.–27. 6. 2010

Žít zdravě a přiměřeně sportovat se vyplatí v každém věku

- Udržujte si přiměřenou hmotnost. Obezita či nadváha zvyšují riziko mnoha typů rakoviny, například tlustého střeva.

- Alespoň 30 minut denně se věnujte fyzickým aktivitám.

- Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům. Mezi vysokoenergetické potraviny se řadí hamburgery, chipsy, smažené kuřecí kousky nebo většina druhů pizzy a také svačinky typu čokolád, křupek nebo sušenek. Mezi vysoce energetické potraviny patří i ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka a rostlinné oleje. Tyto potraviny jsou však významným zdrojem živin a jsou-li součástí vyvážené stravy, nezpůsobí přírůstek hmotnosti.

- Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin. Chrání před rakovinou úst, žaludku a tlustého střeva.

- Omezte konzumaci červeného masa, například hovězího, vepřového a skopového, a vyhýbejte se uzeninám. Jsou důkazy, že červené maso a uzeniny způsobují rakovinu tlustého střeva, ačkoliv zatím nebylo přesně stanoveno množství těchto masných výrobků, které lze bezpečně konzumovat bez zvýšeného rizika.

- Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na 2 dl přírodního vína denně (muži) a 1 dl (ženy).

- Omezte konzumaci slaných jídel.

- Nepoužívejte potravinové doplňky s přesvědčením, že vás ochrání před rakovinou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám