Článek
Dietologové radí začít důkladnou revizí jídelníčku, jež je prvním krokem k prevenci infarktu, mrtvice či řídnutí kostí. Kolem padesátky klesá hladina ženských hormonů, a tak ženy trápí návaly horka a nočního pocení.
Návaly způsobují koření, alkohol a káva
Uleví se jim, když se vyhnou některým druhům potravin a nápojů - z jídelníčku by v tomto životním období měla zmizet silně kořeněná jídla, je také lépe vyhnout se na čas kávě a alkoholu. Naproti tomu pokrmy obsahující izoflavony, rostlinné hormony, mohou příznaky menopauzy zmírnit. Jsou v sojových výrobcích, například tofu a sojovém mléce.
Odborníci rovněž doporučují ženám v tomto věku, aby jedly hodně potravin s obsahem železa a vápníku - dvě až čtyři porce mléčných výrobků denně zajistí dostatečný příjem kalcia. Vápník je také v rybách, jako jsou sardinky a losos, v brokolici a luštěninách. Ženy po padesátce by měly přijímat 1200 miligramů vápníku za den.
Někteří lékaři, zabývající se menopauzou, doporučují, aby ženy s úpravou jídelníčku začaly již po čtyřicátém roce věku, aby se organismus stihl na hormonální změny připravit.
Snížení cholesterolu uleví návalům a pocení
Pro zachování zdraví je důležité kontrolovat si hladinu cholesterolu. I malé snížení uleví od návalů horka a nočního pocení. Ženy by si měly hlídat váhu a omezit v jídelníčku tučné potraviny. Tuk by měl dávat nanejvýš třicet procent denního příjmu energie.
Důležitý je výběr tuků - živočišné tuky jako máslo a sádlo zvyšují hladinu cholesterolu. Tím stoupá i riziko nemocnění srdce. Ženy po padesátce by měly z jídelníčku vyřadit tučné maso, plnotučné mléko, zmrzliny a tučné sýry. Za den by měly přijmout nanejvýš 300 miligramů cholesterolu.
Hormonální změny působí i na chuť
Vysoký cholesterol u žen v přechodu často souvisí se změnou jídelníčku. Chuťové preference žen, a tedy i jídelníček, se začínají během období hormonálních výkyvů měnit k horšímu. Tento fakt je známý z období těhotenství, ale v období předcházejícím menopauzu si jej ženy většinou neuvědomují.
Praktičtí lékaři tyto otázky řeší především pomocí úprav životosprávy. V případě zvýšené hladiny cholesterolu tak například doporučují omezení živočišných tuků a konzumaci rostlinného tuku obohaceného o rostlinné steroly. Tyto úpravy životního stylu doplňuje gynekolog, pokud je to nutné, ještě medikamentózní léčbou.
Sůl zvyšuje tlak
Omezení platí i pro cukr a sůl, hodně soli ve stravě zvyšuje tlak. Naopak zeleniny a ovoce by ženy měly jíst co nejvíc, a pokud to tak dosud nebylo, po padesátce by se ovocné a zeleninové pokrmy měly stát pravidelnou součástí jejich jídelníčku. Obsahují zdraví prospěšnou vlákninu.
Denně by žena měla sníst dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny. Vláknina je také v celozrnném pečivu, obilovinách, těstovinách a rýži. Denní příjem by měl činit 20 gramů.
Ženy v menopauze by neměly zapomínat ani na správný pitný režim. Obecné doporučení je vypít osm sklenic tekutiny denně.
Jak bojovat s návaly horka a pocením při menopauze, jaké bylinky a přírodní léky na klimakterium a další tipy najdete ve videu na Stream.cz.