Hlavní obsah

Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou

V zahradách a sadech dozrává sladké ovoce a křupavá zelenina. Kromě zavařování, mražení nebo sušení můžeme úrodu zpracovat i při pečení. Recepty na báječné letní moučníky jsme vybrali v kuchařce Cesta z těsta od Petry Burianové, první vítězky soutěže Peče celá země. A jako lahodný bonus vyzkoušejte i její dámský likér vyráběný z přezrálých višní. Přece se to ovoce nevyhodí!

Foto: Jakub Jacko

Meruňkový koláč s mákem a marcipánem

Článek

Meruňkový koláč s mákem a marcipánem

INGREDIENCE

Na těsto

  • 140 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g cukru moučka
  • 25 g mandlové mouky
  • 1 vejce

Náplň

  • 30 g 33% smetany
  • 100 g mléka
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • vanilka
  • 750 g tvarohu
  • 180 g cukru krupice
  • 3 lžíce mletého máku
  • 15 ks meruněk (30 půlek kompotovaných)

Marcipán

  • 1 bílek
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g cukru moučka

POSTUP:

  • Vypracujte těsto a zabalené ho nechte v lednici odležet 30 minut.
  • Formu vymažte máslem.
  • Smetanu, mléko, škrob, žloutky a vanilku promíchejte a vařte na mírném ohni do velmi husté kaše.
  • Hmotu přendejte do misky, zakryjte a nechte vychladnout.
  • Tvaroh a cukr lehce prošlehejte v míse, nakonec přidejte vychladlou kaši a mák. Opět prošlehejte.
  • Těsto rozválejte, přeneste do formy a ořízněte okraje. Ty pak zformujte do koule a zabalené odložte do mrazničky.
  • Na těsto ve formě položte pečicí papír, nasypte fazole jako zátěž a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  • Po vytažení sundejte zátěž i papír a natřete náplň.
  • Hustě poklaďte meruňkami a nahoru nastrouhejte zbytek zmrzlého těsta a asi 100 g marcipánu.
  • Dopékejte ještě 40 minut.
  • Zbylý marcipán uchovejte v chladničce na jiné pečení.

Tip: Jak na marcipán? Mandlovou mouku promíchejte s cukrem. Postupně přidávejte bílek. Pokud směs lepí, můžete ji podsypat moučkovým cukrem. Vypracujte hladkou hmotu a nechte ji dobře zabalenou odležet v lednici.

Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné a jednoduché

Recepty

Ovocné košíčky

Foto: Jakub Jacko

INGREDIENCE

Těsto

  • 190 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citronu

Krém

  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • troška vanilkového cukru (dle chuti)
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 4 žloutky
  • 125 g másla

Dokončení

  • ovoce na ozdobu (maliny, ostružiny, borůvky)
  • 40 g agaru
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g vody
  • trocha citronové šťávy

POSTUP:

  • Košíčky: Rychle zpracujte těsto, dejte odležet do lednice. Pak z něj oddělte kuličky o hmotnosti asi 15 g. Ty lehce obalte v mouce a vtlačujte do formiček o průměru 5 cm.
  • Košíčky pečte na 180 °C asi 15 minut. Hned po vytažení z trouby vyklepněte z formiček.
  • Krém: Rozmíchejte třetinu mléka se škrobem. Zbytek svařte s cukrem a vanilkou.
  • Žloutky si v misce prošlehejte metličkou, přilijte k nim trochu horkého mléka a promíchejte.
  • Do zbytku horkého mléka v kastrolku vlijte studené mléko se škrobem a provařte cca 2 minuty do zhoustnutí.
  • Následně přilijte žloutky a jen zahřívejte na 75 °C. Nakonec přidejte 25 g másla.
  • Krém rozetřete na plech, zakryjte fólií a dejte vychladit. Poté ho ještě vyšlehejte se 100 g změklého másla a naplňte jím košíčky.
  • Dokončení: Ozdobte kousky ovoce. Dejte ztuhnout do lednice. Připravte si polevu: vodu, agar, cukr a citronovou šťávu povařte v rendlíku. Přelijte do misky a míchejte. Do vychladlé, ale ještě ne tuhé polevy jednou až dvakrát namočte všechny košíčky.

Tip Petry Burianové: Košíčků napečte víc a zmrazte. V létě stačí naplnit a sladké pohoštění je tu coby dup.

Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet

Recepty

Letní dort

Foto: Jakub Jacko

INGREDIENCE

Korpus

  • 4 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • troška vanilkového cukru (dle chuti)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 170 g hladké mouky
  • 3 lžíce vroucí vody
  • 3 lžíce oleje

Náplň

Želé blok

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce vody
  • 2 plátky želatiny

Krém

  • 375 g mascarpone
  • 300 g jemného tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g borůvek

POSTUP:

  • Korpus: Troubu rozehřejte na 170 °C.
  • Celá vejce vyšlehejte do pěny, přidejte oba cukry a šlehejte dál, pak po částech přidávejte mouku s práškem do pečiva a ihned i horkou vodu a olej.
  • Zamíchejte, vlijte do formy a pečte asi 40 minut.
  • Vyklopte na mřížku, nechte zcela vychladnout. Poté třikrát prokrojte.
  • Náplň: Borůvky do želé bloku krátce povařte s vodou a cukrem.
  • Želatinu předem namočte do studené vody, vyždímejte a zamíchejte do teplých (ne vroucích) borůvek.
  • Směs nalijte do formy o průměru 16 cm vyložené potravinovou fólií a nechte řádně ztuhnout v lednici.
  • Ingredience na krém vyšlehejte do pevné konzistence.
  • Dvě třetiny si odložte a do zbývající třetiny krému zašlehejte borůvky.
  • Dokončení: Spodní část korpusu potřete polovinou borůvkového krému, přiklopte druhou částí korpusu.
  • Potřete trochou bílého krému, na něj položte vychlazený želé blok a znovu natřete vrstvu bílého krému.
  • Přiklopte třetí část korpusu, namažte zbytek borůvkového krému a zakončete částí korpusu.
  • Dort zatřete zbytkem bílého krému a dejte vychladit.
  • Nakonec ozdobte vylisovanými a čerstvými květy. Vždy se přesvědčte, že jsou jedlé!

Zeleninový koláč

Foto: Jakub Jacko

INGREDIENCE

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 3 lžíce ledové vody
  • špetka soli

Náplň

  • 1 zakysaná smetana
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • tymián
  • hobliny zeleniny (řepa, mrkev, cuketa)

POSTUP:

  • Rychle vypracujte těsto a příliš ho v rukou nezahřívejte.
  • Pak ho zabalte a dejte na hodinu do lednice.
  • Vychladlé těsto vyválejte a vyložte jím formu.
  • Na dně ho propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a na něj nasypte zátěž. (Použijte např. drobné fazolky).
  • Pečte 10 min na 190 °C.
  • Po vyjmutí z trouby odstraňte zátěž a papír.
  • Mezitím smíchejte smetanu, česnek, vejce, sůl a koření a vzniklou náplň natřete na upečené těsto, poklaďte zeleninou a pečte dalších 35 minut.

Tip: Do náplně můžete dát dle fantazie špenát, žampiony, pečené papriky, cibulové čatní, sýr…

Borůvková bábovka

Foto: Jakub Jacko

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g změklého másla
  • 130 g hladké mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • špetka sušené nadrcené levandule
  • 250 g borůvek
  • trocha hrubé mouky na obalení borůvek

POSTUP:

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Formu si důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Oddělte žloutky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh.
  • Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem vypracujte do pěny.
  • Přidejte tvaroh a mouky smíchané s práškem do pečiva a promíchejte.
  • Těsto vylehčete sněhem z bílků.
  • Nakonec vmíchejte borůvky obalené v hrubé mouce a špetku levandule.
  • Pečte asi 50 minut.
  • Po upečení vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Tip: Levandule je velmi aromatická, pracujte s ní opatrně. Tady platí jít na to s citem.

Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát

Recepty

Griotka

Foto: Jakub Jacko

„Když k nám přijde návštěva, můj muž vytáhne svoji slivovici pro pány a já svoji domácí griotku pro dámy. A je nám všem dobře. Protože host do domu, Bůh do domu,“ píše v knize pekařka Petra Burianová.

INGREDIENCE

  • 3 kg zralých až přezrálých višní, které už jdou od stopky
  • 600 g cukru krupice
  • 500 ml tmavého rumu
  • 2 nezralé zelené ořechy

POSTUP:

  • Do velké nádoby nasypte višně bez stopek a prosypejte cukrem.
  • Sklenici přikryjte a nechte několik dní stát na teplém místě, dokud se cukr nerozpustí.
  • Poté přidejte rum a zelené ořechy a nechte stát ještě zhruba 14 dní.
  • Po odstátí sceďte přes plátýnko a stočte do lahví.

Tip: Višně, které zbydou po scezení griotky, nevyhazujte. Můžete je vypeckovat, zmrazit a později použít do makové babky či jiných dezertů.

Poděkování za spolupráci: Nakladatelství CPress

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám