Článek
Meruňkový koláč s mákem a marcipánem
INGREDIENCE
Na těsto
- 140 g másla
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 80 g cukru moučka
- 25 g mandlové mouky
- 1 vejce
Náplň
- 30 g 33% smetany
- 100 g mléka
- 15 g kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
- vanilka
- 750 g tvarohu
- 180 g cukru krupice
- 3 lžíce mletého máku
- 15 ks meruněk (30 půlek kompotovaných)
Marcipán
- 1 bílek
- 200 g mandlové mouky
- 200 g cukru moučka
POSTUP:
- Vypracujte těsto a zabalené ho nechte v lednici odležet 30 minut.
- Formu vymažte máslem.
- Smetanu, mléko, škrob, žloutky a vanilku promíchejte a vařte na mírném ohni do velmi husté kaše.
- Hmotu přendejte do misky, zakryjte a nechte vychladnout.
- Tvaroh a cukr lehce prošlehejte v míse, nakonec přidejte vychladlou kaši a mák. Opět prošlehejte.
- Těsto rozválejte, přeneste do formy a ořízněte okraje. Ty pak zformujte do koule a zabalené odložte do mrazničky.
- Na těsto ve formě položte pečicí papír, nasypte fazole jako zátěž a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
- Po vytažení sundejte zátěž i papír a natřete náplň.
- Hustě poklaďte meruňkami a nahoru nastrouhejte zbytek zmrzlého těsta a asi 100 g marcipánu.
- Dopékejte ještě 40 minut.
- Zbylý marcipán uchovejte v chladničce na jiné pečení.
Tip: Jak na marcipán? Mandlovou mouku promíchejte s cukrem. Postupně přidávejte bílek. Pokud směs lepí, můžete ji podsypat moučkovým cukrem. Vypracujte hladkou hmotu a nechte ji dobře zabalenou odležet v lednici.
Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné a jednoduché
Ovocné košíčky
INGREDIENCE
Těsto
- 190 g hladké mouky
- 120 g másla
- 60 g cukru moučka
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 žloutek
- kůra z 1/2 citronu
Krém
- 250 g mléka
- 100 g cukru krupice
- troška vanilkového cukru (dle chuti)
- 30 g kukuřičného škrobu
- 4 žloutky
- 125 g másla
Dokončení
- ovoce na ozdobu (maliny, ostružiny, borůvky)
- 40 g agaru
- 100 g cukru krupice
- 200 g vody
- trocha citronové šťávy
POSTUP:
- Košíčky: Rychle zpracujte těsto, dejte odležet do lednice. Pak z něj oddělte kuličky o hmotnosti asi 15 g. Ty lehce obalte v mouce a vtlačujte do formiček o průměru 5 cm.
- Košíčky pečte na 180 °C asi 15 minut. Hned po vytažení z trouby vyklepněte z formiček.
- Krém: Rozmíchejte třetinu mléka se škrobem. Zbytek svařte s cukrem a vanilkou.
- Žloutky si v misce prošlehejte metličkou, přilijte k nim trochu horkého mléka a promíchejte.
- Do zbytku horkého mléka v kastrolku vlijte studené mléko se škrobem a provařte cca 2 minuty do zhoustnutí.
- Následně přilijte žloutky a jen zahřívejte na 75 °C. Nakonec přidejte 25 g másla.
- Krém rozetřete na plech, zakryjte fólií a dejte vychladit. Poté ho ještě vyšlehejte se 100 g změklého másla a naplňte jím košíčky.
- Dokončení: Ozdobte kousky ovoce. Dejte ztuhnout do lednice. Připravte si polevu: vodu, agar, cukr a citronovou šťávu povařte v rendlíku. Přelijte do misky a míchejte. Do vychladlé, ale ještě ne tuhé polevy jednou až dvakrát namočte všechny košíčky.
Tip Petry Burianové: Košíčků napečte víc a zmrazte. V létě stačí naplnit a sladké pohoštění je tu coby dup.
Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet
Letní dort
INGREDIENCE
Korpus
- 4 vejce
- 180 g cukru moučka
- troška vanilkového cukru (dle chuti)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 170 g hladké mouky
- 3 lžíce vroucí vody
- 3 lžíce oleje
Náplň
Želé blok
- 200 g borůvek
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce vody
- 2 plátky želatiny
Krém
- 375 g mascarpone
- 300 g jemného tvarohu
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g práškového cukru
- 100 g borůvek
POSTUP:
- Korpus: Troubu rozehřejte na 170 °C.
- Celá vejce vyšlehejte do pěny, přidejte oba cukry a šlehejte dál, pak po částech přidávejte mouku s práškem do pečiva a ihned i horkou vodu a olej.
- Zamíchejte, vlijte do formy a pečte asi 40 minut.
- Vyklopte na mřížku, nechte zcela vychladnout. Poté třikrát prokrojte.
- Náplň: Borůvky do želé bloku krátce povařte s vodou a cukrem.
- Želatinu předem namočte do studené vody, vyždímejte a zamíchejte do teplých (ne vroucích) borůvek.
- Směs nalijte do formy o průměru 16 cm vyložené potravinovou fólií a nechte řádně ztuhnout v lednici.
- Ingredience na krém vyšlehejte do pevné konzistence.
- Dvě třetiny si odložte a do zbývající třetiny krému zašlehejte borůvky.
- Dokončení: Spodní část korpusu potřete polovinou borůvkového krému, přiklopte druhou částí korpusu.
- Potřete trochou bílého krému, na něj položte vychlazený želé blok a znovu natřete vrstvu bílého krému.
- Přiklopte třetí část korpusu, namažte zbytek borůvkového krému a zakončete částí korpusu.
- Dort zatřete zbytkem bílého krému a dejte vychladit.
- Nakonec ozdobte vylisovanými a čerstvými květy. Vždy se přesvědčte, že jsou jedlé!
Zeleninový koláč
INGREDIENCE
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 3 lžíce ledové vody
- špetka soli
Náplň
- 1 zakysaná smetana
- 3 utřené stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl, pepř
- tymián
- hobliny zeleniny (řepa, mrkev, cuketa)
POSTUP:
- Rychle vypracujte těsto a příliš ho v rukou nezahřívejte.
- Pak ho zabalte a dejte na hodinu do lednice.
- Vychladlé těsto vyválejte a vyložte jím formu.
- Na dně ho propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a na něj nasypte zátěž. (Použijte např. drobné fazolky).
- Pečte 10 min na 190 °C.
- Po vyjmutí z trouby odstraňte zátěž a papír.
- Mezitím smíchejte smetanu, česnek, vejce, sůl a koření a vzniklou náplň natřete na upečené těsto, poklaďte zeleninou a pečte dalších 35 minut.
Tip: Do náplně můžete dát dle fantazie špenát, žampiony, pečené papriky, cibulové čatní, sýr…
Borůvková bábovka
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g změklého másla
- 130 g hladké mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- špetka sušené nadrcené levandule
- 250 g borůvek
- trocha hrubé mouky na obalení borůvek
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Formu si důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
- Oddělte žloutky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh.
- Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem vypracujte do pěny.
- Přidejte tvaroh a mouky smíchané s práškem do pečiva a promíchejte.
- Těsto vylehčete sněhem z bílků.
- Nakonec vmíchejte borůvky obalené v hrubé mouce a špetku levandule.
- Pečte asi 50 minut.
- Po upečení vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Tip: Levandule je velmi aromatická, pracujte s ní opatrně. Tady platí jít na to s citem.
Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát
Griotka
„Když k nám přijde návštěva, můj muž vytáhne svoji slivovici pro pány a já svoji domácí griotku pro dámy. A je nám všem dobře. Protože host do domu, Bůh do domu,“ píše v knize pekařka Petra Burianová.
INGREDIENCE
- 3 kg zralých až přezrálých višní, které už jdou od stopky
- 600 g cukru krupice
- 500 ml tmavého rumu
- 2 nezralé zelené ořechy
POSTUP:
- Do velké nádoby nasypte višně bez stopek a prosypejte cukrem.
- Sklenici přikryjte a nechte několik dní stát na teplém místě, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte rum a zelené ořechy a nechte stát ještě zhruba 14 dní.
- Po odstátí sceďte přes plátýnko a stočte do lahví.
Tip: Višně, které zbydou po scezení griotky, nevyhazujte. Můžete je vypeckovat, zmrazit a později použít do makové babky či jiných dezertů.
Poděkování za spolupráci: Nakladatelství CPress
Může se vám hodit na Zboží.cz: