Článek
Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Obsahuje osm esenciálních aminokyselin, a tedy i velmi kvalitní bílkoviny. Dále je skvělým zdrojem vitamínu E, C, B1, B2, B3 a rutinu (vitamín P). Obsahuje také vlákninu a serotonin, který je označován za přírodní zlepšovač nálady.
Toto všechno činí z pohanky velmi důležitou a ceněnou součást zdravého jídelníčku.
Pohanková mouka vzniká namletím pohankových krup. Hladkou pohankovou celozrnnou mouku využijete při přípravě sladkých dezertů i slaných pokrmů. Na rozdíl od klasické pohanky, mouka z ní vyrobená nemá tak výraznou a specifickou chuť, která někomu může vadit.
Jak s ní pracovat
Tím, že pohanková mouka může obsahovat pouze stopy lepku, chová se těsto vyrobené z ní jinak. Důsledkem absence lepku je fakt, že těsto méně drží tvar a není příliš pružné. Nemělo by to však být důvodem, proč práci s pohankovou moukou vzdát. Chce to jen více cviku.
Vhodné je ji pro začátek míchat s moukou pšeničnou – třeba poměrem 3:7, tedy tři díly pohankové a 7 dílů pšeničné mouky.
Z celozrnné pohankové mouky vykouzlíte i skvělé slané koláče nebo různé placky. Využijete ji i při zahušťování polévek, zeleninových karbanátků nebo při obalování masa.
Snídaňové bulky
INGREDIENCE
- 450 g pohankové celozrnné hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka (můžete nahradit vodou)
- 1 sáček sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého droždí)
- 30 g tuku (můžete použít máslo, olej, sádlo)
- ½ lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1 vajíčko na potření
- mák na posypání
POSTUP:
- Do mísy dejte všechny ingredience naráz.
- Mléko si vždy, pokud používáte máslo, jemně ohřejte, aby se máslo rozpustilo a dobře se do těsta zapracovalo.
- Vše důkladně prohněťte, dokud se těsto nepřestane lepit – cca 2 minuty v robotu nebo 5 minut ručně.
- Nachystejte si plech vyložený alobalem nebo pečicím papírem – na jeden plech se vejde krásně 8 bulek.
- Z nelepivého těsta si vyválejte váleček podobný knedlíku. Rozřízněte ho na půl a pak každou půlku ještě na půl. Tím vzniknou stejně velké bulky a nemusíte je vážit. Je potřeba, aby byly bulky podobné váhy, aby se stejně rovnoměrně propekly.
- Dejte předehřát troubu na 220 °C. Trvá to cca 20 minut, mezitím si bulky přendejte na plech s pečicím papírem a nechte „odstát/nakynout“ pod potravinářskou fólií. Nic se neděje, když bulky necháte kynout klidně o trošku déle.
- Bulky potřete rozkvedlaným vajíčkem s kapkou vody a posypte libovolnou posypkou. Pečte 10-12 minut na 220 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Tip: Do těsta můžete podle chuti zapracovat i kousky slaniny, sýra, osmažené cibulky.
Svatý grál zdraví a štíhlosti, nebo hazard se zdravím? Bezlepková dieta je stále oblíbenější
Pohankový koláč s tvarohem a jablky
INGREDIENCE (pro formu o průměru 22 cm)
Na těsto
- 220 g bio pohankové mouky Probio
- 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru
- špetka soli
- 100 g bio másla
- 1 šťastné vejce
Na náplň
- 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
- 1 šťastné vejce
- 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru
- 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
- 1 lžička mleté skořice
- 3 jablka
POSTUP:
- Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli.
- Do těsta zapracujte máslo a vejce.
- Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
- Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm.
- Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
- Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
- Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
- Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.
Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty
Čokoládové košíčky z pohankové mouky
INGREDIENCE
Těsto na 64 košíčků o průměru 4 cm
- 25 dkg pohankové hladké celozrnné mouky
- mouka na podsypávání podle potřeby
- 5 dkg moučkového cukru
- 15 dkg másla
- 10 dkg hořké čokolády
- 2 žloutky
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- na ozdobu: smetana ke šlehání a čokoláda podle chuti, ovoce podle chuti
Náplň čokoládová
- 25 dkg mascarpone
- 15 až 20 dkg měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
- 10 dkg hořké čokolády
- moučkový cukr podle chuti
Náplň oříšková
- 15 dkg vlašských ořechů
- 15 ks kulatých piškotů
- 1/2 lžičky rumu
- med a smetana podle potřeby
POSTUP:
- Změklou čokoládu a ostatní suroviny na těsto zpracujte napřed nožem a poté rukou. Těsto dejte přikryté do lednice ztuhnout.
- Vyválejte ho po částech a výška bude 3 mm. Není to klasická mouka a nižší těsto by se po upečení drolilo.
- Košíčky pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 195 stupňů 15 až 17 minut.
- Košíčky z formiček vyklopte, až vystydnou.
- Náplně do košíčků zpracujte a přendejte do sáčků na zdobení.
- Na tuto dávku náplně určitě vystačí.
- Košíčky s čokoládovou náplní plňte max. 2 hodiny před podáváním. Ořechovou náplň doporučujeme plnit do košíčků max. 15 hodin předem.
Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové
Pohankové palačinky
INGREDIENCE
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g pohankové hladké mouky
- špetka mořské jemné soli
- 1 lžička třtinového přírodního cukru
- olej slunečnicový na pečení a smažení
- džem jahodový
POSTUP:
- Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a těsto dobře prošlehejte.
- Těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout.
- Pokud je stále řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky.
- Na pánvi lehce vymazané olejem smažte tenké palačinky.
- Hotové palačinky potřete džemem a podávejte.