Hlavní obsah

Pohanková mouka se hodí do sladkých i slaných receptů

Pohanková mouka je přirozeně bezlepková mouka, která obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin. Své místo by tak měla mít v každém zdravém jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Pohanková mouka

Článek

Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Obsahuje osm esenciálních aminokyselin, a tedy i velmi kvalitní bílkoviny. Dále je skvělým zdrojem vitamínu E, C, B1, B2, B3 a rutinu (vitamín P). Obsahuje také vlákninu a serotonin, který je označován za přírodní zlepšovač nálady.

Toto všechno činí z pohanky velmi důležitou a ceněnou součást zdravého jídelníčku.

Pohanková mouka vzniká namletím pohankových krup. Hladkou pohankovou celozrnnou mouku využijete při přípravě sladkých dezertů i slaných pokrmů. Na rozdíl od klasické pohanky, mouka z ní vyrobená nemá tak výraznou a specifickou chuť, která někomu může vadit.

Jak s ní pracovat

Tím, že pohanková mouka může obsahovat pouze stopy lepku, chová se těsto vyrobené z ní jinak. Důsledkem absence lepku je fakt, že těsto méně drží tvar a není příliš pružné. Nemělo by to však být důvodem, proč práci s pohankovou moukou vzdát. Chce to jen více cviku.

Vhodné je ji pro začátek míchat s moukou pšeničnou – třeba poměrem 3:7, tedy tři díly pohankové a 7 dílů pšeničné mouky.

Z celozrnné pohankové mouky vykouzlíte i skvělé slané koláče nebo různé placky. Využijete ji i při zahušťování polévek, zeleninových karbanátků nebo při obalování masa.

Snídaňové bulky

Foto: Pernerka

Snídaňové bulky

INGREDIENCE

  • 450 g pohankové celozrnné hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka (můžete nahradit vodou)
  • 1 sáček sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého droždí)
  • 30 g tuku (můžete použít máslo, olej, sádlo)
  • ½ lžičky cukru 
  • 1 lžička soli
  • 1 vajíčko na potření
  • mák na posypání

POSTUP: 

  • Do mísy dejte všechny ingredience naráz.
  • Mléko si vždy, pokud používáte máslo, jemně ohřejte, aby se máslo rozpustilo a dobře se do těsta zapracovalo.
  • Vše důkladně prohněťte, dokud se těsto nepřestane lepit – cca 2 minuty v robotu nebo 5 minut ručně.
  • Nachystejte si plech vyložený alobalem nebo pečicím papírem – na jeden plech se vejde krásně 8 bulek.
  • Z nelepivého těsta si vyválejte váleček podobný knedlíku. Rozřízněte ho na půl a pak každou půlku ještě na půl. Tím vzniknou stejně velké bulky a nemusíte je vážit. Je potřeba, aby byly bulky podobné váhy, aby se stejně rovnoměrně propekly.
  • Dejte předehřát troubu na 220 °C. Trvá to cca 20 minut, mezitím si bulky přendejte na plech s pečicím papírem a nechte „odstát/nakynout“ pod potravinářskou fólií. Nic se neděje, když bulky necháte kynout klidně o trošku déle.
  • Bulky potřete rozkvedlaným vajíčkem s kapkou vody a posypte libovolnou posypkou. Pečte 10-12 minut na 220 °C, dokud nejsou krásně zlaté.

Tip: Do těsta můžete podle chuti zapracovat i kousky slaniny, sýra, osmažené cibulky.

Svatý grál zdraví a štíhlosti, nebo hazard se zdravím? Bezlepková dieta je stále oblíbenější

Zdraví

 Pohankový koláč s tvarohem a jablky

Foto: Profimedia.cz

Jablkový koláč

INGREDIENCE (pro formu o průměru 22 cm)

Na těsto

  • 220 g bio pohankové mouky Probio
  • 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 g bio másla 
  • 1 šťastné vejce

Na náplň

  • 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
  • 1 šťastné vejce
  • 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru
  • 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 jablka

POSTUP:

  • Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli.
  • Do těsta zapracujte máslo a vejce.
  • Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
  • Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm.
  • Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
  • Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
  • Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
  • Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.

Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

Zdraví

Čokoládové košíčky z pohankové mouky

Foto: Pernerka

Čokoládové košíčky z pohankové mouky

INGREDIENCE

Těsto na 64 košíčků o průměru 4 cm

  • 25 dkg pohankové hladké celozrnné mouky
  • mouka na podsypávání podle potřeby
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 10 dkg hořké čokolády
  • 2 žloutky
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • na ozdobu: smetana ke šlehání a čokoláda podle chuti, ovoce podle chuti

Náplň čokoládová

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 až 20 dkg měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 10 dkg hořké čokolády
  • moučkový cukr podle chuti

Náplň oříšková

  • 15 dkg vlašských ořechů
  • 15 ks kulatých piškotů
  • 1/2 lžičky rumu
  • med a smetana podle potřeby

POSTUP:

  • Změklou čokoládu a ostatní suroviny na těsto zpracujte napřed nožem a poté rukou. Těsto dejte přikryté do lednice ztuhnout.
  • Vyválejte ho po částech a výška bude 3 mm. Není to klasická mouka a nižší těsto by se po upečení drolilo.
  • Košíčky pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 195 stupňů 15 až 17 minut.
  • Košíčky z formiček vyklopte, až vystydnou.
  • Náplně do košíčků zpracujte a přendejte do sáčků na zdobení.
  • Na tuto dávku náplně určitě vystačí.
  • Košíčky s čokoládovou náplní plňte max. 2 hodiny před podáváním. Ořechovou náplň doporučujeme plnit do košíčků max. 15 hodin předem.

Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové

Recepty

Pohankové palačinky

Foto: Probio

Pohankové palačinky

INGREDIENCE

  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g pohankové hladké mouky
  • špetka mořské jemné soli
  • 1 lžička třtinového přírodního cukru
  • olej slunečnicový na pečení a smažení
  • džem jahodový

POSTUP:

  • Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a těsto dobře prošlehejte.
  • Těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout.
  • Pokud je stále řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky.
  • Na pánvi lehce vymazané olejem smažte tenké palačinky.
  • Hotové palačinky potřete džemem a podávejte.
Související témata:

Výběr článků

Načítám