Článek
Nová studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry uvedla, že pití piva má blahodárný vliv na naši střevní mikroflóru. Výsledky se vztahovaly jak na klasická piva, tak i na jejich nealko verzi.
Studie se podle Daily Mailu zúčastnilo 19 zdravých mužů ve věku od 23 do 58 let, kteří měli za úkol pít po dobu jednoho měsíce každý den k večeři 330 ml světlého ležáku. Zhruba polovina zúčastněných přitom pila pivo s obsahem 5,2 procenta alkoholu, zbytek pil nealkoholická piva.
Dobrovolníkům bylo zdůrazněno, aby neměnili nic na svém dosavadním režimu. To se týkalo zejména stravy a cvičení.
Dvě sklenky vína stačí k tomu, abyste dosáhli denního limitu cukru
Na konci experimentu nebyl u mužů vidět žádný rozdíl v hmotnosti, tukové hmotě nebo hladině cholesterolu. Analýza vzorků stolice – odebraných před a po studii – ale ukázala, že muži měli po „měsíční pivní kúře“ ve střevech větší rozsah zdravých bakterií. U obou skupin tvořil nárůst bakterií 7 %.
Důvodem jsou podle odborníků polyfenoly, které jsou v pivě obsaženy. Jedná se o mikroživiny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Lidské tělo je ale schopné je přirozeně přijmout pouze z chmelu. Ostatní rostliny totiž netvoří běžnou součást našeho jídelníčku.
„Snížená diverzita bakterií je spojována s cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami,“ uvádí zpráva. Dostatek zdravých bakterií by měl teoreticky také snížit riziko rozvoje onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a zmíněné srdeční choroby.
Odborníci ale stále apelují na to, že nadměrná konzumace alkoholu je pro tělo mimořádně škodlivá. Alkohol je spojován s několika typy rakoviny, onemocněním jater, pankreatitidou, srdečním selháním a poškozením mozku.
Může se vám hodit na Seznamu: