Hlavní obsah

Pětiminutové návyky pro lepší život i zdraví

O pozitivním vlivu zdravých návyků víme všichni. Ne každý má ale čas pravidelně běhat či chodit do posilovny. I přesto lze pro sebe něco udělat. Trik je v tzv. mikro návycích.

Foto: Profimedia.cz

Dopřejte si každý den vlažnou sprchu. Otužováním nejen podpoříte lepší prokrvení pokožky, rovněž ulevíte svalům po námaze a podpoříte i imunitu.

Článek

Jak název napovídá, mikro návyk je něco malého – krátká každodenní rutina, která nespotřebuje hromadu času, přesto ve výsledku našemu zdraví prospěje a dá nám navíc pocit, že máme vlastní život alespoň trochu víc pod kontrolou.

Tipy níže nezaberou více jak pět minut.

Krátké zápisky

Klasické zapisování perem má celou řadu pozitivních účinků na stres, stejně tak nám pomáhá pozitivně formovat myšlenky. A nemusíte psát dlouhé romány, abyste z toho něco vytěžili.

I pouhých pár minut, kdy si zapíšete několik myšlenek, vám pomůže podpořit vaši náladu a pracovat pozitivně na životních milnících a cílech.

Proč je dobré psát si osobní deník i v dospělosti

Zdraví

Terapie studenou vodou

O pozitivech otužování se mluví již dlouho. Byť pro vás studená sprcha aktuálně moc není, právě díky ní dodáte tělu více energie, zlepšíte soustředění i spánek, uvádí pro Independent wellness guru Wim Hof.

Snížení teploty vody při sprchování rovněž pomůže při regeneraci svalů po intenzivním cvičení, sníží jejich bolestivost či otoky.

Otužování v ledové vodě pro posílení imunity i psychiky: Jak s ním začít a co dodržovat

Zdraví

Mikro úklid

Jaro je spjato s velkým domácím úklidem. Pozitivní a z hlediska přístupu ke zdravému životu i přínosnější může být ale i úklid po malých částech. Vymezte si každý den pár minut a vyberte jednu věc, která potřebuje zrevidovat.

Ustelte postel

Neuklizená ložnice příliš nemotivuje, a to včetně spánku. Zkuste se proto ráno přemoci a ukliďte si v ložnici. Začnete den skvělým činem, který vás jistě povzbudí v plnění dalších pozitivních věcí.

Kolik hlubokého a lehkého spánku je potřeba pro svěží rána plná energie

Zdraví

Navíc to může pomoci s nespavostí podpořenou dlouhým lockdownem. Studie provedená nadací Sleep Foundation zjistila, že lidé, kteří si ráno pečlivě ustelou postel, mají o 19 procent vyšší pravděpodobnost, že se v noci lépe vyspí.

Sklenice vody po ránu

Dát si po ránu sklenku vody není jen skvělým tipem, jak se lépe hydratovat, studie také zjistily, že podporuje trávení, udržuje zdraví pokožky a zvyšuje koncentraci. Odolejte alespoň pět minut, než zapnete kávovar, a dopřejte si nejdříve sklenku vody, která napomůže udržovat vyváženou hladinu tekutin.

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám