Článek
Nabídka potravin je v současnosti více než bohatá. Když chce někdo hubnout nebo má speciální dietu, stačí jen zajet do nějakého supermarketu a z nepřeberného množství zboží vybírat to nejvhodnější.
Se stále se rozšiřující nabídkou se zvyšuje i počet specificky označovaných potravin, podle kterých se lidé orientují. V obchodech tak narazíme na produkty čistě přírodní, bezlepkové nebo organické. Víte ale, co přesně tyto názvy znamenají?
Jak zjistil jeden z nedávných průzkumů, lidé tyto názvy používají téměř denně, ale mnohdy chybně. S jejich upřesněním pomohla nutriční specialistka a dietoložka Cynthia Sassová. Její zprávu uveřejnil server Health.
Přírodní (natur) produkty
Agentura FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) podle dostupných údajů přesně nespecifikuje význam slova přírodní, cituje server. Jde nicméně o označení potravin či jídel, která neobsahují žádná přidaná barviva, umělé příchutě nebo syntetické látky.
Označení přírodní nemusí automaticky znamenat to samé co ekologické, a už vůbec nemusí jít o zdraví prospěšné produkty. Podle Sassové je i při takovémto označení potravin vhodné přečíst si podrobné složení.
Organické produkty
Společnost USDA Organic Seal, která se zabývá nejen rozvojem a produkcí organických produktů, uvádí, že organické potraviny jsou takové, k jejichž výrobě nebyly použity syntetické pesticidy nebo nebyly geneticky upravovány.
K jejich hnojení zároveň nejsou užívány ropné nebo čistírenské kaly. Označení „organické” zároveň znamená, že dané maso a mléčné produkty pocházejí od zvířat krmených organickou formou, kterým nejsou podávány žádné hormony nebo antibiotika.
Označení „100% organické” uvádí, že produkt byl na 100 % vyroben z organických složek. Standardní označení „organické” značí obsah alespoň 95 % organických složek.
I v této kategorii platí, že organické nerovná se automaticky zdravé. I mezi organickými potravinami lze nalézt mnoho nezdravých věcí - např. cukrovinky nebo pečivo.
Lokální (místní) produkty
Tento termín obvykle udává, že daná potravina byla vyrobena v určité zeměpisné oblasti, kde ji kupujete (např. v rámci státu).
Bezlepkové produkty
Zeptáte-li se někoho, co jsou to bezlepkové potraviny, nejspíš odpoví, že takové, které neobsahují lepek. Co to ale vlastně je lepek? Je to směs bílkovin, které se spolu s dalšími látkami nacházejí v semenech některých obilnin - hlavně pšenice, žita či ječmene.
U některých lidí konzumace těchto složek vyvolává různé potíže, a tak musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu.
V dnešní době je naštěstí dostatek bezlepkových potravin. Podle FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) lze takto označovat potraviny, které omezují množství lepku v daném produktu na hodnotu nepřekračující 20 dílů na milión (20 ppm). Lze takto prý označovat i potraviny, které neobsahují cokoli z pšenice, žita, ječmene, případně křížení těchto zrn.
I zde platí, že bezlepkové není to samé jako celozrnné, organické či zdravé. Ve skutečnosti prý podle Sassové množství bezlepkových produktů obsahuje rafinovanou bílou rýži, cukr či sůl.