Článek
Ve výzkumu australských kardiologů se prokázalo, že omezení konzumace soli vede ke zlepšení funkce endoteliálních neboli výstelkových buněk v cévách, a tím dojde ke zlepšení regulace průtoku krve.
Omezení soli pomáhá i obézním lidem
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.„Zjistili jsme, že pokud omezíme obsah soli v jídelníčku, vidíme přímý pozitivní vliv na cévy,“ tvrdí jedna z autorek studie Jennifer B. Keoghová z Adelaide.
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.„Zjistili jsme, že pokud omezíme obsah soli v jídelníčku, vidíme přímý pozitivní vliv na cévy,“ tvrdí jedna z autorek studie Jennifer B. Keoghová z Adelaide.
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.„Zjistili jsme, že pokud omezíme obsah soli v jídelníčku, vidíme přímý pozitivní vliv na cévy,“ tvrdí jedna z autorek studie Jennifer B. Keoghová z Adelaide.Denní doporučená dávka soli je asi šest gramů, tedy malá kávová lžička. Běžně však v západním jídelníčku najdeme dvojnásobek tohoto množství. Bohaté na soli jsou především polotovary a hotová jídla.
Australané sledovali vliv sníženého příjmu sodíku také u osob obézních a s nadváhou, které jinak měly normální krevní tlak. U nich po omezení konzumace soli došlo k výraznému zlepšení průtoku krve cévami.„Zjistili jsme, že pokud omezíme obsah soli v jídelníčku, vidíme přímý pozitivní vliv na cévy,“ tvrdí jedna z autorek studie Jennifer B. Keoghová z Adelaide.Denní doporučená dávka soli je asi šest gramů, tedy malá kávová lžička. Běžně však v západním jídelníčku najdeme dvojnásobek tohoto množství. Bohaté na soli jsou především polotovary a hotová jídla.
Studie byla publikována v časopise Clinical Nutrition.