Článek
Při onemocnění cukrovkou 2. typu sehrává velmi důležitou roli životní styl a podle nejnovějšího výzkumu i obvod pasu, a tedy tuku uloženého v této partii. Pokud je obvod vašeho pasu vyšší, než tomu bylo ve vašich jednadvaceti letech, pak je nejvyšší čas zhubnout. Od uvedeného věku by se podle odborníků neměl zvyšovat.
Ideální způsob, jak to zjistit, je vyzkoušet si džíny, které jste nosili ve svých jednadvaceti. Když vám stále padnou, pak můžete být v pohodě, ale pokud jsou vám extrémně malé, je nejvyšší čas s tím něco dělat.
„Pokud se nemůžete dostat do kalhot, které jste nosili v 21 letech, pak zřejmě máte v těle příliš mnoho tuku a jste tak vystaveni riziku cukrovky 2. typu. A to i v okamžiku, kdy oficiálně nemáte nadváhu,” vysvětluje pro Daily Mail profesor Roy Taylor z univerzity v Newcastlu.
Prediabetes varuje před cukrovkou
Každý člověk má tzv. osobní práh tuku, a pokud jej překročí, je velké riziko, že se u něj rozvine cukrovka 2. typu.
Chcete-li se tak vyhnout onemocnění cukrovkou 2. typu, pak hleďte na obvod svého pasu, a to i v okamžiku, kdy je vaše váha naprosto v pořádku.
Trpíte-li již cukrovkou 2. typu, pak se pokuste zhubnout 10–15 procent své tělesné hmotnosti. Jak ukázaly již dřívější výzkumy, přesně takový úbytek váhy vám může pomoci toto onemocnění zvrátit. Je to dáno tím, že v játrech a slinivce břišní se významně sníží úroveň tuku, čímž dochází k obnově produkce inzulínu ve slinivce.
Změna v lékařském přístupu k lidem s cukrovkou bez nadváhy
Podle profesora Taylora jsou tato zjištění důležitá ve změně přístupu lékařů k diabetikům, kteří nemají nadváhu.
„Pokud lidé onemocní cukrovkou 2. typu, tak přestože nemají oficiálně nadváhu, měli by také zkusit nejprve zhubnout, než začnou být léčeni léky či inzulínem,” dodává.
Podle doktora Ahmada Al-Mrabeho se z odborného hlediska jedná o proces zvaný export jaterních lipoproteinů. „Lipoproteiny jsou micely lipidů a v tucích rozpustných látek s proteiny na povrchu, jejichž funkcí je transport lipidů a dalších látek v prostředí krve,” vysvětluje.
Konečně na mě přišla řada, raduje se diabetik
Přebytečný tuk se za normálních okolností ukládá do podkoží, když se ale tyto zásobníky naplní nebo se stanou nefunkčními, přebytečný tuk se rozlije do krevního oběhu a než se uloží v játrech, je exportován lipoproteiny do jiných tkání.
„A právě tento proces je hybnou silou tvorby tuku ve slinivce břišní, jenž je považován za ničitele buněk produkujících inzulín a způsobující tak cukrovku 2. typu,” uzavírá Al-Mrabeh.
Může se vám hodit na Firmy.cz: