Článek
Studie prováděná v letech 1991 až 2006, která zahrnovala více než 4500 dobrovolníků starších 55 let, odhalila, že ti, kteří si dopřávali denně dávku chilli o hodnotě 50 gramů, si později mnohem častěji stěžovali na výpadky paměti.
Odborníci rovněž odhalili, že pravidelná konzumace chilli může ve výhledu 15 let pro konzumenty znamenat až 56procentní zhoršení paměťových schopností.
Vědci ale zatím vůbec nevědí, jaká přesná spojitost za jejich zjištěním stojí, proto rovnou dodávají, že možné teorie jsou zatím na spekulativní úrovni - jedním z hlavním viníků podle nich může být kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost papriček.
Také proto není nijak nutné ihned se vzdávat svých oblíbených pálivých pochoutek. Stačí je lidově řečeno konzumovat „s mírou”.
„Konzumace chilli byla v mnoha dřívějších studiích spojována s prospěšností na lidské zdraví, například z hlediska tělesné hmotnosti nebo krevního tlaku. Jakkoli to může být pravdivé, naše studie poukázala i na možná negativa z hlediska rozpoznávacích schopností a paměti, a to především u starších konzumentů,” cituje Daily Mail doktora Zumina Shi, vedoucího studie, na které se podíleli odborníci z katarské a australské univerzity.