Článek
Vědci z Pensylvánské univerzity sledovali během 30 let 1250 pacientů s Parkinsonovou chorobou a z jejich zjištění jasně vyplynulo, že ti, kteří měli stravu bohatou na ovoce, ale i nápoje plné antioxidantů, vykazovali menší riziko úmrtí. Podle vědců právě antioxidanty pomáhají chránit mozkové buňky, které normálně při této nemoci odumírají, před poškozením.
Konkrétně v této souvislosti hovoří o antioxidantech, jako jsou flavonoidy, které pravděpodobně zklidňují zánět a dokážou i léčit řadu jiných nemocí, jako je cukrovka či hypertenze (vysoký krevní tlak).
Proč je pro nás jídelníček bohatý na antioxidanty tak důležitý
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_G/2xeBRbn.jpeg?fl=cro,0,144,800,450%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
Podle studie lidé, kteří konzumovali průměrně alespoň 673 mg flavonoidů denně, měli na konci studie o 70 procent vyšší pravděpodobnost, že budou naživu. Zmiňovaná výše flavonoidů přitom odpovídá snězení 250 g jahod nebo šesti jablek denně.
Nicméně pomoci může už to, když lidé budou jíst toto množství flavonoidů alespoň třikrát týdně, přičemž součástí takového jídelníčku může být i červené víno, jelikož i to obsahuje vysoké množství flavonoidů.
Ve 37 letech ji postihla Parkinsonova nemoc, do života ji vrátila speciální operace mozku
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_gR_Y/oBNDYS.jpeg?fl=cro,0,1,1276,717%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
„Pokud tedy lidé s parkinsonem chtějí zlepšit svůj stav, měli by do svého jídelníčku přiřadit více ovoce bohatého na tyto látky (jahody, jablka, pomeranče), případně zelený čaj. A ačkoliv nechceme lidi příliš nabádat k popíjení alkoholu, pak pro takto nemocné může být řešením i sklenka červeného vína,” doporučuje v odborném časopise Neurology vedoucí studie profesor Xiang Gao.
Prvotní příznaky, které mohou upozornit na Parkinsonovu chorobu
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_I/6Rwx6f.jpeg?fl=cro,0,10,1250,703%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)