Hlavní obsah

Levandule: Jak ji využít v kuchyni i kosmetice

Novinky, das

Pěstování levandule je u nás stále populárnější. Mnozí lidé ji sázejí především pro její okouzlující květenství a pak samozřejmě vůni, je ale škoda ji nevyužít i v kuchyni či pro její antibakteriální a další léčebné účinky při výrobě domácích olejů či mastí.

Foto: Profimedia.cz

Levandule najde využití na mnoha místech.

Článek

Levandule pochází z oblasti Středomoří, pro její velkou popularitu ji ale postupně začínají pěstovat lidé po celém světě. Dnes i u nás neustále přibývá levandulových polí a její pěstitelé díky vysoké kvalitě najdou obyt i v zahraničí.

Tato bylinka má totiž celou řadu účinných látek od silic, tříslovin, přes antokyany, hořčiny, po pryskyřice a je hojně využívána nejen v přírodním a konvenčním léčitelství, ale také v gastronomii a kosmetice. K léčebným účelům a v kosmetice jsou přitom využívány jen květy, v gastronomii i mladé listy a nať levandule.

V léčitelství se využívají květy levandule pro její zklidňující účinky do směsí bylinek, které jsou zároveň vhodné i při bolestech hlavy, nervozitě či závratích.

Levandule pod Řípem aneb Když se z původního koníčka stal pořádný kůň

Móda a kosmetika

Levandulová tinktura se využívá k vnějšímu použití, jelikož prokrvuje pokožku a pomáhá při revmatismu, dně či v ošetřování špatně se hojících ran, popálenin či zánětlivých ložisek. Podobně funguje i levandulový olej či levandulová mast.

V přírodním léčitelství se používá i levandulová vůně. Pytlíčky plněné sušeným levandulovým květem jsou oblíbené při nespavosti, stresu, depresi či bolestech hlavy.

Levandulový olej lze použít i jako ideální pomůcku na ošetření štípanců od komárů. Stačí nanést kapku oleje přímo na postižené místo. Natření oleje na spánky vám také může významně ulehčit usínání.

Pět pomocníků při cestě za kvalitním spánkem

Zdraví

Sušená levandule má pak bohaté využití i v kosmetice, a to nejen jako přísada do voňavek, ale i jako voňavá mýdla, koupelové soli apod. Levandulové pytlíčky pak fungují i jako odpuzovač šatních i kuchyňských molů.

V kuchyni je nejoblíbenější nať a listy, jež jsou součástí provensálského koření. Stále více ale lidé využívají při vaření i samotné květy, a to jednak k ovonění soli, cukru, medu či k výrobě sirupu do oblíbených domácích limonád či k ozdobě a ochucení pokrmů.

Jak na sušení levandule

Svazky s levandulí (o průměru cca 6-8 cm) zavěste květy dolů na dobře větraném místě, například v altánu či kdekoliv jinde, kde není přímé sluneční záření, kde by došlo ke ztrátě krásně fialové barvy.

Levandule při optimálních podmínkách schne 3-4 týdny, že je správně usušená poznáte tím, že stonek lze snadno zlomit a při lámání křupne.

Foto: Profimedia.cz

Sušení levandule

Levanduli lze samozřejmě usušit i v domácí sušičce či v horkovzdušné troubě při 40 °C a s lehce pootevřenými dvířky, aby docházelo k úniku vlhkosti.

Levandule v kuchyni

V kuchyni lze použít jak květy levandule, tak listy. Lze je použít jako koření, ale i jako dekoraci do salátů, sladkostí či limonád.

Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku.

  • Levandulová sůl

Smíchejte 3 lžíce sušené levandule (9 lžic čerstvé) a 3/4 kg hrubé mořské či himálajské soli a nasypte do uzavíratelných sklenic a nechte deset dnů na chladném temném místě. Pokud jste použili čerstvou levanduli, vyndejte ji, pokud sušenou, nechte ji v soli.

Levandulová sůl bývá součástí středomořských pokrmů, lze ji využít jako koření různých druhů mas či do zeleninových salátů.

  • Levandulový cukr

Rozmixujte 1 lžíci sušené levandule či 3 lžíce čerstvé, smíchejte s 250 g cukru krystal či třtinového cukru a nasypte do uzavíratelné sklenice. Uskladněte v chladu a temnu.

Lze použít do čaje, kávy, horkých nápojů, ale i domácích limonád.

  • Levandulový sirup

Ingredience: 1 l vody, 1 kg cukru, 1 kávová lžička kyseliny citronové, 100 g čerstvých květů levandule (může být i se stonkem), 1 bio citron

Postup: Do kastrolu nalijte vodu, přidejte cukr a citron nakrájený na plátky. Přiveďte k varu a občas promíchejte. Když se směs začne vařit, přidejte levanduli a vařte asi 20 minut. Sundejte z plotny, přikryjte hrnec pokličkou, nechte stát do druhého dne.

Druhý den si v troubě nahřejte lahve na sirup a do nich pak skrz cedník nalijte sirup. Lahve pak uzavřete a pasterizujte. Například v troubě. Dejte na dno plechu utěrku, přilejte vodu, do toho postavte lahve a při teplotě 75 °C nechte 30 minut pasterizovat. Poté lahve vyndejte, osušte a uskladněte. Sirup má trvanlivost až 2 roky.

Foto: archív firmy

Domácí levandulová kuchařka plus rady pro pěstování a návody na výrobky z levandule od Petry Rubášové. Naleznete v ní téměř 90 receptů a 18 návodů na domácí výrobu kosmetických přípravků a vonných dekorací, Albatros media 242 Kč

  • Broskvový sorbet s levandulí 

Ingredience: 6 přezrálých broskví, 4 lžíce medu, 1 lžička citronové šťávy, 1 kávová lžička levandulových květů

Postup: Jednu broskev odložte stranou. Zbylé broskve rozpulte, odstraňte pecku a sloupněte slupku. Půlky broskví ještě překrojte a dejte do misky, kterou pak dejte na 3-4 hodiny do mrazáku. Mražené broskve zalijte medem, přidejte citronovou šťávu a rozmixujte.

Broskev, kterou jste si dali stranou, rozkrojte, vyndejte z ní pecku a nakrájejte na silné plátky. Sorbet nalijte do pohárků na zmrzlinu, posypte levandulovými květy a ozdobte plátky broskve.

  • Kuřecí stehna s levandulí

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 2 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžička chilli papriček, 1 lžíce sušené levandule, sůl

Postup: Kuřecí stehna potřete směsí medu, balzamikového octa, oleje, chilli, levandule a soli a dejte do pekáčku. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny v chladničce, poté podlijte 0,1 l vody a pečte při 200 °C asi 50 minut.

Foto: Profimedia.cz

Levandule je velmi oblíbená i při výrobě domácí kosmetiky.

Využití levandule v kosmetice

  • Domácí levandulový olej

Květy levandule (mohou být čerstvé i sušené) napěchujte do louhovací sklenice a zalijte za studena lisovaným olejem. Sklenici uzavřete a nechte někde na slunném místě v domě louhovat až 2-6 týdnů. Pak olej slijte přes sítko nebo přes několikrát složenou gázu do čisté sklenice.

Levandulový olej lze použít do koupele, k otírání spánků při migréně nebo k masáži bolavých svalů.

  • Domácí levandulová mast

Ingredience: Hrst květů levandule (sušené či čerstvé), 300 g bambuckého másla (může být i sádlo), 30 g včelího vosku. Tuk s včelím voskem ohřejte ve vodní lázni na teplotu 80 stupňů. Přidejte květy a deset minut při míchání zahřívejte. Poté nechte odstát do druhého dne.

Druhý den opět rozehřejte a hned přeceďte přes gázu a nalijte do kelímků. Ty poté uchovávejte na chladném místě.

Levandulová mast regeneruje kožní buňky, omlazuje pokožku, pomáhá při popáleninách (i spáleninách od slunce) a má protizánětlivé účinky. Je to hojivý prostředek na vyrážky, ekzémy, dermatitidu či lupénku.

  • Levandulová koupelová sůl

Hrnek epsomské soli, 1/2 hrnku mořské soli, 3 lžíce sušených levandulových květů smíchejte dohromady a nechte v uzavřené nádobě, kterou obden vždy protřepejte. Po sedmi dnech je hotovo a lze solí plnit sáčky či skleničky.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Domácí levandulová kuchařka - Petra Rubášová

Související témata:

Související články

Bylinky pro první pomoc při viróze

Začínáte posmrkávat? Pokašlávat? Nebo s vámi takzvaně nic není a máte pocit, že na vás něco leze? Tak přesně při těchto stavech často mávneme rukou a řekneme...

Výběr článků

Načítám