Článek
Lykopen je antioxidant, který vědci objevili teprve před nedávnou dobou. Podle nejnovějšího výzkumu je velmi účinným bojovníkem proti rakovině prostaty a děložního čípku a snižuje i výskyt infarktů myokardu o celých 48 %. Lykopen je obsažen zejména v rajčatech, ale také ve vodním melounu či grapefruitu.
Ideálním zdrojem lykopenu jsou pak právě kvalitní kečupy připravované z rajčat dozrávajících na slunci, protože v nich se koncentruje největší množství prospěšných látek.
Zdravé jsou i některé přísady
Některé kečupy obsahují také další zdraví prospěšné látky. Pokud jsou například ochuceny keyenským pepřem, což je mletá varianta zvláštní odrůdy chilli papričky, pomáhají mimo jiné i ke stimulaci krevního oběhu a trávicího traktu.
Kvalitní kečupy se vyrábějí z rajčat pěstovaných na slunečných místech, třeba v Portugalsku.
Než jsou rajčata použita na výrobu kečupu, projdou celkem sedmdesáti pěti kontrolami. Rajčata dozrávají na slunci a jsou šetrně sklizena, protříděna a použita na výrobu rajčatové pasty. Na přípravu půl kila hustého kečupu je zapotřebí celé kilo kvalitních zralých rajčat. V kvalitních kečupech nejsou žádná zahušťovadla, konzervanty, barviva ani aromata, jen běžné kuchyňské přísady jako kvasný ocet, cukr, sůl, bylinky a koření.