Hlavní obsah

Jarní recepty z jehněčího a kůzlečího masa

Právo, Vendula Presserová

Maso z jehňat a kůzlat patří do naší tradiční jarní kuchyně. Dnes ho budeme připravovat pod vedením kuchařského krále Moravy Petra Svoreně z Hotelů Akademie.

Foto: Profimedia.cz

Jehněčí maso má mnoho benefitů.

Článek

Jehněčí žebírko, mrkvové pyré

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jehněčí žebírko, mrkvové pyré

POČET PORCÍ: 4

DOBA PŘÍPRAVY: 60 min + 4 hodiny marinování

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčích žebírek (kotlety)
  • čerstvé bylinky (tymián, petrželová nať, rozmarýn)
  • sůl
  • 100 g pórku
  • 1 kg mrkve
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany
  • čerstvě namletý pepř
  • speciální sůl na ozdobu (maldonská, himálajská ap.)

POSTUP:

  • Očištěná žebírka rozdělte na čtyři porce a nechte je 4 hodiny v chladu marinovat ve 4% solném roztoku (1 l vody, 40 g soli), nasají slanou chuť.
  • Maso osušte a před pečením nechte hodinu odležet v pokojové teplotě, díky temperování nebude mít teplotní šok.
  • Žebírka opečte na pánvi ze všech stran a dejte dopéct do trouby na 170 °C.
  • Budou hotová za 6 až 10 minut a na řezu zůstanou růžová.
  • Ochuťte je nasekanými bylinkami a šupinkami soli.
  • Špalíčky pórku orestujte na másle, přidejte nakrájenou mrkev a pokračujte v restování.
  • Pak zeleninu zalijte vývarem a uduste do měkka, přilijte smetanu, provařte a rozmixujte na hladké pyré.
  • Zjemněte máslem a dochuťte solí a pepřem.

Jehněčí kolínko, špenát, šťouchačky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jehněčí kolínko, špenát, šťouchačky

POČET PORCÍ: 4

DOBA PŘÍPRAVY: 2,5 h

INGREDIENCE

  • 4 jehněčí kolena
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g cibule
  • 10 g směsi bylinek
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml oleje
  • 200 ml červeného vína
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • 500 ml masového vývaru
  • 50 g másla
  • 800 g brambor
  • 250 g čerstvého listového špenátu
  • 100 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • cibule + máslo do brambor i do špenátu
  • sůl

POSTUP:

  • Očištěná kolínka orestujte na oleji.
  • Pak je vyndejte a do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
  • Osmahněte do hněda, přisypte nakrájenou cibuli, bylinky a základ dále restujte.
  • Poté ho promíchejte s protlakem, zalijte vínem a víno nechte odvařit.
  • Do hotového základu vraťte kolena a vše zalijte vývarem.
  • Provařte, přiklopte pokličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 150 °C.
  • Během pečení maso obracejte a podle potřeby dolévejte vývar.
  • Za dvě hodiny (i více) vyndejte do měkka upečená kolena z kastrolu a ponechte je na teplém místě.
  • Omáčku přepasírujte přes sítko a v hrnci na středním ohni zredukujte.
  • Nakonec dosolte a zahustěte máslem, kolínka vraťte do omáčky a před podáváním prohřejte, aby byla dostatečně teplá.
  • Cibuli společně s česnekem orestujte na másle, přidejte vypraný, osušený špenát a orestujte.
  • Přilijte smetanu a špenát krátce provařte.
  • Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, slijte je a rozšťouchejte s osmaženou cibulkou.

Bylinkový řízek z kozího masa, nové brambory s máslem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bylinkový řízek z kozího masa, nové brambory s máslem

POČET PORCÍ: 4

DOBA PŘÍPRAVY: 40 min

INGREDIENCE

  • 800 g kůzlečí kýty
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g hl. mouky
  • 200 g suchého toustového chleba
  • 3 vejce
  • bylinky (petržel, tymián, rozmarýn)
  • sůl a pepř
  • 200 g sádla na smažení
  • malé nové brambory ve slupce k podávání (1 kg)
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Maso naporcujte na řízky, potřete rozdrceným česnekem, posolte a opepřete.
  • Toustový chléb společně s bylinkami rozmixujte (bylinky nejdříve properte, osušte a odstraňte tvrdé části).
  • Maso obalte postupně v mouce, v rozkvedlaných vejcích a připravené bylinkové strouhance.
  • Obalené řízky usmažte v rozehřátém sádle.
  • Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce, můžete je před expedicí lehce rozmáčknout a přelít máslem.

Kůzle na bylinkách, bramborová kaše se smetanou, restovaná cibulka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kůzle na bylinkách

POČET PORCÍ: 4

DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny

INGREDIENCE

  •  800 g kůzlečí plece 
  • 150 g másla
  • 4 cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky – šalvěj, tymián, rozmarýn, plocholistá petržel
  • masový vývar
  • sůl, pepř
  • 1 kg brambor
  • 300 ml smetany
  • cibule
  • máslo

POSTUP:

  • Očištěné maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
  • Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte a bylinky (odstraňte tvrdé stonky) nasekejte.
  • Část másla rozehřejte a na něm orestujte cibuli do zlaté barvy, přidejte maso, česnek a bylinky.
  • Vše společně důkladně orestujte a zalijte vínem.
  • Víno nechte odvařit a maso podlijte vývarem.
  • Vše pomalu duste pod pokličkou přibližně hodinu, během dušení míchejte a podle potřeby dolévejte horký vývar.
  • Když je kůzlečí měkké, zredukujte šťávu a zahustěte ji studeným máslem.
  • Dosolte, opepřete.
  • Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, rozšťouchejte je a přilijte ohřátou smetanu, šlehejte na kaši, nakonec dotáhněte máslem a podle potřeby přisolte.
  • Cibuli orestujte na másle do zlaté barvy, při podávání ji položte na kaši.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám