Článek
Jehněčí žebírko, mrkvové pyré
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 60 min + 4 hodiny marinování
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčích žebírek (kotlety)
- čerstvé bylinky (tymián, petrželová nať, rozmarýn)
- sůl
- 100 g pórku
- 1 kg mrkve
- 300 ml zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 100 ml smetany
- čerstvě namletý pepř
- speciální sůl na ozdobu (maldonská, himálajská ap.)
POSTUP:
- Očištěná žebírka rozdělte na čtyři porce a nechte je 4 hodiny v chladu marinovat ve 4% solném roztoku (1 l vody, 40 g soli), nasají slanou chuť.
- Maso osušte a před pečením nechte hodinu odležet v pokojové teplotě, díky temperování nebude mít teplotní šok.
- Žebírka opečte na pánvi ze všech stran a dejte dopéct do trouby na 170 °C.
- Budou hotová za 6 až 10 minut a na řezu zůstanou růžová.
- Ochuťte je nasekanými bylinkami a šupinkami soli.
- Špalíčky pórku orestujte na másle, přidejte nakrájenou mrkev a pokračujte v restování.
- Pak zeleninu zalijte vývarem a uduste do měkka, přilijte smetanu, provařte a rozmixujte na hladké pyré.
- Zjemněte máslem a dochuťte solí a pepřem.
Jehněčí kolínko, špenát, šťouchačky
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 2,5 h
INGREDIENCE
- 4 jehněčí kolena
- 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 150 g cibule
- 10 g směsi bylinek
- 2 stroužky česneku
- 100 ml oleje
- 200 ml červeného vína
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 500 ml masového vývaru
- 50 g másla
- 800 g brambor
- 250 g čerstvého listového špenátu
- 100 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- cibule + máslo do brambor i do špenátu
- sůl
POSTUP:
- Očištěná kolínka orestujte na oleji.
- Pak je vyndejte a do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Osmahněte do hněda, přisypte nakrájenou cibuli, bylinky a základ dále restujte.
- Poté ho promíchejte s protlakem, zalijte vínem a víno nechte odvařit.
- Do hotového základu vraťte kolena a vše zalijte vývarem.
- Provařte, přiklopte pokličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 150 °C.
- Během pečení maso obracejte a podle potřeby dolévejte vývar.
- Za dvě hodiny (i více) vyndejte do měkka upečená kolena z kastrolu a ponechte je na teplém místě.
- Omáčku přepasírujte přes sítko a v hrnci na středním ohni zredukujte.
- Nakonec dosolte a zahustěte máslem, kolínka vraťte do omáčky a před podáváním prohřejte, aby byla dostatečně teplá.
- Cibuli společně s česnekem orestujte na másle, přidejte vypraný, osušený špenát a orestujte.
- Přilijte smetanu a špenát krátce provařte.
- Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, slijte je a rozšťouchejte s osmaženou cibulkou.
Bylinkový řízek z kozího masa, nové brambory s máslem
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 40 min
INGREDIENCE
- 800 g kůzlečí kýty
- 4 stroužky česneku
- 100 g hl. mouky
- 200 g suchého toustového chleba
- 3 vejce
- bylinky (petržel, tymián, rozmarýn)
- sůl a pepř
- 200 g sádla na smažení
- malé nové brambory ve slupce k podávání (1 kg)
- 30 g másla
POSTUP:
- Maso naporcujte na řízky, potřete rozdrceným česnekem, posolte a opepřete.
- Toustový chléb společně s bylinkami rozmixujte (bylinky nejdříve properte, osušte a odstraňte tvrdé části).
- Maso obalte postupně v mouce, v rozkvedlaných vejcích a připravené bylinkové strouhance.
- Obalené řízky usmažte v rozehřátém sádle.
- Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce, můžete je před expedicí lehce rozmáčknout a přelít máslem.
Kůzle na bylinkách, bramborová kaše se smetanou, restovaná cibulka
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny
INGREDIENCE
- 800 g kůzlečí plece
- 150 g másla
- 4 cibule
- 200 ml suchého bílého vína
- 2 stroužky česneku
- bylinky – šalvěj, tymián, rozmarýn, plocholistá petržel
- masový vývar
- sůl, pepř
- 1 kg brambor
- 300 ml smetany
- cibule
- máslo
POSTUP:
- Očištěné maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
- Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte a bylinky (odstraňte tvrdé stonky) nasekejte.
- Část másla rozehřejte a na něm orestujte cibuli do zlaté barvy, přidejte maso, česnek a bylinky.
- Vše společně důkladně orestujte a zalijte vínem.
- Víno nechte odvařit a maso podlijte vývarem.
- Vše pomalu duste pod pokličkou přibližně hodinu, během dušení míchejte a podle potřeby dolévejte horký vývar.
- Když je kůzlečí měkké, zredukujte šťávu a zahustěte ji studeným máslem.
- Dosolte, opepřete.
- Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, rozšťouchejte je a přilijte ohřátou smetanu, šlehejte na kaši, nakonec dotáhněte máslem a podle potřeby přisolte.
- Cibuli orestujte na másle do zlaté barvy, při podávání ji položte na kaši.
Může se vám hodit na Zboží.cz: