Hlavní obsah

Jak využít medvědí česnek v kuchyni. Recepty na pesto, pomazánky, polévku, halušky, palačinky či máslo

Medvědí česnek zažívá v posledních letech velký návrat do našich kuchyní. A je tomu velmi dobře, protože tato bylina rostoucí v lesích má na náš organismus podobné pozitivní účinky jako klasický česnek paličkový. Jeho chuť jen není natolik pikantní, stejně tak vůně tolik aromatická, proto si jej oblíbili často i ti, kdo česnek jinak nemusí.

Foto: Profimedia.cz

Medvědí česnek

Článek

Od března je medvědí česnek hojně využíván jako zdravá přísada do jídel. Kromě vysokého množství vitaminu C a železa obsahuje také hořčiny neboli hořké rostlinné látky, které mají schopnost dráždit chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a celkově pomáhají trávení.

Mezi další pozitivní účinky této byliny pak patří i protiplísňové a antibakteriální účinky, ale také čisticí, kdy pomáhají ničit střevní parazity či detoxikovat játra. Podle mnohých bylinářek pak také pomáhá zlepšovat činnost dýchacího systému a bojuje proti revmatickým bolestem.

Další jeho výhodou je, že zlepšuje střevní mikroflóru, lze ho tedy využít i jako léčbu infekčního průjmu.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Působí také antiskleroticky, a to tak, že brání vzniku tukových a minerálních usazenin na cévních stěnách. Snižuje krevní koncentraci cholesterolu a zvyšuje jeho vylučování, zároveň rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu.

Tlumí také křečovité břišní bolesti, zabraňuje nadýmání, uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky.

Jak ho uchovat?

Lze ho sušit, ale je dobré vědět, že sušené listy ztrácejí na chuti, vůni i vitaminech. Proto není dobré z něj ani dělat čaj. Chcete-li si ho uchovat na později, je lepší nasekané listy zamrazit, případně si vyrobit domácí pesto.

Týden po utržení ho lze uchovat v lednici. Šéfkuchaři jej často balí do vlhčené bavlněné utěrky a tu pak v uzavíratelné misce dávají do lednice.

Recept na pesto z medvědího česneku

Foto: Profimedia.cz

Pesto z medvědího česneku

INGREDIENCE
3 hrsti medvědího česneku
hrst semínek či oříšků (kešu, piniové či vlašské ořechy, slunečnice, dýňová semínka...)
1–2 malé lžičky soli
100–150 ml olivového oleje (může být i jiný, na kvalitě ale nešetřete)
nastrouhaný parmazán nebo jeho česká obdoba Gran Moravia
citronová šťáva dle chuti
pepř, chilli či jiné koření a bylinky dle chuti

POSTUP:

  1. Listy medvědího česneku opláchneme a necháme oschnout. Poté je nakrájíme na menší kousky.
  2. K česneku přidáme olej, sůl a citronovou šťávu. Poté rozmixujeme na hustou kaši.
  3. Rozmixované listy česneku smícháme s namletými ořechy či semínky a strouhaným parmazánem, můžeme dochutit kořením či jinými bylinkami.
  4. Skladujeme v lednici v menších skleničkách, které plníme asi centimetr pod okraj.
  5. Obsah zbavíme bublin vzduchu (např. poklepáním skleničky o stůl) a povrch zakápneme olejem. Před uzavřením víčkem okraje utřeme čistou utěrkou.

Kopřivová polévka s medvědím česnekem

Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl, Petr Klíma, Smart Press
INGREDIENCE
2 menší cibule1 lžička sušeného zeleninového bujonu
4 lžíce olivového oleje 6 hrstí mladých jarních kopřiv
2 větší brambory 3 hrsti medvědího česneku
1 větší mrkev špetka černého pepře
4 lžíce jáhel špetka nastrouhaného muškátového květu
mořská sůl hrst opražených slunečnicových nebo dýňových semínek

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájíme na hrubší kousky a na rozehřátém oleji v hrnci ji osmahneme dorůžova.
  2. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly.
  3. Osolíme, přidáme bujon a necháme vařit asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
  4. Kopřivy důkladně propláchneme ve studené vodě (klidně dvakrát), necháme je spařit horkou vodou, odstřihneme hrubší stonky a kořínky a nakrájíme.
  5. U starších kopřiv použijeme pouze listy. Kopřivy vložíme do vroucí polévky a povaříme asi 2 minuty.
  6. Odstavíme, přidáme medvědí česnek, pepř a muškátový květ a rozmixujeme.
  7. Dochutíme dle potřeby solí a na talíři posypeme praženými semínky.

Tip: Místo jáhel lze použít jahelné vločky, jen jich dejte asi o lžíci méně, aby polévka nebyla příliš hustá.

Recept na jarní chléb s kopřivami

Zdraví

Halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem

Foto: Spa hotel Lanterna

Halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem

INGREDIENCE
100 g medvědího česneku
250 g brambor
400 g hladké mouky
250 ml vody
sůl
slanina a zakysaná smetana

POSTUP:

  1. Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru, přilijeme vodu a rozmixujeme.
  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim rozmixovaný česnek, přisypeme mouku, trošku soli a vymícháme haluškové těsto.
  3. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Do ní protlačíme halušky, které vaříme, než vyplavou na povrch. Halušky scedíme, rychle propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Orestujeme slaninu hezky do zlatova.
  5. Připravíme si pesto: medvědí česnek společně s olivovým olejem a solí vyšleháme mixérem dohladka.
  6. K orestované slanině přidáme uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejeme a dáme na talíř, kde je zakápneme pestem. 
  7. Navrch pokrmu dáme zakysanou smetanu a posypeme orestovanou slaninou.

Česnek jako pomocník v boji proti zánětům, plísním, virům a nemocím srdce

Zdraví

Pomazánka s medvědím česnekem

Foto: archív Lifefood
INGREDIENCE
200 g zlatého lněného semínka
50 g vlašských ořechů
2 lžíce olivového oleje
1 lžička ume octa
medvědího česneku dle chuti

POSTUP:

  1. Lněné semínko namočíme na cca 8 hodin do dostatečného množství čisté vody.
  2. Vlašské ořechy namočíme alespoň na 4 hodiny do čisté vody.
  3. Vhodné jsou i para ořechy, které není nutné namáčet.
  4. Namočená lněná semínka a ořechy řádně propláchneme a vložíme do mixéru.
  5. Přidáme olivový olej a dle chuti ume ocet.
  6. Umixujeme do hladké pomazánky. Přimícháme pokrájený medvědí česnek.

Jarní muffiny s medvědím česnekem

Foto: Pernerka

Jarní muffiny s medvědím česnekem

INGREDIENCE
150 g pšeničné polohrubé mouky Pernerka
4 vejce
60 g rozpuštěného másla
125 g tvarohu
30 g medvědího česneku
50 g strouhaného parmazánu
½ lžičky tymiánu
1 lžička prášku do pečiva
sůl a pepř

POSTUP:

  1. Nejdříve si do pěny vyšleháme vajíčka se špetkou soli. Poté přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh, najemno nakrájený medvědí česnek a ještě lehce promícháme.
  2. Mezitím v druhé míse smícháme mouku, parmazán, tymián a prášek do pečiva. 
  3. Poté obě směsi smícháme. Vzniklé těsto osolíme a opepříme. Plníme do formy na muffiny a pečeme na 160 °C cca 20–25 minut dozlatova.

TIP: Místo medvědího česneku můžete použít špenát nebo kopřivy.

Špaldové palačinky s medvědím česnekem plněné lučinou a zeleninou

Foto: Profimedia.cz

Palačinky z medvědího česneku

INGREDIENCE
100 g špaldové mouky250 g hnědých žampionů
200 ml plnotučného mléka3 lžíce pesta z medvědího česneku nebo hrst nasekaného čerstvého medvědího česneku
1 vejcelučina
220 g květákuolivový olej
1 červená cibulesůl, pepř

 POSTUP:

  1. Nejdříve si smícháme mouku s mlékem a dobře vyšleháme dohladka. Poté přidáme vejce, pesto z medvědího česneku (nebo hrst medvědího česneku) a trochu soli. Necháme odležet.
  2. Květák rozkrájíme na malé růžičky a začneme opékat na oleji. Až začne květák hnědnout, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nakonec na plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí a pepřem.
  3. Do rozpálené pánve vlijeme těsto a uděláme palačinky, které poté potřeme lučinou a naplníme je zeleninovou směsí.

Využijte na maximum ve své kuchyni jarní bylinky a zeleninu ze zahrádky

Zdraví

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Foto: Profimedia.cz

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

INGREDIENCE
200 g másla
50 g medvědího česneku
1/2 lžičky soli

POSTUP: 

  1. Změklé máslo s medvědím česnekem a solí umixujeme a dáme do větší mističky vychladnout.
  2. Nebo rovnou zabalíme do potravinářského papíru a necháme následně v lednici ztvrdnout. 
  3. Podáváme s čerstvým pečivem nebo jako dochucovadlo grilovaného masa apod.

Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový

Velikonoce

Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany

Velikonoce

Související články

Výběr článků

Načítám