Článek
Kapie plněné mletým kuřecím
INGREDIENCE
- 300 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 2 stonky jarní cibulky
- hrst hladkolisté petrželky
- 4 malé plátky celozrnného toastu
- 100 g strouhaného sýra do 30 % tuku v sušině
- sůl, pepř
- sušený česnek
- grilovací koření
- 4 kapie
POSTUP:
- Maso umelte nebo rozmixujte, smíchejte s vejci, nadrobno nasekanou cibulkou, většinou petrželky a na malé kousky nakrájeným toastovým chlebem.
- Směs osolte a okořeňte, promíchejte, aby vznikla kompaktní hmota.
- Kapie podélně rozkrojte a zbavte semínek.
- Naplňte je masovou směsí a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby při teplotě 200 °C asi na 20 minut.
- Pět minut před koncem pečení je posypejte sýrem a dopečte.
- Ozdobte zbylou petrželkou.
Lehké letní snídaně, které vám dodají energii
Zdraví
Dýňovo-bramborové placky
INGREDIENCE
- půlka menší dýně (Hokkaidó)
- 3 brambory
- 1 vejce
- 4 lžíce celozrnné mouky
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- 3 plátky eidamu (20 %)
- hrst čerstvé petrželky
- sůl, pepř
- zelenina a jogurtovo-tvarohový dip s bylinkami k podávání
POSTUP:
- Dýni (oloupanou a vydlabanou) a brambory (oloupané) nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte vejce, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený sýr, nasekanou petrželku, mouku, majoránku a pepř.
- Osolte, promíchejte.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte lžící vytvořené hrudky, ty rozmáčkněte na placičky.
- Pečte při teplotě 175 °C asi 30 minut. Podávejte se zeleninou a dipem.
Grilování bez masa, které si vychutnají nejen vegani a vegetariáni
Zdraví
Králičí stehna s kedlubnovým zelím
INGREDIENCE
- 4 králičí stehna nebo celý králík
- 4 kedlubny
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bobkový list
- celý pepř
- celé nové koření
- jalovec
- máslo
- brambory jako příloha
POSTUP:
- Omytá stehna osolte a opepřete.
- Oloupané kedlubny nastrouhejte nahrubo a osolte.
- Na dno pekáče rozložte pár plátků másla, na ně na kolečka nakrájenou cibuli.
- Přidejte zpracované kedlubny a dále koření a čepelí nože rozmáčknutý česnek.
- Podlijte sklenicí vody.
- Na kedlubny rozložte stehna a dejte je přiklopená péct na 50 minut při teplotě 200 °C.
- Podle potřeby můžete ještě podlít.
- Na závěr odklopte, na každé stehno položte plátek másla a nechte asi 15 minut dopéct, aby se na králíkovi udělala zlatavá kůrčička.
- Podávejte s vařenými brambory.
Variace na lahodné kari
Móda a kosmetika
Křupavé uzené tofu
INGREDIENCE
- 2 kostky uzeného tofu
- 5 lžic lahůdkového droždí
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného granulovaného česneku
- sůl
- ghí
- zelenina a balsamico k podávání
POSTUP:
- Tofu nakrájejte na plátky a ubrousky odsajte vlhkost.
- V míse smíchejte lahůdkové droždí, koření a sůl.
- Tofu v této směsi obalte.
- Na pánvi s nepřilnavým dnem na trošce ghí opékejte dozlatova z obou stran.
- Podávejte se zeleninovým salátem.
Mrkvové taštičky
INGREDIENCE
Na taštičky
- 100 g mrkve
- 100 g hladké špaldové mouky
- 50 g změklého másla
- lžíce xylitolu
- vejce na potření
Na náplň
- tvaroh a jahody
- xylitol podle chuti
POSTUP:
- Mrkev nastrouhejte najemno, přidejte mouku, máslo a lžíci xylitolu.
- Rukama zpracujte vláčné těsto.
- Na pomoučené podložce vyválejte tenkou placku.
- Z ní vykrajujte formičkou nebo skleničkou kolečka, která přenesete na plech s pečicím papírem.
- Na každé kolečko dejte lžičku tvarohu smíchaného s nadrobno nakrájenými jahodami a přislazeného xylitolem.
- Kolečka přehněte a vidličkou zamáčkněte okraje.
- Na závěr potřete rozkvedlaným vajíčkem.
- Pečte asi 12 minut při teplotě 180 °C.
Xylitol je přírodní sladidlo získávané např. z ovoce, kukuřice nebo březové kůry. Má přibližně o 40 % méně kalorií než běžný cukr. 1 lžička má přibližně 40 kJ. Koupíte ho běžně v supermarketech v koutcích se zdravou výživou, v prodejnách zdravé výživy i v e-shopech. |