Článek
Jahodové knedlíky
INGREDIENCE
- 200 g měkkého tvarohu
- 70 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- cca 9 ks jahod do knedlíků
- jahody na pyré (rozmixované)
POSTUP:
- Z vejce, cukru, tvarohu a mouky vypracujete lepivé těsto, které nechte krátce uležet.
- Rozmixujete jahody.
- Poté z těsta tvořte kuličky, obalte v mouce a vytvořte placičky, do kterých zabalíte jahody.
- Vytvarujte knedlíky, dávejte je na pomoučený talíř.
- Knedlíky dejte do vroucí vody a vařte cca 6 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Podávejte společně se studeným jahodovým pyré.
Lehké letní snídaně, které vám dodají energii
Zdraví
Bramborové šišky s mákem
INGREDIENCE
- 500 g vařených brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- sůl
- mletý mák
- moučkový cukr
- ghí se skořicí a vanilkou na omaštění
POSTUP:
- Uvařené brambory nechte vychladnout. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle a zasypte moukou.
- Bramborovou směs osolte, přidejte vejce a zpracujte v hladké tužší těsto.
- Těsto rozdělte na tři díly, z těch pak ukrajujte menší kousky.
- Z každého kousku nejprve vyválejte kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládejte na pomoučněný vál nebo prkénko.
- Do většího hrnce dejte vařit vodu, osolte ji, a když je ve varu, šišky do ní vhoďte.
- Sledujte, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepte.
- Šišky vařte asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
- Pak je sceďte, nechte okapat a vložte na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promíchejte, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.
- Šišky rozdělte na talíře a posypejte mákem smíchaný s moučkovým cukrem, následně polejte ghíčkem.
Tip: Místo máku můžete použít perník nebo strouhanku osmaženou na ghíčku. Pokud máte rádi šišky naslano, opečte na ghíčku česnek a sůl spolu se šiškami a posypte hladkolistou petrželkou.
Lehké jogurtové lívanečky
INGREDIENCE
- 180 g bio mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 ks vajec
- kelímek bio jogurtu
- 200 ml bio mléka
- máslo
- javorový sirup
- ovoce na dozdobení
POSTUP:
- Nejprve smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli.
- Ve větší míse pak jogurt, mléko, vejce a postupně přimíchávejte sypkou směs.
- Jakmile je směs hladká, nechte ji 10 minut odpočinout.
- Rozehřejte pánev a smažte lívanečky na másle rovnoměrně z obou stran dozlatova.
- Poté nechte odstát na papírové utěrce, aby pustily přebytečný tuk.
- Podávejte polité javorovým sirupem a ozdobené sezonním ovocem.
Letní osvěžující drinky
Móda a kosmetika
Grilované broskve s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou
INGREDIENCE
- 4 ks broskví
- 250 g měkkého tvarohu
- džem Broskev s mátou
- moučkový cukr
- vanilková zmrzlina
- máta
POSTUP:
- Broskve nařízněte v půlce a točivým pohybem je rozdělte. Vyjměte pecku a rozkrojenou stranu pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr při grilování zkaramelizuje.
- Tvaroh smíchejte s džemem, podle potřeby můžete ještě přisladit.
- Na grilovanou broskev vložte tvaroh a noček ze zmrzliny.
- Celé můžete posypat posekanou mátou na ozdobu.
Salát s melounem, fetou a mátou
INGREDIENCE
Na salát
- 200 g vodního melounu
- 150 g žlutého melounu Honeydew
- 150 g Cantaloupe melounu
- 1/2 okurky
- 1 malá červená cibule
- hrst lístků máty
- 120 g sýru feta
Na dresink
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
- 1 lžíce medu
POSTUP:
- Vychlazené melouny oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kostky.
- Z oloupané okurky vydlabejte lžící semínka, nakrájejte ji na podkovy.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Melouny, okurku a natrhanou mátu ve větší míse opepřete a promíchejte s dresinkem.
- Na dresink smíchejte med, olej, citronovou šťávu a sůl.
- Salát posypejte kousky fety a vychlaďte.