Hlavní obsah

Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí

Sladká jídla do letního jídelníčku jednoznačně patří. Ocení je nejen děti, ale i milovníci sladkého ovoce a tradiční české kuchyně. Může se přitom jednat o výživově zajímavé pokrmy.

Foto: Pernerka

Jahodové knedlíky

Článek

Jahodové knedlíky

INGREDIENCE

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 70 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • cca 9 ks jahod do knedlíků
  • jahody na pyré (rozmixované)

POSTUP: 

  • Z vejce, cukru, tvarohu a mouky vypracujete lepivé těsto, které nechte krátce uležet.
  • Rozmixujete jahody.
  • Poté z těsta tvořte kuličky, obalte v mouce a vytvořte placičky, do kterých zabalíte jahody.
  • Vytvarujte knedlíky, dávejte je na pomoučený talíř. 
  • Knedlíky dejte do vroucí vody a vařte cca 6 minut, dokud nevyplavou na hladinu. 
  • Podávejte společně se studeným jahodovým pyré.

Lehké letní snídaně, které vám dodají energii

Zdraví

Bramborové šišky s mákem

Foto: České ghíčko

Bramborové šišky s mákem

INGREDIENCE

  • 500 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • ghí se skořicí a vanilkou na omaštění

POSTUP:

  • Uvařené brambory nechte vychladnout. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle a zasypte moukou.
  • Bramborovou směs osolte, přidejte vejce a zpracujte v hladké tužší těsto.
  • Těsto rozdělte na tři díly, z těch pak ukrajujte menší kousky.
  • Z každého kousku nejprve vyválejte kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládejte na pomoučněný vál nebo prkénko.
  • Do většího hrnce dejte vařit vodu, osolte ji, a když je ve varu, šišky do ní vhoďte.
  • Sledujte, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepte.
  • Šišky vařte asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
  • Pak je sceďte, nechte okapat a vložte na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promíchejte, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.
  • Šišky rozdělte na talíře a posypejte mákem smíchaný s moučkovým cukrem, následně polejte ghíčkem.

Tip: Místo máku můžete použít perník nebo strouhanku osmaženou na ghíčku. Pokud máte rádi šišky naslano, opečte na ghíčku česnek a sůl spolu se šiškami a posypte hladkolistou petrželkou.

Lehké jogurtové lívanečky

Foto: Biolist, Biozebra

Lehké jogurtové lívanečky

INGREDIENCE

  • 180 g bio mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 2 lžičky kypřicího prášku 
  • 2 ks vajec
  • kelímek bio jogurtu
  • 200 ml bio mléka
  • máslo
  • javorový sirup
  • ovoce na dozdobení

POSTUP:

  • Nejprve smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli.
  • Ve větší míse pak jogurt, mléko, vejce a postupně přimíchávejte sypkou směs.
  • Jakmile je směs hladká, nechte ji 10 minut odpočinout.
  • Rozehřejte pánev a smažte lívanečky na másle rovnoměrně z obou stran dozlatova.
  • Poté nechte odstát na papírové utěrce, aby pustily přebytečný tuk.
  • Podávejte polité javorovým sirupem a ozdobené sezonním ovocem.

Letní osvěžující drinky

Móda a kosmetika

Grilované broskve s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou

Foto: Regionální potravina

Grilovaná broskev

INGREDIENCE

  • 4 ks broskví
  • 250 g měkkého tvarohu
  • džem Broskev s mátou
  • moučkový cukr
  • vanilková zmrzlina
  • máta

POSTUP:

  • Broskve nařízněte v půlce a točivým pohybem je rozdělte. Vyjměte pecku a rozkrojenou stranu pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr při grilování zkaramelizuje.
  • Tvaroh smíchejte s džemem, podle potřeby můžete ještě přisladit.
  • Na grilovanou broskev vložte tvaroh a noček ze zmrzliny.
  • Celé můžete posypat posekanou mátou na ozdobu.

 Salát s melounem, fetou a mátou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Salát s melounem, fetou a mátou

INGREDIENCE

Na salát

  • 200 g vodního melounu
  • 150 g žlutého melounu Honeydew
  • 150 g Cantaloupe melounu
  • 1/2 okurky
  • 1 malá červená cibule
  • hrst lístků máty
  • 120 g sýru feta

Na dresink

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu
  • 1 lžíce medu

POSTUP:

  • Vychlazené melouny oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kostky.
  • Z oloupané okurky vydlabejte lžící semínka, nakrájejte ji na podkovy.
  • Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Melouny, okurku a natrhanou mátu ve větší míse opepřete a promíchejte s dresinkem.
  • Na dresink smíchejte med, olej, citronovou šťávu a sůl.
  • Salát posypejte kousky fety a vychlaďte.
Související témata:

Výběr článků

Načítám