Článek
Milovníci asijské kuchyně edamame dobře znají. Právě ve východních kuchyních se totiž často používají jako nedílná součást řady receptů.
A nejde o žádný módní výkřik, tuto potravinu konzumují lidé už více než pět tisíc let. To jí určitě přidává kladné body v současné při, zda je sója zdravá, či škodlivá.
Bitva o sóju
Odpůrci sóji doporučují konzumovat tuto potravinu pouze ve fermentované úpravě, která z ní odstraní škodlivé látky. Zatímco tofu, tempeh či miso jsou díky kvasným procesům, které likvidují škodliviny, bezpečné, sója bez fermentace může údajně ohrozit zdraví. Jde zejména o zdraví dětí a těhotných žen či kojících matek a také pacientů trpících onemocněním štítné žlázy.
Sójové boby, ať už suché, či zelené, obsahují fytosterony a inhibitory trypsinu (trypsin je enzym umožňující štěpení a trávení bílkovin), které nepříznivě ovlivňují kondici střev.
Nejdiskutovanějším problémem sóji jsou ale fytoestrogeny. Mají narušovat endokrinní systém a způsobovat různá zdravotní poškození. Například u chlapců údajně snižují produkci testosteronu a u dívek způsobují předčasný pohlavní vývoj.
Celkově pak mohou narušovat činnost štítné žlázy. Naklíčení sójových bobů vše jen zhoršuje. Výrazně vzrůstá koncentrace hlavního fytoestrogenu kumestrolu, a to až 150x!
Jenomže ani tady není situace černobílá. Příznivci sóji na druhé straně považují zmiňované fytoestrogeny za prospěšné, dokonce tvrdí, že se dokážou pozitivně zapojit do prevence rakoviny prsu a prostaty, zmírňovat negativní projevy menopauzy a posilovat kosti.
Dále argumentují benefity sóji, zejména vysokým podílem bílkovin a vitaminů. A protože vědci ještě nevynesli definitivní verdikt, bude mít možná pravdu selský rozum. Ten napovídá, že u nás sóju jíme velmi málo a v tak malém množství patrně nebude ani škodlivá, ani zázračná.
V její prospěch hovoří fakt, že jde o jednu z nejstarších a nejrozšířenějších plodin v lidské stravě vůbec.
Benefity
Ve 150 gramech vařených nezralých sójových bobů najdeme 18 gramů bílkovin. Na rozdíl od ostatních potravin rostlinného původu s vyšším obsahem bílkovin však edamame obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny.
Mezi další bonusy se počítá vitamin K, vláknina, antioxidanty, kyselina listová. Pomáhají snižovat cholesterol, zlepšují lipidový profil. Edamame obsahují v poměru k bílkovinám a tukům jen velmi málo sacharidů. Mají také velmi nízký glykemický index, jsou tedy vhodnou potravinou i pro diabetiky a do svého jídelníčku je mohou zařadit i lidé na nízkosacharidových dietách.
V kuchyni
Edamame stačí vyloupat z lusků a povařit v osolené vodě, poté je prudce zchladit. Takto připravené fazolky můžete přidat do salátů, do poké bowls (misky s rýží a přísadami), do polévky i do těstovin, dušených mas a zejména do ostře kořeněných kari. Lze je také zapékat se sýrem, ochutit česnekem a koriandrem.
Tip pro zahrádkáře: Edamame snadno vypěstujete na záhonu. Sója luštinatá vytváří zelené chlupaté lusky s většími zrny podobné fazolím, rostlina dosahuje výšky kolem 50 cm.
Může se vám hodit na Zboží.cz: