Článek
Jahodové želé bábovičky
INGREDIENCE
- 250 g čerstvých jahod,
- 1 balíček Dort-želé červeného Dr. Oetker,
- 2 zarovnané polévkové lžíce cukru krystal,
- 250 g zakysané smetany,
- 100 g bílého jogurtu,
- 2 zarovnané polévkové lžíce moučkového cukru,
- 1 balíček třtinového cukru citronového,
- 1 balíček Finesse citronové kůry,
- šťáva z jedné limetky,
- 1 balíček želatinového ztužovače,
- 100 ml vody
POSTUP:
- Jahody rozmixujte ponorným mixérem, přidejte dort-želé, cukr krystal a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
- Želé nalijte do poloviny formiček a nechte ztuhnout.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu s jogurtem, moučkovým a třtinovým citronovým cukrem, citronovou kůrou a limetkovou šťávou.
- Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a ihned vmíchejte do směsi.
- Nalijte na ztuhlé želé a dezert uložte do chladničky alespoň na hodinu ztuhnout.
- Opatrně vyklopte a podávejte.
- Stejným postupem můžete připravit i jednu velkou bábovku.
Recepty na sladkosti z čerstvého ovoce
Tartaletky Podle šéfcukrářky Dominiky Tesařové, Lagarto
INGREDIENCE
Na linecké těsto
- 75 g másla,
- 23 g mandlové mouky,
- 1 vejce,
- 150 g hladké mouky (přesáté),
- 60 g cukru moučky
Na vanilkový krém
- 15 g žloutků (přibližně jeden střední žloutek),
- 13 g škrobu,
- 60 ml smetany,
- 60 ml mléka,
- 48 g cukru,
- 1 vanilkový lusk
POSTUP:
- Těsto - košíčky: V robotu s hnětací K-metlou smíchejte mouky a cukr, přidejte vejce a studené máslo nakrájené na kostičky, propracujte do hladkého těsta.
- Vyválejte mezi dvěma pečicími papíry a placku nechte přes noc v lednici.
- Po odležení vykrojte kolečka, vyložte jimi dno pečicích formiček.
- Ze zbytku těsta vytvořte pruh, ze kterého uděláte ve formičkách stěny tartaletek.
- Pečte v předehřáté troubě 7 minut na 160 °C.
- Opatrně vyklopte ještě teplé.
- Krém: V hrnci s nepřilnavým dnem šlehejte mléko, smetanu, škrob, cukr, semínka z vanilkového lusku a zvolna zahřívejte.
- Při 40 °C přelijte část směsi do misky se žloutky, aby se zahřály, prošlehejte, vraťte zpět do hrnce a vařte pomalu za stálého míchání do zhoustnutí.
- Krém nalijte do hotových tartaletek a nechte vychladit. Ozdobte jahodami.
Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček
Citronový koláč s jahodami
INGREDIENCE
Těsto na koláč
- 230 g hladké mouky,
- 75 g cukru moučky,
- 1 Vanilkový cukr,
- 150 g másla,
- 1 vejce,
- 1/2 balení Kypřícího prášku s vinným kamenem Vitana
Citronová náplň:
- 100 g másla,
- 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citronů),
- 2 vejce,
- 250 g mascarpone,
- 1 lžička Citronové kůry,
- 1 ks Citronového cukru,
- 150 g cukru moučky,
- 1 lžíce bramborového škrobu
Šlehačková náplň
- 250 ml smetany 33%,
- 1 Ztužovač šlehačky,
- 30 g cukru moučky
K dokončení
- jahody
- citrónová kúra
POSTUP:
- Těsto - korpus: Cukr moučku, vanilkový cukr, povolené máslo a vejce utřete v robotu nebo ručním šlehačem.
- Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem.
- Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici.
- Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.
- Citronový krém: Ušlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou.
- Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citronovou šťávu.
- Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.
- Šlehačková náplň: Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému.
- Před došleháním oslaďte podle chuti moučkovým cukrem.
- Šlehačkovou náplň navrstvěte na vychladlý koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citronů.
Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl
Jahodový cheesecake
INGREDIENCE
Na korpus
- 200 g kakaových neplněných sušenek,
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň
- 1 balíček Jahodové náplně Dr. Oetker,
- 500 ml smetany ke šlehání,
- 250 g mascarpone
Na ozdobení
- 250 g jahod, 1 balíček Dort-želé červeného,
- 250 ml vody,
- 2 zarovnané lžíce cukru
POSTUP:
- Korpus: Válečkem rozdrťte sušenky a nasypejte je do misky.
- Přidejte rozpuštěné máslo a ručně vypracujte těsto.
- Směs přendejte do dortové formy lžící a upěchujte.
- Náplň: V míse ušlehejte náplň se smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni podle návodu na obale.
- Přidejte mascarpone a krátce šlehejte dohladka.
- Náplň naneste na korpus a uhlaďte.
- Dokončení: Z vypraných jahod odstraňte zelené stopky (nikdy před praním), tři jahody odložte stranou na ozdobení a zbytek jahod rozmixujte.
- Dort-želé připravte s vodou a cukrem podle návodu na obale a vmíchejte rozmixované jahody.
- Naneste stejnoměrně na náplň a uložte nejméně na dvě hodiny do chladničky.