Hlavní obsah

Dobroty z jahod: recepty na tartaletky, želé bábovičky, koláč a cheesecake

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Pochutnejte si na červených, voňavých dobrotách! Letos sice jahody dozrávaly později, na chuti a zdravotních benefitech jim to však jistě neubralo.

Foto: Dr. Oetker

Jahodové želé bábovičky

Článek

Jahodové želé bábovičky

INGREDIENCE

  • 250 g čerstvých jahod,
  • 1 balíček Dort-želé červeného Dr. Oetker,
  • 2 zarovnané polévkové lžíce cukru krystal,
  • 250 g zakysané smetany,
  • 100 g bílého jogurtu,
  • 2 zarovnané polévkové lžíce moučkového cukru,
  • 1 balíček třtinového cukru citronového,
  •  1 balíček Finesse citronové kůry,
  •  šťáva z jedné limetky,
  • 1 balíček želatinového ztužovače,
  • 100 ml vody

POSTUP:

  • Jahody rozmixujte ponorným mixérem, přidejte dort-želé, cukr krystal a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
  • Želé nalijte do poloviny formiček a nechte ztuhnout.
  • V míse smíchejte zakysanou smetanu s jogurtem, moučkovým a třtinovým citronovým cukrem, citronovou kůrou a limetkovou šťávou.
  • Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a ihned vmíchejte do směsi.
  • Nalijte na ztuhlé želé a dezert uložte do chladničky alespoň na hodinu ztuhnout.
  • Opatrně vyklopte a podávejte.
  • Stejným postupem můžete připravit i jednu velkou bábovku.

Recepty na sladkosti z čerstvého ovoce

Zdraví

Tartaletky Podle šéfcukrářky Dominiky Tesařové, Lagarto

Foto: Lagarto

INGREDIENCE

Na linecké těsto

  • 75 g másla,
  • 23 g mandlové mouky,
  • 1 vejce,
  • 150 g hladké mouky (přesáté),
  • 60 g cukru moučky

Na vanilkový krém

  • 15 g žloutků (přibližně jeden střední žloutek),
  • 13 g škrobu,
  • 60 ml smetany,
  • 60 ml mléka,
  • 48 g cukru,
  • 1 vanilkový lusk

POSTUP: 

  • Těsto - košíčky: V robotu s hnětací K-metlou smíchejte mouky a cukr, přidejte vejce a studené máslo nakrájené na kostičky, propracujte do hladkého těsta.
  • Vyválejte mezi dvěma pečicími papíry a placku nechte přes noc v lednici.
  • Po odležení vykrojte kolečka, vyložte jimi dno pečicích formiček.
  • Ze zbytku těsta vytvořte pruh, ze kterého uděláte ve formičkách stěny tartaletek.
  • Pečte v předehřáté troubě 7 minut na 160 °C.
  • Opatrně vyklopte ještě teplé.
  • Krém: V hrnci s nepřilnavým dnem šlehejte mléko, smetanu, škrob, cukr, semínka z vanilkového lusku a zvolna zahřívejte.
  • Při 40 °C přelijte část směsi do misky se žloutky, aby se zahřály, prošlehejte, vraťte zpět do hrnce a vařte pomalu za stálého míchání do zhoustnutí.
  • Krém nalijte do hotových tartaletek a nechte vychladit. Ozdobte jahodami.

Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček

Zdraví

Citronový koláč s jahodami

Foto: Vitana

INGREDIENCE

Těsto na koláč

  • 230 g hladké mouky,
  • 75 g cukru moučky,
  • 1 Vanilkový cukr,
  • 150 g másla,
  • 1 vejce,
  • 1/2 balení Kypřícího prášku s vinným kamenem Vitana

Citronová náplň:

  • 100 g másla,
  • 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citronů),
  • 2 vejce,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 lžička Citronové kůry,
  • 1 ks Citronového cukru,
  • 150 g cukru moučky,
  • 1 lžíce bramborového škrobu

Šlehačková náplň

  • 250 ml smetany 33%,
  • 1 Ztužovač šlehačky,
  • 30 g cukru moučky

K dokončení

  • jahody
  • citrónová kúra

POSTUP:

  • Těsto - korpus: Cukr moučku, vanilkový cukr, povolené máslo a vejce utřete v robotu nebo ručním šlehačem.
  • Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem.
  • Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici.
  • Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.
  • Citronový krém: Ušlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou.
  • Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citronovou šťávu.
  • Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.
  • Šlehačková náplň: Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému.
  • Před došleháním oslaďte podle chuti moučkovým cukrem.
  • Šlehačkovou náplň navrstvěte na vychladlý koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citronů.

Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl

Zdraví

Jahodový cheesecake

Foto: Dr. Oetker

INGREDIENCE 

Na korpus

  • 200 g kakaových neplněných sušenek,
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň

  • 1 balíček Jahodové náplně Dr. Oetker,
  • 500 ml smetany ke šlehání,
  • 250 g mascarpone

Na ozdobení

  • 250 g jahod, 1 balíček Dort-želé červeného,
  • 250 ml vody,
  • 2 zarovnané lžíce cukru

POSTUP:

  • Korpus: Válečkem rozdrťte sušenky a nasypejte je do misky.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a ručně vypracujte těsto.
  • Směs přendejte do dortové formy lžící a upěchujte.
  • Náplň: V míse ušlehejte náplň se smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni podle návodu na obale.
  • Přidejte mascarpone a krátce šlehejte dohladka.
  • Náplň naneste na korpus a uhlaďte.
  • Dokončení: Z vypraných jahod odstraňte zelené stopky (nikdy před praním), tři jahody odložte stranou na ozdobení a zbytek jahod rozmixujte.
  • Dort-želé připravte s vodou a cukrem podle návodu na obale a vmíchejte rozmixované jahody.
  • Naneste stejnoměrně na náplň a uložte nejméně na dvě hodiny do chladničky.
Související témata:

Související články

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov...

Výběr článků

Načítám