Článek
Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů. Brusinky se skloňují hlavně v souvislosti se zánětem močového měchýře. Snižují riziko tohoto velmi nepříjemného a bolestivého onemocnění, které trápí hlavně ženskou část populace.
Také slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému, ale snižují i krevní tlak a další.
Co obsahují brusinky |
The Medical News Today přináší podrobný pohled na toto zázračné ovoce se všemi jeho benefity, vitamíny a přínosy pro naše zdraví. Také se zaměřuje na tipy, jak je zařadit do svého jídelníčku nebo za jakých okolností pro nás mohou být brusinky škodlivé.
Vitamín C
Velmi silný přírodní antioxidant schopný blokovat škody způsobené volnými radikály posiluje organismus proti infekci.
Vláknina
Podle Univerzity z Kentucky je s příjmem vysokého obsahu vlákniny spojeno nižší riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a dokonce i onemocnění týkající se trávicího ústrojí. Zvýšený příjem vlákniny snižuje krevní tlak a cholesterol. Také je skvělým pomocníkem obézních lidí, kteří se snaží zhubnout.
Vitamín E
Vitamín, který je rozpustný v tucích, se výrazně podílí na funkci imunitního systému. Může pomoci nebo oddálit nemoci, které jsou spojené s volnými radikály. Vynachválit si ho ale nemohou ani ženy, které trpí bolestmi prsou, a to většinou před menstruací nebo v jiném hormonálně náročném období.
Zdravotní přínos brusinek |
Infekce močových cest
Brusinky jsou nejlépe známým bojovníkem proti tomuto onemocnění, i jako ochránce a prevence před jeho vznikem. Vysoký obsah proanthocyanidinů se váže na různé bakterie, zabraňuje jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak nepříjemnou infekci.
Kardiovaskulární onemocnění
Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.
Rakovina
Podle výzkumů jsou tyto malé červené plody velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.
Ústní hygiena
Stejná látka, tedy proanthocyanidiny pomáhají také zlepšení stavu a zdraví dutiny ústní. Opět zde bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to především na zubech. Podle odborníků ze Stomatologické kliniky na Rochersterské univerzitě mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.
Zařaďte je do stravy |
Brusinky si můžete vychutnat sušené, čerstvé, ale i konzervované v plechovce. V posledním případě si ale dejte pozor na přidaný cukr. V obchodech jsou také k dostání i džusy. I zde je ale důležité dávat si velký pozor a bedlivě číst etikety, aby v džusu nebylo přidané další ovoce nebo umělá sladila. Soustřeďte se proto na koupi 100% brusinkového džusu.
- Jako domácí svačinku si můžete připravit mix z ořechů s několika lžícemi čerstvých nebo konzervovaných brusinek. Nezapomeňte ani na slunečnicová, konopná, nebo chia semínka.
- Ráno můžete začít s ovocným smoothie, do kterého si rozmixujete společně s ostatním ovocem hrst mražených červených plodů.
- Přidejte sušené brusinky do cereálií nebo ovesných vloček.
- Hodí se i do pečení. Pokud si rádi pochutnáváte na muffinech, přihoďte do těsta několik čerstvých nebo sušených brusinek. Skvěle se ale hodí i jako dekorace na jablečný koláč.
Pro koho se nehodí |
Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin), by se těmto chutným a na první pohled neškodným plodům měli vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léku, který by mohl vyvolat nebezpečné krvácení.