Článek
Chřest je dlouhá léta také považován jako účinné afrodiziakum. Obsahuje směs živin, které čistí močové cesty, zvyšují energii a pomáhají neutralizovat přebytečný amoniak v těle, který může způsobovat sexuální nezájem.
Díky vysokému obsahuje draslíku, kyseliny listové a vitaminu E konzumace chřestu také pohání produkci testosteronu.
Jeho další předností je, že snižuje cholesterol, riziko srdečního selhání, podporuje trávení a imunitní systém. Pomáhá také udržet zdravé cévy, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu. Zároveň upravuje hladinu cukru v krvi a má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře, močových cest, ale i na prostatu.
Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
Vláknina snižuje riziko minimálně čtyř onemocnění
Pomocníkem je také při dietě, jelikož 100 g chřestu obsahuje pouze 20 kalorií. Zabraňuje zadržování vody v těle.
Přes všechny pozitivní účinky ale chřest nelze doporučit úplně všem. „Při jeho konzumaci vzniká v těle velké množství kyseliny močové. A to je špatná zpráva pro ty, kteří trpí tzv. nemocí králů neboli dnou. Ti by měli chřest z jídelníčku raději zcela vynechat,“ radí výživová specialistka Monika Rychlovská Tělupilová z KetoMix.
Obsah vitaminů v chřestu |
---|
Vitamin K, který udržuje zdravé kosti. |
Vitamin C, antioxidant pozitivně působící na vaši pokožku. |
Vitamin A, nezbytný ke správné funkci imunitního systému. |
Vitamin E, udržuje zdravé cévy a silné srdce. |
Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem
Rozdíl je ve způsobu pěstování i zpracování. Bílý roste pod zemí bez přístupu světla, zelený naopak díky fotosyntéze získá svoji sytě zelenou barvu.
Jak vybrat ten správný?
Říká se, že nejlepší chřest je ten, který byl ještě ráno zasazený v hlíně. „Čerstvý chřest je lesklý, má pevnou strukturu a sevřené hlavičky. Při naříznutí vytéká bílá míza. Navíc se nedá ohnout, praskne. Další známkou čerstvosti je i to, že čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete, a příjemně voní,“ dodává jeden ze zakladatelů společnosti Český chřest Jiří Šafář.
Nákup byste si měli rozmyslet, pokud je chřest gumový, svraštělý a výrazně okoralý v řezu či pokud je prodáván ponořený ve vodě, což bývá známkou první pomoci, a tedy informace, že není nejčerstvější.
I z tohoto důvodu společnost Český chřest, která ho pěstuje na polích v okolí Mělníka, jej sklízí každé ráno a rovnou jej distribuuje do svých obchodů, včetně řetězce Tesco, a na farmářské trhy.
Rady pro správné zpracování a přípravu
Chřest je zapotřebí nejprve omýt a odlomit či odkrojit dřevnaté konce (podle čerstvosti 2–4 cm).
Bílý chřest je poté potřeba pečlivě oloupat až po hlavičku, protože slupka obsahuje hořké silice. U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku. U mladého zeleného chřestu nemusíte loupat vůbec.
Základní postup vaření: použijte malý vysoký hrnec, ve kterém uveďte do varu vodu se solí, lžičkou cukru a citronovou šťávou. Nejprve povařte všechny slupky z chřestu i s kousky odříznutých konců. Nemusíte vařit dlouho, stačí deset minut. Vývar přeceďte a vložte do něj konci dolů samotný chřest. Hlavičky přitom mohou z vody vykukovat ven, zůstanou tak křupavé. Chřest nechte spařit jen 3 až 4 minuty, poté výhonky opatrně vyjměte a ihned zchlaďte ve studené vodě (aby zůstala chřestu barva). Vývar použijte na přípravu polévek.
Chřest se uchovává ve vlhkém ubrousku v chladničce. Také jej očištěný, připravený ke spaření můžete zamrazit.
Jarní radost na talíři
Nejoblíbenější formy přípravy:
- Grilování. Jednoduchá a rychlá příprava, výsledkem bude krásně křupavý chřest. Doporučujeme obalit ve slanině, lehce osolit a opepřit. Fantazii se však meze nekladou.
- Syrový. Ano, možná vás to překvapí, ale stejně jako jinou zeleninu můžete chřest jíst bez tepelné úpravy. V tomto případě však nezapomeňte výhonek oloupat.
- Blanšírování. Budete potřebovat střední hrnec, přivedete vodu k varu a silně osolíte. Chřest stačí vařit pouze 3–5 minut a je připraven k jídlu.
- Příprava polévek a omáček. Nejprve se musí uvařit nebo osmažit a následně je můžete rozmixovat v mixéru.
Jemná chřestová polévka
INGREDIENCE
- 500 g bílého chřestu
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml mléka
- 900 ml zeleninového bujonu
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý černý pepř
- sůl
- čerstvá petrželka (na dozdobení)
POSTUP:
- Zbavte chřest dřevnatých konců a nakrájejte jej na kousky.
- Připravte si hrnec, rozpusťte máslo.
- Do másla přidejte mouku a důkladně zamíchejte.
- Do hrnce nalijte mléko, vývar a přidejte kousky chřestu.
- Polévku přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut.
- Po 15 minutách polévku rozmixujte ponorným mixérem.
- Polévku ochuťte solí, pepřem a nakonec vlijte smetanu.
- Nechte ještě asi 5 minut povařit, ozdobte snítkou petržele a můžete podávat.
Tuňák s chřestem a novými bramborami
INGREDIENCE
- 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 600 g chřestu
- 300 g nových brambor
- 50 g extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 čajové lžičky hořčice
- sůl
POSTUP:
- Pečlivě umyjte brambory, dejte je do pekáče spolu s česnekem a 20 g oleje, osolte a pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu asi 25 minut.
- Očistěte chřest, odkrojte konce a vařte špičky asi 20 minut v osolené vodě.
- Slijte chřest, ale nechte si 2 lžíce vody, ve které se vařil.
- Větší kusy chřestu překrájejte na poloviny.
- V malé misce smíchejte hořčici, zbytek oleje a dvě lžíce vody od chřestu.
- Rozkrojte nové brambory na poloviny a položte je na talíř s chřestem.
- Slijte tuňáka a nakrájejte jej na kousky, přidejte na talíř, nakonec vše pokapejte hořčičnou omáčkou.
Recepty s vůní moře
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
INGREDIENCE
- 500 g čerstvého chřestu
- 1 polévková lžíce olivového oleje + další na zakápnutí
- mořská sůl
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 šálku balzamikové redukce
- 1/4 šálku piniových oříšků (opražené)
- čerstvě nastrouhaný parmazán
Balzamiková redukce
- 1 šálek balzamikového octa
- 2 lžíce cukru nebo medu
- sůl
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku studené vody
POSTUP:
- Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Míchejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.
- Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu.
- Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril.
- Grilujte 3–4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1–2 minuty na každou stranu.
- Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem.
- Ihned podávejte.
Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem
INGREDIENCE
- 1 svazek zeleného chřestu
- 300 g menších brambor
- 1 pórek
- 100 g Bělčického boku 2020 od Zemědělského družstva Bělčice
- 250 ml smetany 33 %
- 80 g šalotky
- 2 vejce
- čerstvý tymián, sůl, pepř
POSTUP:
- Brambory povařte vcelku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka.
- Mezitím očistěte chřest a uřízněte zdřevnatělé konce.
- Pórek nakrájejte a dobře propláchněte.
- Šalotku nakrájejte na měsíčky.
- Uvařené brambory nakrájejte na kolečka.
- Všechnu zeleninu smíchejte a dejte na zapékací misku.
- Ve smetaně rozšlehejte vejce, sůl, pepř a tymián a nalijte do pekáče.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
- Slaninu si nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi.
- Vypečeným tukem můžete polít chřest, slaninou ozdobte hotový pokrm.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Losos s chřestem a holandskou omáčkou
INGREDIENCE
- losos
- chřest
- máslo
- 8 vaječných žloutků
- 50 ml zeleninového vývaru
- 50 ml bílého vína
- bílý pepř
POSTUP:
- Lososa osolte, rozložte do zapékací mísy s pečicím papírem a dejte péct do trouby na 180 °C.
- Chřest zkraťte o dřevnaté části.
- Ve slané vodě uvařte doměkka. Vaří se chvilku.
- Holandská omáčka: Máslo přepusťte v menším hrnci a nechte stranou. Nad vodní lázní rozmíchejte (rozšlehejte) žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem. Šlehejte do té doby, dokud nezačnou žloutky houstnout, poté přilijte rozpuštěné máslo a důkladně ho zašlehejte.
- Uvařený chřest zalijte omáčkou a přidejte pečeného lososa.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
INGREDIENCE
- 10–12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba)
- 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300 g
- 2 hrsti listového špenátu (cca 50 g)
- 200 g dobré šunky (např. Pražská)
- 150 g sýra ementál
- 250 ml sladké smetany
- 2 vejce
- máslo na vymazání formy
POSTUP:
- Chřest uvařte dle základního receptu.
- Po zchlazení ve studené vodě osušte na kuchyňské utěrce.
- Do máslem vymazané koláčové formy (cca 30 cm průměr) rozprostřete listové těsto, dno propíchejte vidličkou.
- Postupně dejte vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijte vejci rozšlehanými ve smetaně.
- Na koláč rovnoměrně od středu do vějíře vyskládejte uvařený chřest.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 ºC zhruba 45–50 minut, dokud sýr trochu nezhnědne.