Článek
„Pro lidi bez celiakie neexistuje důkaz na podporu tvrzení, že přísná bezlepková dieta prospívá jejich zdraví. Je dokonce možné, že pravdou je pravý opak a že vyhýbání se i dietní celozrnné stravě může být škodlivé, protože to má za následek nízký příjem vlákniny,“ napsala Mahadyová na webu The Conversation.
Tváří v tvář módnímu trendu konzumace bezlepkových potravin poukázala Mahadyová na studii kanadské University of Toronto z roku 1999 a na podobnou studii z loňského roku.
Autoři kanadské studie dospěli k závěru, že konzumace pšeničné vlákniny s lepkem chrání před nemocemi srdce a oběhového systému. Snižuje to totiž hladinu triglyceridů čili tuků, které jsou rozpuštěny v krvi. Zvýšení hladiny triglyceridů znamená vyšší riziko srdečních onemocnění. Autoři loni zveřejněné studie analyzovali údaje o zdraví tisíců lidí v průběhu 26 let. Tak dospěli k závěru, že lidem bez celiakie by se bezlepkový jídelníček vůbec neměl doporučovat.
Kardiovaskulární rizika
„Dlouhodobý příjem lepku ve stravě není spojován s rizikem srdečních onemocnění. Naopak vyhýbání se lepku může mít za následek omezenou spotřebu blahodárných celých zrn, což může ovlivnit kardiovaskulární rizika,“ oznámili i autoři tohoto výzkumu.
Independent připomněl, že vylučování lepku ze stravy spojují vědci i se zvýšením rizika vzniku cukrovky druhého typu, tedy té, která není spojována s genetickou poruchou a bývá považována za civilizační nemoc.
Celiakií trpí asi jedno procento obyvatelstva. Jim dělá lepek problémy. Bezlepkové potraviny se však staly v poslední době velmi módním trendem i mezi lidmi, kteří je nepotřebují, protože lepek bez potíží zpracují. „Bezlepkové potraviny jsou často považovány za zdravější alternativu, protože bývají spojovány se zdravým životním stylem,“ konstatovala Mahadyová a upozornila, že tento názor není vědecky podložen.
Lepek je důležitá součást tradiční evropské kuchyně |
---|
Kvalitou a množstvím lepku je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného |
Dobrý lepek dává těstu pružnost a gumovost |
Amatérsky se nejčastěji lepek v mouce měří testem, kdy se mouka smíchá s vodou. Udělá se váleček a ten se natahuje, dokud nepraskne. Váleček z lepší mouky s vyšším obsahem lepku se podaří natáhnout více. |
Lepek a celiakie
Lepek je označením pro skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují v obilninách.
U pšenice představuje dokonce až 80 procent bílkovin, které jsou v této obilnině obsaženy. Glykoproteiny pravděpodobně podněcují v těle tvorbu látky zvané zonulin, která zajišťuje propustnost tenkého střeva i pro tyto nedostatečně stravitelné a strávené bílkoviny.
Při celiakii je tvorba zonulinu narušena – lepek naopak vyvolává zánět sliznice tenkého střeva a jeho poškozování. Živiny se pak jen těžce vstřebávají a zůstávají nestrávené ve střevě, což způsobuje trávicí a zdravotní problémy.
Mohlo by vás zajímat na Proženy.cz: |
Bezlepková dieta: Hodí se i pro zdravé lidi? |