Hlavní obsah

Ovládněte umění opravdové omluvy

Novinky, Linda Humlová

Umět se omluvit je jedna z dovedností, kterou nás naši rodiče učí již od útlého věku. Přesto tento akt činí problémy mnohým dospělým. Důvodem může být hanba, přesvědčení o vlastní neomylnosti, ale také nedostatečně rozvinuté komunikační schopnosti. Při ovládnutí umění omluvy přitom ulevíte nejen sobě, ale zejména vašemu partnerovi.

Foto: Profimedia.cz

Nepodceňujte schopnost správně se omluvit.

Článek

V dnešní době prochází mnoho vztahů různými nástrahami. Neustále se měnící situace přináší nové životní zkoušky a není proto divu, že lidé v nich často neobstojí a chybují. Jak se správně omluvit za své pochybení a najít s partnerem zase společnou řeč?

Spisovatelka Susan Shapirová věnovala zkoumání pochopení podstaty a praxe odpouštění přes dekádu svého života. Výsledkem její práce je kniha Cesta k odpuštění: Jak najít perfektní omluvu, ve které zpovídá oběti sexuálního násilí, genocidy a jiných neodpustitelných křivd.

Jak se stát lepším partnerem

Vztahy a sex

Na základě výpovědí formuje čtyři základní body, které by měla zahrnovat každá pořádná omluva.

  • Prvním bodem je uznání „trestného“ činu, tedy přijetí vlastního pochybení.
  • Druhým bodem je vysvětlení, proč jste chybu udělali. Jaký byl váš záměr, jakým způsobem jste nad celou věcí přemýšleli a proč jste se ji rozhodli řešit tímto způsobem.
  • Třetím bodem by podle Shapirové mělo být vyjádření lítosti nad celou situací. Ukažte partnerovi, že vás mrzí, co jste svým chováním způsobila, i to, že jste podlomila jeho důvěru ve vás.
  • Posledním bodem by pak měla být snaha o nápravu. Jen tak můžete docílit opravdového odpuštění u zásadních pochybení, která mohou mít nevratný dopad na váš vztah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám