Hlavní obsah

Nezanedbatelný vliv rozchodu na sexuální libido

Novinky, Eliška Fischerová

Rozpad vztahu je nepříjemný, a častokrát napáchá velké škody na naší psychice i sebevědomí. Málokdo si ale uvědomuje, že rozchod může výrazným způsobem ovlivnit také sexuální apetit. Pokud jste tedy čerstvě po rozchodu a milování je pro vás nepředstavitelnou aktivitou, pak jde podle odborníků o přirozený jev, který by vás neměl znepokojovat.

Foto: Profimedia.cz

Je zcela běžné, že lidé po rozchodu ztrácejí chuť na sex.

Článek

Zatímco v romantických komediích si lidé po rozchodu užívají divoké noci plné milování a intimních hrátek, vy nemáte na sex ani pomyšlení? Podle sexuoložky Caitlin Nealové je naprosto normální, když po náročném rozchodu ztratíte sexuální libido.

„Kdykoliv zažijeme ztrátu, zármutek, emoční stres, nebo dokonce trauma, naše tělo reaguje tím, že zalarmuje všechny tělesné funkce, které nám napomůžou k přežití,“ vysvětluje sexuoložka a dodává, že tělo dočasně potlačí sexuální energii a raději věnuje veškerou energii tomu, aby zotavení z rozchodu bylo co nejrychlejší.

S jejím názorem souhlasí také sexuální a vztahový terapeut Chris Donaghue, podle kterého nepříjemný rozchod způsobuje, že se lidé cítí neatraktivně a nemají pomyšlení na jakýkoliv romantický kontakt s cizím člověkem.

Jak dlouho trvá, než se člověk vyrovná s rozchodem

Vztahy a sex

Změny, kterých si můžeme všimnout po rozchodu, nejsou jenom psychické. Klinická sexuoložka Sarah Melanconová upozorňuje, že stres ovlivňuje hladinu hormonů, které jsou úzce propojeny se sexuálním apetitem. Rozchod může doprovázet také deprese, která má vliv na autonomní nervový systém.

„Především snižuje napětí bloudivého nervu, což je nerv, který reguluje mnoho tělesných funkcí a hraje důležitou roli při sexuálním vzrušení,“ říká sexuoložka pro server Well and Good.

Kdy se sexuální libido vrátí?

Bohužel, nikde není stanoveno, kdy se ztracené libido vrátí do vašeho života. To je dáno především skutečností, že každý člověk se s rozchodem sžívá po svém.

„Souhlasím, že v tomto ohledu záleží na jednotlivci, minulém vztahu, způsobu rozchodu, duševním zdraví před rozchodem i míře sociální podpory od ostatních,“ říká sexuoložka Sarah Melanconová a dodává, že „pokud jste žila v monogamním dlouhodobém vztahu, možná máte sexuální styk úzce spojený s vaším bývalým partnerem“.

Když si exmanžel najde rychle náhradu, jak se s tím popasovat

Vztahy a sex

V praxi to znamená, že nějaký čas potrvá, než si zvyknete na představu milování s jinou osobou. Na druhou stranu je dobré vědět, že existuje několik kroků, díky kterým ztracený sexuální apetit naleznete dříve než za několik dlouhých měsíců.

1. Upřednostňujte nesexuální potěšení

Možná vás překvapí, že sexuální apetit můžete znovu získat pomocí nesexuálních radostí. „Začněte ve svém životě upřednostňovat rozkoše, které nemají sexuální povahu. Snažte se zaplnit mezeru ve vašem srdci oblíbenými aktivitami nebo drobnostmi, které vám dělají radost,“ radí sexuoložka Caitlin Nealová.

Je jedno, jestli vyrazíte na dlouhou procházku do hor, pořídíte si domácího mazlíčka, začnete plést ponožky nebo budete tančit v obývacím pokoji. Každá drobná radost se počítá.

2. Nebojte se flirtovat

Dalším způsobem, jak získat zpět svou touhu, je návrat do světa randění. „Toto je nejmocnější způsob, jak získat ztracenou sebeúctu i sexuální apetit. Rozchody způsobují ztrátu sebevědomí a právě randění je skvělý způsob, který vám připomene, že jste žádaná,“ říká sexuální a vztahový terapeut Chris Donaghue.

I když aktuální koronavirová situace flirtování nepřeje, nic nebrání tomu, abyste vyzkoušela například seznamovací mobilní aplikaci.

Manuál flirtování pro moderní ženu

Vztahy a sex

3. Čas na sebe

Říkal někdo, že intimní zážitek poskytuje pouze partner? „Často se na partnera díváme jako na primární zdroj rozkoše a zapomínáme, že jsme schopny se sexuálně uspokojit samy,“ tvrdí Caitlin Nealová.

Nebojte se napojit na své tělo a užijte si smyslné okamžiky pouze sama se sebou. Masturbace není hřích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám